maritbet girişmaritbet
Otel yatırımları düşüşe geçti!

Otel yatırımları düşüşe geçti!

Türkiye bu yıl turizmde sancılı bir dönem yaşarken, otel yatırımları için teşvik başvuruları düşüşe geçti.

Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB), Ekonomi Bakanlığı'nın Ocak-Mayıs 2015 dönemine ait verilen ‘Yatırım Teşvik Belgeleri' verilerini konaklama sektörü açısından analiz etti.

TUROB'un raporuna göre, bu yılın ilk beş aylık döneminde 114 otel projesi için alınan yatırım teşviklerinin toplam tutarı 1.5 milyar TL oldu ve teşvik tutarında yüzde 42 oranında gerileme gerçekleşti. Geçen yılın aynı döneminde 148 otel projesi için 2.6 milyar TL'lik yatırım teşvik belgesine bağlanmıştı. TUROB Başkanı Timur Bayındır, yatırımların azalmasını arz-talep dengesini dikkate alan, sektörü ve pazar dinamiklerini inceleyen daha bilinçli yatırımcıların girişimleri olarak yorumladı. 

Üç yıldızlı otel yatırımları ağırlıkta 

Verilerde dikkat çeken konulardan biri de söz konusu yatırımlarla planlanan yatak kapasitesinin yüzde 44 gerilemesi oldu. Geçen yılki 148 projede 44 bin 962 yatak planırken, bu yıl gerçekleşen yatırım teşviklerinde 114 otelde toplam yatak kapasitesi 25 bin 474'e gerileyerek önemli bir düşüş gösterdi. Bu projelerde ise 5 bin 782 kişiye istihdam imkanı sağlanacak. Söz konusu dönemde alınan yatırım teşvik belgeleri toplam 38 ili kapsıyor. Geçen yılın aynı döneminde yatırımlar ise 43 ili kapsıyordu. İstanbul 26 otel projesi ile tesis sayısı bakımında en fazla teşvik belgesi alan şehir olurken, yatak kapasitesi bakımından Antalya 8 bin 275 yatak kapasitesi ile birinci sırada yer aldı. 114 otelin 15'i beş yıldızlı, 39'u dört yıldızlı, 50'si üç yıldızlı, 10'u da butik otel sınıfında yer alıyor. 

Bayındır: Turizm İstanbul ve Antalya'dan ibaret değil 

Rapora ilişkin bir değerlendirme yapan Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır, yatırımların azalmasını arz-talep dengesini dikkate alan, sektörü ve pazar dinamiklerini inceleyen daha bilinçli yatırımcıların girişimleri olarak yorumladı.

Bayındır, “Israrla, kaynak pazar ve turizm çeşililiği sağlamadan aynı tip oteller yapılarak hizmet sunmanın yanlışlığının altını çizdik. Türkiye turizminin İstanbul ve Antalya'dan ibaret olmadığını, turizmde 2023 hedeflerinin ancak diğer bölgelerin de etkinliğini artırararak yakalanabileceğini belirttik. Söylemlerimiz bir şekilde yerini buldu ki, bugün ki tablo bizi doğruluyor” dedi. 

Yatırımların Anadolu'da artması sevindirici 

Yeni projelerde yatak kapasitesinin nerdeyse yarıya düşmesi, yatırımların küçük kapasiteli otellere kaydığını gösterdiğini belirten Bayındır, “2015 yılında 2 ve 1 yıldızlı otel yatırımı olmaması da dikkat çekici. 2015 yılındaki yeni otel yatırımı projelerinde 5 yıldızlı yatırımlarda yarı yarıya bir azalma gözlemlenirken, 3 yıldızlı otel yatırımları tesis sayısı bakımından yerini koruyor” diye konuştu.

Konaklama tesisi yatırımlarının çeşitliliğinin önemli olduğunu vurgulayan Bayındır, uzun süredir TUROB tarafından yapılan söylemler neticesinde, yatırımların Anadolu'ya yaygınlaştırılmasından memnuniyet duyduklarını ifade etti.

Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

"Bu yıl turizmde hedef 35 milyar dolar, bunu yakalayacağız"
  • 15.01.2022 17:15

"Bu yıl turizmde hedef 35 milyar dolar, bunu yakalayacağız"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu yıl turizmde hedef 35 milyar dolar, bunu yakalayacağı ...

Turizmciler bu sezon hedeflerine ulaşacağına inanıyor
  • 20.05.2021 17:34

Turizmciler bu sezon hedeflerine ulaşacağına inanıyor

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vaka sayılarının düşüşe geçmesi, turizmde sezon ...

Turizm sektörünün 2021 yılından beklentileri büyük!
  • 23.01.2021 09:33

Turizm sektörünün 2021 yılından beklentileri büyük!

"Turizmin başkenti" olarak nitelendirilen Antalya'da sektör temsilcileri, geçen ...

Turizm sektörü 2020 deneyimleriyle 2021'e hazır!
  • 05.01.2021 11:24

Turizm sektörü 2020 deneyimleriyle 2021'e hazır!

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Erkan Yağcı, ...