maritbet girişmaritbet
Özel yurtlara izin ve ruhsat verme yetkisi kaldırıldı

Özel yurtlara izin ve ruhsat verme yetkisi kaldırıldı

TBMM’de kabul edilen yeni yasayla belediyelerin özel yurtlara izin ve ruhsat verme yetkisi kaldırıldı.

TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen yeni torba yasayla eğitim alanında önemli değişiklikler yapıldı. Aladağ'daki yangın faciasında 11 öğrencinin can vermesinin ardından da tartışılan özel yurtların ruhsat, izin ve denetim sistemindeki çift başlılık kaldırıldı. Türkiye genelinde tüm özel yurtların denetimlerinin yanı sıra çalışma izni ve ruhsat işlemleri bundan sonra Milli Eğitim Bakanlığı'nca (MEB) tek elden yürütülecek.

Yasaya göre, büyükşehir belediyeleri, diğer belediyeler ve il özel idarelerinin özel yurtlarla ilgili yetkileri alındı. Özel okullarda olduğu gibi öğrencilere özel barınma hizmeti veren kurumlara iş yeri açma izni ve çalışma ruhsatı verme yetkisi MEB'e devredildi. Böylece Türkiye genelinde tüm öğrenci yurtları açısından izin, ruhsat ve denetim yetkisi tek elde toplanmış oldu. Ancak bakanlık, işyeri izni ve çalışma ruhsatıyla ilgili yetkiyi isterse valiliklere devredebilecek. MEB, özel yurtlarda eksiklik tespit ederse bu kurumları hızla kapatılabilecek. Şartlar yerine getirilmeden öğrencilere barınma hizmeti verildiği için kapatılan iş yerinin sahibi, 5 yıl süreyle bir daha böyle iş yeri açamayacak. Bu konuda MEB ayrıntılı bir yönetmelik yayımlayacak.

Düzenlemeye göre diğer bazı değişiklikler şöyle:

Müfettişlere tırpan

Bakanlıkta müsteşar yardımcısı sayısı 5'ten 7'ye çıkarıldı. İl milli eğitim müdürlükleri bünyesindeki Maarif Müfettişleri Başkanlığı kaldırıldı.

Biyometrik takip

Engelli bireylerin özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerine, birimlerine kayıt ve kabul işlemleri, engelli birey ve eğitim personelinin ders devam takibi, 1 Eylül 2017'den itibaren biyometrik kimlik doğrulama sistemi veya kameralı görüntüleme sistemiyle yapılacak.

İntihal yapan atılacak

Kasten başkalarının özgün fikirlerini, metotlarını, verilerini veya eserlerini bilimsel kurallara uygun biçimde atıf yapmadan, kısmen veya tamamen kendi eseri gibi gösterenler, üniversite öğretim mesleğinden çıkarılacak.

Yükselme yasağı

Aylıktan veya ücretten kesme cezası alan akademisyenler üç yıl, kademe ilerlemesinin durdurulması veya birden fazla ücretten kesme cezası alanlar beş yıl boyunca rektör, dekan, enstitü müdürü, yüksekokul müdürü, bölüm başkanı, meslek yüksekokulu müdürü, bölüm, ana bilim dalı, ana sanat dalı, bilim dalı, sanat dalı ve daire başkanlığı dengi ve üstü kadrolara atanamayacak.

FATİH'e ihalesiz alım

Fatih Projesi kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı'nın yapacağı mal ve hizmet alımları ile yapım işleri Kamu İhale Yasası hükümlerine bağlı olmayacak.

Ortaokulda staj

Kanunla yurt dışına gönderilen bursiyerlerin eş ve çocuklarının tedavi giderlerini devlet karşılayacak.

Çıraklık eğitimi zorunlu ortaöğretim kapsamına alındı. 10 ve daha fazla personel çalıştıran işletmeler, çalıştırdıkları personel sayısının yüzde 5'inden az olmamak üzere mesleki ve teknik ortaöğretim okul ve kurumu öğrencilerine, staj ve tamamlayıcı eğitim yaptıracak.

Soru açıklayana hapis

Sınavlarda ek süre verilmek kaydıyla, adaylara aynı veya farklı sorulardan oluşan deneme soruları da sorulabilecek. Adaylar dahil hiç kimseye hangi sorunun deneme sorusu olduğu hakkında bilgi verilmeyecek. Soru kitapçıkları, cevap kağıtları ve diğer sınav evrakının imajlarının güvenli bir elektronik ortama aynen aktarılması halinde, yasada belirtilen süreler beklenmeksizin bu belgeler imha edilecek. 

Asıl sınavlarda sorulmak üzere deneme amaçlı sorulan sorular hiçbir şekilde açıklanmayacak, sınavdan sonra bu soruları edinen, saklayan, nakleden veya paylaşanlar hakkında cezai yaptırım uygulanacak. Sınav sorularını aynen veya değiştirerek herhangi bir ortamda paylaşan, ifşa eden, ileten, yayımlayanlara 5 bin TL idari para cezası verilebilecek. Suçun tekrarlanması halinde ceza her defasında bir kat artırılacak. Bu cezalar, söz konusu suça ilişkin hapis cezalarını ortadan kaldırmayacak.

Çifte maaş çıkarıldı

Akademi kökenli milletvekillerinin kadro şartı aranmaksızın ayrıldıkları üniversitelere veya uygun kadro olması halinde başka üniversiteye atanabilmelerine ilişkin düzenleme de tepkiler üzerine yasadan çıkarıldı. Düzenleme kaldırılmasaydı, milletvekilleri 9 bin TL olan emekli maaşlarını alabilecek hem de üniversiteden ikinci maaş alacaktı.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Özel yurtlara izin ve ruhsat verme yetkisi kaldırıldı
  • 03.12.2016 17:36

Özel yurtlara izin ve ruhsat verme yetkisi kaldırıldı

TBMM’de kabul edilen yeni yasayla belediyelerin özel yurtlara izin ve ruhsat ver ...