maritbet girişmaritbet
‘Radyatörlerin kullanım ömrü 20-30 yıl’

‘Radyatörlerin kullanım ömrü 20-30 yıl’

Konutların temel taşlarından radyatörler hakkında merak edilenleri Nota Isı ve Yapı Sistemleri Genel Koordinatörü Ersan Ergün’le konuştuk.

Radyatörler artık ısıtmanın dışında dekorasyon objesi olarak da kullanılıyor. 40 yıldır kullanılan radyatörlerin tahtına göz diken döküm alüminyum radyatörler ise evlerin başköşesinde yerini alacak gibi gözüküyor. Döküm alüminyum radyatörlerle Türkiye'deki ısı sektörünü sallamaya hazırlanan Nota Isı ve Yapı Sistemleri Genel Koordinatörü Ersan Ergün, emlaktasondakika'ya çok önemli açıklamalarda bulundu.

 

Nota Isı ve Yapı Sistemleri Genel Koordinatörü Ersan Ergün

Alüminyum döküm radyatörlerin diğerlerinden farkı nedir?

Teknik olarak ısıl kapasiteleri daha yüksektir. Yani bu ürünler dilim dilim satılır. Biz tüketiciye “Lütfen kalori test raporunu tedarikçinizden isteyin” diyoruz. Türkiye'de TSE yapıyor bunu. Laboratuvar ortamında o ürünün verdiği ısı miktarı ölçülüyor. Alüminyum grubunda bu ürünün bir dilimi minimum 2 maksimum 4 dilim benzer ürüne eşdeğerde ısı veriyor. İki; Döküm olması sebebiyle soğuma süresi daha geç. Üç; İçinde dolaşan su miktarı ve yüzey alanı daha fazla olduğu için hem tıkanma yapmaz hem de uzun süre kullanabilirsiniz. Alüminyum olması sebebiyle geri dönüşümü mümkün olur. Dizayn olarak istediğiniz renkte yaptırılabilir. Hafif ve taşınma kolaylığı var bir de. Ayrıca radyatörü uzatıp kısaltmakta mümkün.

döküm alüminyum radyatör örnekleri

Alüminyum radyatörün de çeşitleri var mı?

Aura, square, zen, cascade ve fitline modellerimiz mevcut.

Alüminyumun kanserojen etkisi biliniyor. Radyatörlerin bu açıdan insan sağlığına zarar verir mi?

Orada bir kavram kargaşası var. Yapılan araştırmalarda alüminyum katkılı ilaç ve kozmetik ürünlerinin zararlı olduğu biliniyor. Ancak bu tür ürünlerde öyle bir tehlike söz konusu değil.

Tüketici bir radyatör alırken nelere dikkat etmeli?

Radyatör seçerken iki temel kıstas var. İlki görsellik. Kişiye özel zevkler belirleyici olur. Fonksiyon tabii en önemlisi. Test raporları ve katalog değerleri değişiklik gösterebilir. Ayrıca gereğinden fazla ürün alınmamalı. Isıtacağınız metrekare çok önemli. İzolasyon, cephe, tavan yüksekliği, cam büyüklüğü de ısıyı çok etkiler.

döküm alüminyum radyatör örnekleri

Son yıllarda yerden ısıtma sık sık kullanılmaya başlandı. Yakıt ve ısı açısından hangisi daha iyi?

Bunun bir moda olduğunu düşünüyorum. Çünkü yerden ısıtma ile ilgili 3 temel problem var. Bir kurulum maliyeti daha yüksek, iki işletme maliyeti daha yüksek. Bir de yerden ısıtmada borulamayı zeminde yatığınız için 15 cm civarında bir şap atıyorsunuz, dolayısıyla tavan yüksekliği de azalıyor. Yerden ısıtma yüksek tavanlı, açık alanlı yerler için ideal. Bir spor salonu ya da camii için kullanılabilir ama konutlarda kullanılması doğru değil. Ayrıca ısıyı vücut sürekli yerden aldığı için damar ve varisle ilgili problemler yaşanabilir ayrıca ısıyla birlikte yükselen yerdeki partikülleri soluruz.  

Radyatörün yerden yüksekliği ne kadar olmalıdır?

Arka duvara 2-3 cm'den daha fazla yanaştırmamak lazım. Alttan ve yanlardan 10 cm boşluk gerekiyor. Radyatörün üstü ise mümkünse boş olmalı.

Döküm radyatörlerin hep daha iyi ısıttığı iddia ediliyor. Siz ne diyorsunuz?

Artısı geç ısınıp geç soğuması. Ama artık sistemler değişti çünkü demirden yapılan döküm zor bir işlem. İkincisi bir araya getirildiğinde taşınması, montajı çok zahmetli. Ağır bir malzemeyi çok adette bir binaya yüklediğinizde binaya ilave bir yük taşıtıyorsunuz. Statik sorunu oluyor.

Radyatörlerin arkasına alüminyum folyo kaplı malzemeler kullanılıyor. Bunların ısı kaybını önlediği konuşuluyor. Doğru mu?

