maritbet girişmaritbet
Petrol devi Aramco, Türk müteahhitlerle proje yapacak

Petrol devi Aramco, Türk müteahhitlerle proje yapacak

Suudi Arabistan’ın petrol şirketi Saudi Aramco, Türk müteahhitlerle birlikte proje yapma hazırlığında...

Petrol şirketi Saudi Aramco'nun çeşitli projelerinde ihaleye girmesini sağlayacak mutabakata Dünya Enerji Kongresi'nin ikinci gününde imza atıldı. İstanbul'da düzenlenen 23. Dünya Enerji Kongresi'nde imzalanan tarihi elektrik anlaşması, iki ülke arasındaki ilişkileri güçlendirecek.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, imzalanan mutabakat zaptlarının, iki ülke arasındaki işbirliğini güçlendireceğini belirterek, “Bu imzalar önümüzdeki dönemde ilişkilerimize daha da ivme kazandıracak” dedi.

İmza töreni için Suudi Arabistan Enerji Bakanı Al-Falih ile bir araya gelen Albayrak, “Türkiye ve Suudi Arabistan, iki dost ve kardeş ülkedir. Özellikle geçen yıldan itibaren her geçen gün ivme kazanan iki ülke ilişkileri daha iyi bir noktaya doğru ilerliyor” diye konuştu. Albayrak, Türkiye'nin 15 Temmuz sonrasında eskisinden daha güçlü ve daha birlik üzerine duran ekonomisiyle, küresel bölgesel krizlere daha güçlü tepkiler veren ve büyümesini devam ettiren bir Türkiye olduğunu vurguladı.

Büyümeye ve yatırımlara devam

Türkiye'nin büyümeye ve yatırımlara devam edeceğini vurgulayan Albayrak, şunları kaydetti:

“Bölgemize ve dünyaya istikrar ve barış noktasında katkı yapmaya devam edeceğiz. Hızlı büyümesiyle, yetişmiş eğitimli iş gücü, çeşitlendirilmiş ve her geçen gün daha da büyüyen endüstrisi ve bölge dinamikleri noktasında bakıldığında ekonomik kapasitesiyle Türkiye, bölgesel bir pazar ve ortak olmaya devam edecek. Bugünkü bu imza töreni vesilesiyle Suudi dostlarımıza, kardeşlerimize teşekkür ediyorum.”

Apple'ı 3'e katlıyor

- Günlük 12.5 milyon varil petrol çıkaran Saudi Aramco, petrol ve gaz rezerviyle alanının açık ara bir numarası.
- ABD'de yüzde 5'ini halka açmayı planladığında, şirketin piyasa değerinin 2 trilyon doları bulacağı hesaplanmıştı. 
- Apple'ın 614 milyar dolarlık piyasa değeri düşünüldüğünde, Aramco'nun ulaştığı seviyenin teknoloji devini 3'e katladığı görülüyor.
- Yıllık geliri 300 milyar doları aşan şirketin yüzde 100'ü Suudi Arabistan devletinin kontrolünde.
- Suudi dev önümüzdeki 10 yıl boyunca 300 milyar dolarlık yatırım yapmayı planlıyor.

Doğu Akdeniz'de elektrik hamlesi

Türkiye ve KKTC, su projesinin tamamlanmasının ardından şimdi de Ada'ya ‘denizaltından elektrik' ulaştırılması için harekete geçti. İstanbul'da düzenlenen 23. dünya Enerji Kongresi'nde Türkiye ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) arasında tarihi elektrik anlaşması imzalandı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, bu projenin sadece Kıbrıs özelinde değil, bölgesel açıdan da önemli adımlara sebebiyet verecek bir gelişme olduğunu söyledi. KKTC'ye deniz altından kabloyla elektrik temin edilmesini öngören anlaşmaya Bakan Albayrak ve KKTC Enerji ve Ekonomi Bakanı Sunat Atun imza attı. Albayrak, “Türkiye ve KKTC arasındaki bu anlaşma sadece KKTC'nin değil, bölgesel  açıdan da önemli adımlara sebebiyet verecektir.” dedi.

Türkiye ile KKTC arasındaki anlaşma, elektrikte altyapının yenilenmesi, elektrik arz güvenliğinin oluşturulması, enterkonnekte sisteminin kurulması, yenilenebilir enerji alanında ortak çalışma yapılması, elektrik alanındaki mevzuatların karşılıklı uyumlulaştırılması ile petrol ve doğalgaz kaynaklarının keşfedilmesi ve gerekli altyapıların tesis edilmesi için ortak projelerin üretilmesi maddelerini kapsıyor.

Ortadoğu'nun güneyine de elektrik enerjisinin naklinin mümkün olabileceğini aktaran Atun, şunları kaydetti: “Böylece hem su hem elektrik hem de gaz KKTC'den başka noktalara sevk edilebilir.”

18 Türk müteahhit Arabistan yolcusu

  • TAV-Tepe-Akfen
  • Enka İnşaat
  • İlk İnşaat
  • Tekfen İnşaat
  • STFA Deniz İnşaat
  • Nurol İnşaat
  • Fernas İnşaat
  • Yüksel İnşaat
  • Kolin İnşaat
  • Yapı Merkezi
  • Dorce İnşaat
  • Doğuş İnşaat
  • Üstay Yapı
  • AGE İnşaat
  • Taca İnşaat
  • Zafer Taahhüt
  • Metag İnşaat
  • GAP İnşaat

Üçüncü ülkelerle büyük işler yapacak

Anlaşmaları değerlendiren Suudi Bakan Al-Falih, mutabakat zaptlarının gelecekteki birçok sermaye projesi için yasal çerçeve oluşturacağını dile getirdi. Türkiye'nin gelişmesini gördüğünü ve bundan mutluluk duyduğunu dile getiren Al-Falih, “Türkiye ve Suudi Arabistan ilişkilerinin daha güçlü olmasını temenni ediyoruz. Suudi 2030 Vizyonu kapsamında Türk şirketleriyle birlikte çalışmak istiyoruz. Suudi Arabistan belki de yüzlerce milyar dolar yatırım yapacak, bugünkü anlaşmaların önümüzdeki yıllardaki projeler için hazırlık olacak. Bu anlaşmaların bu sürecin ilk adımları olacağına inanıyoruz, Türkiye ve Suudi Arabistan belki de üçüncü ülkelerde çok büyük işler yapacak” diye konuştu.

Türkiye'de olmak istiyoruz

Aramco'nun CEO'su Amin Nasser, Türkiye'de yatırım için ön görüşmelerde bulunduklarını ve petrol rafinasyonu ile dağıtım alanıyla ilgilendiklerini söyledi. Nasser,  “Karşılıklı toplantılarımız olacak. Dağıtım ve rafinasyon şirketimiz için her zaman ilgi alanlarıdır” dedi. Yatırım görüşmelerinde hedefe ulaşılmaması durumunu da değerlendiren Nasser, “Görüşmeler sonuç vermezse sıfırdan yatırım da yapabiliriz. Türkiye bizim için önemli bir piyasa ve Türkiye'de olmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Petrol devi Aramco, Türk müteahhitlerle proje yapacak
  • 12.10.2016 08:51

Petrol devi Aramco, Türk müteahhitlerle proje yapacak

Suudi Arabistan’ın petrol şirketi Saudi Aramco, Türk müteahhitlerle birlikte pro ...