maritbet girişmaritbet
Özyeğin Üniversitesi EKODesign Konferansı'nın örnek projesi oldu

Özyeğin Üniversitesi EKODesign Konferansı'nın örnek projesi oldu

Yapı-Endüstri Merkezi (YEM) tarafından düzenlenen EKODesign Konferansı’nda, Özyeğin Üniversitesi ScOLa binası anatomik olarak incelendi.

Dünya standartlarında eğitim sunan Özyeğin Üniversitesi, entegre tasarımı ve enerji verimliliğini en üst düzeyde gerçekleştirdiği bir binasıyla da örnek teşkil ediyor. Özyeğin Üniversitesi'nin Yabancı Diller Okulu (ScOLa) Binası, Türkiye'nin en enerji verimli binalarından biri olarak EKODesign Konferansı'nın örnek projesi oldu. ÖzÜ Enerji, Çevre ve Ekonomi Merkezi'nin (EÇEM) yürüttüğü Avrupa Birliği 7. Çerçeve Projesi NEED4B: Yeni Binalarda Enerji Verimliliği Projesi'nin Türkiye'deki uygulama binası olarak inşa edilen ÖzÜ ScOLa, yenilikçi ve bütünleşik enerji uygulamalarıyla bu yıl EKODesign Konferansı'nda da örnek bina olarak ele alındı.

Yapı-Endüstri Merkezi (YEM) tarafından “sürdürülebilir tasarım ve kentleşme” kavramlarının önünü açmak, yapı sektöründe farkındalık oluşturmak amacıyla düzenlenen EKODesign Konferansı 2016, bu yıl 26 Nisan Salı günü “Tasarım 4.0: Yeni Nesil Yeşil” temasıyla düzenlendi. YEM'in Fulya'daki merkezinde gerçekleşen etkinlikte bu yıl Yapı Dergisi Seçkisi panelinde, Özyeğin Üniversitesi'nin ScOLa binası “Anatomik Bir Vaka Etüdü” olarak ele alındı. Yapı Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Y.Mimar Yasemin Keskin Enginöz'ün moderatörlüğündeki panel'de, EÇEM Direktörü Prof. Dr. M. Pınar Mengüç, Y.Mimar Yasemin Somuncu, B-Design'dan Mimar Emre Gürsoy, Özyeğin Üniversitesi Teknik Hizmetler Müdürü Saadet Özkan ve Özyeğin Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Direktörü Nergis Uyan Akbay ile ScOLa binası boydan boya kesilerek ‘anatomik' müdahaleler yoluyla gözlemlendi.

200 BİN DOLARLIK TASARRUF

Panelde hem enerji verimli bir mimari yapıyı anlamak, hem enerji etkin-düşük maliyetli yapı üretme sürecini incelemek, hem de bu süreci ve mekânı tasarlamak için gereken yaklaşım ve süreci analiz etme fırsatı bulunuldu. Ayrıca, yeni nesil “yeşil” kavramları çözüm odaklı adımlarla ele alındı. Yapının tasarım, yapım ve işletim evrelerinde NEED4B projesi kapsamında hem birbiriyle bütünleşik süreci, hem de performans ölçüt geliştirme kavramlarını irdelendi. Ayrıca, ScOLa Binası'nın AB Proje hedefinin de altında kalan 45 kWh/m2'lik tüketim miktarının yıllık 200.000 USD'lık görünmeyen tasarruf değerine etkisi de NEGAWATT kavramı üzerinden tartışıldı.

TÜRKİYE'DEKİ UYGULAMA BİNASI

Özyeğin Üniversitesi Enerji, Çevre ve Ekonomi Merkezi (EÇEM), 2012 yılından bu yana Türkiye'nin de paydaşı olduğu, beş ülkeden on yedi kurumun ortaklığında ve İspanyol Zaragoza Üniversitesi CIRCE Enerji Merkezi koordinatörlüğünde gerçekleştirilen “NEED4B: Yeni Binalarda Enerji Verimliliği Uygulamaları” projesini 2012 yılından bu yana sürdürüyor. Bu proje kapsamında beş farklı iklim bölgesinde bulunan ve farklı inşaat kültüründen gelen değişik tipolojiler ve büyüklüklerde uygulama binaları yapılıyor. Projenin Türkiye ayağında uygulama binası olarak inşa edilen ÖzÜ Yabancı Diller Okulu (ScOLa), EÇEM koordinasyonunda FİBA Holding ve B-Design ortaklığıyla gerçekleştirildi.

YENİLİKÇİ VE BÜTÜNLEŞİK ENERJİ

Yenilikçi ve bütünleşik enerji uygulamalarının kullanıldığı ScOLa binası, ÖzÜ Çekmeköy yerleşkesi içinde yer alıyor. Bina, diğer LEED Gold sertifikalı binaların bulunduğu yerleşkede birbiriyle ilişkili olarak düşünülen/örülen eğitim işlevli mekansal ağın önemli bir parçası olma özelliğini taşıyor.

TÜRKİYE'NİN ÖRNEK BİNASI

Özyeğin Üniversitesi Çekmeköy Kampüsü`nde yer alan 17.715 m2 brüt alana sahip ScOLa Binası, Yabancı Diller Yüksek Okulu olarak 1450 civarında öğrenciye, 125 akademisyen ve 10 yönetici ile birlikte 2013 yılından bu yana eğitim veriyor. ScOLa Binası; şeffaf ve opak yüzeyler ile yüzde 65'den daha fazla verimlilik sağlayacak şekilde uygulanan otomasyon ve aydınlatma sisteminin kullanıldığı, doğal havalandırma sisteminin sağlandığı ve yenilenebilir enerji kaynaklarının entegre edildiği Türkiye'nin en etkin enerji verimli ve sürdürülebilir binalarından biri olarak hizmet sunuyor.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

YEM, Dünya Mimarlık Günü'nü kutluyor
  • 30.09.2017 17:00

YEM, Dünya Mimarlık Günü'nü kutluyor

YEM, her yıl Ekim ayının ilk pazartesi günü tüm dünyada kutlanan “Dünya Mimarlık ...

“MBA in Real Estate” programına Özyeğin Üniversitesi de katıldı
  • 09.08.2017 17:21

“MBA in Real Estate” programına Özyeğin Üniversitesi de katıldı

GYODER’in öncülüğünde ilk kez Bahçeşehir Üniversitesi’nde başlatılan “MBA in Rea ...

Gelecekte konut tasarımları nasıl olacak?
  • 27.04.2017 15:31

Gelecekte konut tasarımları nasıl olacak?

McGill Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Avi Friedman, Özyeğin Üniversitesi'nde g ...

Kültür ve mekan ilişkisi bu toplantıda tartışılacak
  • 15.12.2016 18:57

Kültür ve mekan ilişkisi bu toplantıda tartışılacak

‘Kültür ve Mekan’ toplantıları dizisinin üçüncüsü, Özyeğin Üniversitesi’nin ev s ...

Özyeğin Üniversitesi'nin en akıllı kampüsü: ScOLa!
  • 03.09.2016 10:55

Özyeğin Üniversitesi'nin en akıllı kampüsü: ScOLa!

Geleceğin şehirlerinde binalar da akıllanarak, enerji ve kaynakların daha tasarr ...

İstanbul trafiği, endüstriyel tasarım konseyinin konusu oldu!
  • 12.07.2016 12:17

İstanbul trafiği, endüstriyel tasarım konseyinin konusu oldu!

Megakent İstanbul'un meşhur trafiği, World Design Talks etkinliğinin konusu oldu ...