Radyatörlerin arkadan, önden, yandan belli bir boşluğu olması lazım. Üzerine dekoratif işlemler uygulanmamalı. Bu kullanılan malzemenin çok işe yarayacağını sanmıyorum. Isıyı korumak için dışardan iyi bir izolasyon ve içeriden boşluk bırakmak yeterli bence.

döküm alüminyum radyatör örnekleri

Metrekareye göre ideal radyatör büyüklüğü nasıl belirlenir?

Pratikte 100 metrekare civarındaki bir eve 6.5 metre civarında radyatör yeterli olur. 7'yi geçmez 6'nın da altına düşmez.

Radyatörlerin kullanım ömrü var mı?

Kullanıcıyla doğru orantılı açıkçası. Yaklaşık 20-30 yıldır. İstanbul'daki bir konutun ortalama ömrü gibi. Yurt dışında 40 yıl önce takılmış bir ürün halen çalışıyor. Alüminyum radyatörler 1965'lerde İtalya'da üretilmeye başlandı. O tarihten sonra Portekiz, İspanya, Rusya ve Ukrayna'da çok yaygın kullanılıyor.

Radyatörlere ne sıklıkla bakım yaptırmak gerekiyor?

Hiçbir şey yapmaya gerek yok. Radyatör çok teknolojik ama çok basit bir ürün. Sadece zaman zaman havayı radyatörden boşaltmak lazım. Radyatörün içindeki su boşaltılmaz, radyatör yıkanmaz.

Fiyat skalası nedir?

10 dilimli döküm alüminyum radyatörlerin fiyatı 300 TL civarındadır. Bir ev için 7 tane kullanılacağını düşünürsek 2 bin lira civarında bir fiyat çıkar. Normal alüminyum radyatörlerde ise fiyat bin 300 TL olarak düşünülebilir.

Döküm alüminyum radyatör aile bütçesine katkı sağlar mı?

Bunu test etmek ve belgelemek lazım. Bununla ilgili elimizde bir belge olmamakla birlikte kullanıcılar yüzde 15-25 arasında tasarruf sağladıklarını söylüyor.

Dizayn ve estetik arayan kesimlerin ilginç istekleri oluyor mu?

Ürünlerin üzerine şu an herhangi bir desen basmıyoruz. 6 temel rengimiz ve 5 farklı modelimiz var.  Ama odanın dekorasyonuna uygun renkler de sunuyoruz. Kız çocuklarının odalarına pembe, taraftarlar içinse takım renklerinden oluşan radyatör talepleri geliyor.

Nota Isı ve Yapı Sistemleri nasıl kuruldu?

2007 yılında ısı sektöründe faaliyet göstermek üzere kurulduk. O günkü şartlarda kurulma sebebimiz ihracat pazarlarıydı. Bu anlamda İtalya'dan alüminyum döküm radyatör, vana grupları, Bulgaristan'dan elektrikli su ısıtıcıları... Yaklaşık 750 kalem farklı ürüne hitap eden bir ısı marketi haline geldik. Yurt içinde Baymak'a kendi markamızla kombi yaptırıp yıllık 8-10 bin adetlere kadar çıktık. Hepsini Nota markasıyla sattık. Hala da satmaya devam ediyoruz. Başlangıçta ana pazarımız Azerbaycan'dı. Onun yanına İran, Kazakistan, Türkmenistan, Özbekistan ve son dönemde Moğolistan, Afganistan ve Pakistan'da öne çıkmaya başladı. Yaygın bir satış ağımız var. Bugün Bakü'ye gittiğinizde Nota'nın bir kombi ve radyatör markası olduğunu herkes bilir. Notarad markasıyla da büyük bir çıkış yakaladık.

Hedefleriniz neler?

Siyasi istikrarın sağlanmasıyla yaklaşık 3 yıl önce Türkiye pazarına ağırlık vermeye karar verdik. Eczacıbaşı'nın yaptığı Ormanada projesindeki konutların radyatörlerini İtalya'dan tedarik ettik. Ardından Gap Yapı'nın Şehrizar Konutları'nı sonra da Nef'le çalıştık. Bu işe biraz ağırlık verirsek iç piyasada da bir pazar payı alabiliriz diye düşündük. Bunun üzerine iki yapılanmaya gittik. ‘Dekoratif radyatör dediğimiz ürünleri İtalya'dan niye getirelim burada da üretilmesi mümkün olabilir' dedik. Bin 600 metrekarelik üretim sahasında dekoratif ürünlerin üretimine geçtik. Önümüzdeki günlerde alüminyum döküm radyatörlerin de üretimine başlayacağız. Deneme üretimleri yapılıyor. Biz çelik panel radyatör kullanan pazar büyüklüğü toplam pazarın yüzde 95'i. Oradan pay almak istiyoruz.

Merve N. Güreş/Emlaktasondakika.com

Yorum Yaz

Benzer Haberler

‘Radyatörlerin kullanım ömrü 20-30 yıl’
  • 18.08.2015 12:14

‘Radyatörlerin kullanım ömrü 20-30 yıl’

Konutların temel taşlarından radyatörler hakkında merak edilenleri Nota Isı ve Y ...