maritbet girişmaritbet
Orman köylüleri elektriğini güneş enerjisinden karşılayacak

Orman köylüleri elektriğini güneş enerjisinden karşılayacak

Türkiye'de Orman Köyleri için Sürdürülebilir Enerji Finansman Mekanizması Projesi uygulamaya geçiriliyor

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü, orman köylülerine, elektrik ihtiyaçlarını güneş enerjisiyle sağlama imkanı verecek olan "Türkiye'de Orman Köyleri için Sürdürülebilir Enerji Finansman Mekanizması Projesi"ni uygulamaya geçiriyor.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, "Türkiye'de Orman Köyleri için Sürdürülebilir Enerji Finansman Mekanizması Projesi", Mayıs 2014 tarihinde, Meksika'da yapılan 46. Küresel Çevre Fonu Konsey toplantısında onaylandı. Orman köylerine güneş enerjisi desteği sağlayacak projenin, 2015 yılında uygulamaya başlanması hedefleniyor.

Enerji verimli ekolojik köylerin oluşturulması amaçlanan ORKÖY projesi ile orman köylerinde yaşayan yaklaşık 7 milyon kişi güneş enerjisinden faydalanacak. Fotovoltaik paneller ile güneş enerjisine dayalı su ısıtma sistemlerinin kullanılacağı proje kapsamında, köylerde bulunan binalara ısı yalıtım sistemleri de tesis edilecek. Güneş enerjisi yoluyla orman köylüleri kendi elektrik ihtiyaçlarını karşılayacak.

Solar enerji panelleri köylerde yaygınlaştırılacak

Proje çerçevesinde, orman köylerinde sürdürülebilir enerji kurumsal altyapısının oluşturulması amacıyla Türkiye'nin Sosyal Kredi Programı revize edilecek. Sürdürülebilir enerji üzerine uzmanlaşmış personel sayı ve niteliği artırılacak. Orman Genel Müdürlüğü bünyesinde "Sürdürülebilir Enerji Finansman Birimi" oluşturulacak.

Ayrıca ulusal sera gazı emisyon envanteri ile bağlantılı olarak orman köyleri düzeyinde Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi Sekretaryası tarafından tescil edilen "Ulusal Sera Gazı Azaltım Eylemleri Paketi" hazırlanacak.

Proje kapsamında aynı zamanda seçilecek pilot orman köylerinde güneş enerjisi uygulamalarını tanıtan eğitimler verilecek. Bu eğitimlerle sürdürülebilir enerji konusunda orman köylüleri bilinçlendirilecek. Ayrıca solar enerji panellerinin bütün yurt çapındaki köylerde yaygınlaştırılması hedefleniyor. 

"Enerji kıymeti bilinerek kullanılmalı"

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, sürdürülebilir enerjinin, gelecek nesillerin ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için tabi kaynakları tehlikeye atmadan bugünün ihtiyaçlarını karşılayan enerji biçimi olduğunun altını çizdi.

Enerjinin, kıymetini bilerek kullanılması gerektiğini vurgulayan Eroğlu, yenilenebilir enerji kaynakları üzerinde çalışmaların, önemle hazırlanan projelerle hızlandırıldığını belirtti.

Bakan Eroğlu, şunları kaydetti:

"Sınırlı olan tabii kaynaklarımızı daha akılcı kullanmalıyız. Yeni teknolojilerle enerji üretimini çeşitlendirmeli, alternatif enerji kaynaklarını insan ve çevre sağlığını dikkate alarak kullanmalıyız. Hem sürdürülebilir enerji arzını sağlama hem de ülkemizin ihtiyaç duyduğu enerjiyi temin etme yönünde büyük bir mesafe kat ettik."

 
Hüseyin Gazi Kaykı, Şükran Yücel/AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Karaman'da 120 milyon liralık 8 tesisin temelini atıldı
  • 03.11.2017 15:55

Karaman'da 120 milyon liralık 8 tesisin temelini atıldı

Karaman’a yapılacak 8 tesisin temel atma töreni, Orman ve Su İşleri Bakanı Veyse ...

Eroğlu: Marmara'ya 21 milyar TL'lik yatırım yapacağız
  • 03.06.2017 10:21

Eroğlu: Marmara'ya 21 milyar TL'lik yatırım yapacağız

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Marmara Bölgesi'ne baraj, gölet ve mill ...

Yiğitler Barajı'nın temeli atıldı
  • 09.04.2017 11:59

Yiğitler Barajı'nın temeli atıldı

İzmir'in Kemalpaşa ilçesinde yapılacak Yiğitler Barajı'nın temeli, Bakan Eroğlu' ...

"Çanakkale 1915 Köprüsü'nü kahramanların adına inşa edeceğiz"
  • 19.03.2017 09:49

"Çanakkale 1915 Köprüsü'nü kahramanların adına inşa edeceğiz"

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Çanakkale 1915 Köprüsü'nü kahramanları ...

Bakan Veysel Eroğlu, Gaziosmapaşa'da fidan dağıttı
  • 26.02.2017 17:57

Bakan Veysel Eroğlu, Gaziosmapaşa'da fidan dağıttı

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Gaziosmanpaşa'da gerçekleştirilen 'Okul ...

5 projeye 137 milyar lira yatırım yapılacak
  • 19.02.2017 11:16

5 projeye 137 milyar lira yatırım yapılacak

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, akanlar Kurulu'nun son iki toplantısınd ...