maritbet girişmaritbet
Raylı sistemin "belkemiği" planlara işlendi

Raylı sistemin "belkemiği" planlara işlendi

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, raylı ulaşımın belkemiği olacak '3 Katlı İstanbul Metro ve Karayolu Boğaz Geçişi Projesi'ne onay verdi.


ESD - İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, kentiçi raylı ulaşım sisteminin belkemiği olacak ve en önemli Boğaz geçişi görevini üstlenecek "3 Katlı İstanbul Metro ve Karayolu Boğaz Geçişi  Projesi"nin  1/5000 ölçekli planlara işlenmesini oy çokluğuyla  onayladı. 

Hafta içinde gerçekleşen oturum İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Saraçhane'deki yerleşkede yapıldı. AK Parti Grup Başkanvekili Abubekir Taşyürek, Söğütlüçeşme-İncirli arasında 31,5 kilometrelik raylı sistem olarak tasarlanan projenin, 16,5 kilometresinin 3 katlı tünel olacağını söyledi. Bu tünelin 6,5 kilometresinin de Küçüksu-Gayrettepe arasında Boğaz'ın altından geçeceğini belirtti.

3,5 milyar dolara mal olması planlanan yatırımın yap-işlet-devret modeliyle yapılacağını belirten Taşyürek, 2015 haziranında ihaleye çıkacak projenin 5 yılda hizmete alınmasının hedeflendiğini ifade etti.

Raylı sistemlerin "Belkemiği" olacak

Proje için 6 ayrı güzergâhtan en uygun olanının seçildiğini savunan Taşyürek "Yasal hiçbir sıkıntısı olmayan projenin maliyet hesapları da çok iyi yapıldı. Yap-işlet-devret şeklinde yapılacak projede devletimizin kasasından bir kuruş harcanmayacak ve vatandaşlarımıza hiçbir ek yük getirilmeyecektir. Metrolarla ve Marmaray ile entegre olacak proje, TEM'in trafik yükünü hafifletecek ve İstanbul'un ulaşım sorununa ciddi rahatlık sunacaktır. Proje çevre dostu ve akaryakıt tüketiminde tasarruf yapacak bir projedir. Kamulaştırma söz konusu olmayacak. Görüntü ve siluet kirliliği oluşturmayacak. Şu anda ana arterleri hatları birbiriyle buluşturacak bir proje."

CHP'den "tartışılması gerekir" itirazı

Toplantıda söz alan CHP Grup Başkanvekili Ertuğrul Gülsever ise, planın ilgili kurumlarda iyice tartışılması için komisyona iade edilmesini istedi "CHP olarak, eğer bunu geriye çekerseniz, üzerinde tartışır, konuşuruz, akademik çevrelerle ne yapmamız gerektiğini saptarız. Maliyet hesaplarını doğru yapıp, daha aza mal olacak bir plan orta çıkarırsak Türkiye'ye ihanet mi etmiş oluruz" diye sordu. 

İşte 3. tüp geçidin güzergahları!

Projenin 15.000'lik planların ardından daha küçük ölçekli plan olarak kabul edilen 11.000 ölçekli planlara da işleneceğini hatırlatan Taşyürek, CHP'li üyelerin bu süreçte gerekli katkıyı yapabileceklerini söyledi. Taşyürek, "Süreç bitmiş değil. Hiçbir zaman bildiğimizi yaparız noktasında değiliz dedi.

"Bu hat Kuzey ormanlarını imara açacak" 

CHP'li İmar Komisyonu üyesi Esin Hacıalioğlu ise projenin önlerine dün geldiğini belirterek, "Projeyi inceledikten sonra, 'Neden bu proje önümüze gelmedi', çok rahat görüyorsunuz... Çünkü bu projenin temelinde Kuzey Ormanları'nın imara açılması var. Evet, metro hattı var ama, projenin devamı kuzeyin imara açılması çalışmasıdır. Bunun saklanmasından dolayı alelacele önümüze getirilip, alelacele geçirilmek istenmektedir dedi.

12 ilçeyi ve bütün raylı sistemleri birbirine bağlıyor

5 yıl içinde tamamlanacağı açıklanan İstanbul Tüneli Projesi, Avrupa Yakası'nda Beşiktaş, Şişli, Kağıthane, Beyoğlu, Eyüp, Fatih, Zeytinburnu, Bakırköy ve Güngören; Anadolu Yakası'nda ise Üsküdar, Ümraniye ve Kadıköy ilçelerinden geçecek. 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

3. Tüp Geçit, Mayıs'ta ihaleye çıkacak!
  • 18.04.2015 10:10

3. Tüp Geçit, Mayıs'ta ihaleye çıkacak!

Bir katı metro geçişi, iki katı kara taşıtlarının geliş ve gidişi için düzenlene ...

Raylı sistemin "belkemiği" planlara işlendi
  • 15.03.2015 15:36

Raylı sistemin "belkemiği" planlara işlendi

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, raylı ulaşımın belkemiği olacak '3 Katlı İ ...

3. tüp geçitin güzergahı belli oldu!
  • 28.02.2015 10:58

3. tüp geçitin güzergahı belli oldu!

Anadolu ve Avrupa'yı bağlayacak 3 katlı 3. tüp geçit nerelerden geçecek? Dünyada ...

Osmanlı'nın yitik projeleri gün ışığına çıkartılıyor!
  • 20.10.2013 11:53

Osmanlı'nın yitik projeleri gün ışığına çıkartılıyor!

Türk Tarih Kurumu, çoğunluğu Sultan Abdülhamid döneminde yapılan ve İstanbul'un ...