maritbet girişmaritbet
Nuh'un Gemisi'nin izlerini 30 yıldır gönüllü koruyup tanıtıyor!

Nuh'un Gemisi'nin izlerini 30 yıldır gönüllü koruyup tanıtıyor!

Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde yaşayan 73 yaşındaki Hasan Özer, 30 yıldır Nuh'un Gemisi'nin izi olduğuna inanılan alanı gönüllü olarak koruyor ve tanıtımına katkı sağlıyor

Özer: "Ben bu köyde doğdum büyüdüm, o yüzden Nuh'un Gemisi tarihini iyi biliyorum. Geminin araştırmasında da yer aldım"

"Benden sonra da bu alana inşallah çocuklarım bakacaktır onlara vasiyetimdir"

Doğubayazıt ilçesinde yaşayan Hasan Özer, Nuh'un Gemisi'nin izi olduğuna inanılan alanı 30 yıldır gönüllü koruyarak, Ağrı Dağı'na gelen turistlere bölgeyi tanıtıyor.

İlçeye 20 kilometre uzaklıkta bulunan Üzengili köyünde ikamet eden 73 yaşındaki Özer, her gün evine bir kilometre uzaklıktaki Nuh'un Gemisi'nin izlerinin olduğu iddia edilen alana giderek, burada yaptığı barakasında gün boyu alanı gönüllü olarak koruyor. Geminin izlerini görmeye gelen yerli ve yabancı turistlere rehberlik de yapan Özer, 30 yıldır bölgenin tanıtımına katkıda bulunuyor.

Özer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 5 çocuk, 46 torun sahibi olduğunu, ailesinin de desteğiyle geminin izinin bulunduğu alanı korumaya çalıştığını söyledi. Yaz kış demeden bölgeye geldiğini anlatan Özer, herhangi bir düzenleme yapılmamasına rağmen alanın yoğun turist akınına uğradığını ifade etti.

Bugüne kadar alana çok sayıda bilim adamının gelerek araştırma yaptığını, araştırmalara kendisinin de katıldığını vurgulayan Özer, şöyle devam etti:

"Ben bu köyde doğdum büyüdüm o yüzden Nuh'un Gemisi tarihini iyi biliyorum. Geminin araştırmalarında da yer aldım. Bir Türk pilot tarafından ilk olarak 1960 yılında burasının havadan fotoğrafları çekildi. Bu fotoğrafların Nuh'un Gemisi'ne ait olduğu tahmini üzerine köye gelen pilot, ben hayvan otlatırken buralarda bir gemi olduğunu, yerini bilip bilmediğimi sordu. Ben böyle bir şey olmadığını söyledim. Önce şaşırdım daha sonra fotoğrafları gösterdi. Ben de burayı biliyorum dedim. O yıllarda bir deprem oldu, sel suları nedeniyle toprak kaymaları yaşandı. Geminin olduğu yerde hiçbir kıpırdama olmadı. Ankara Maden ve Tetkik Arama Enstitüsü'nde o dönem gelen ekip de araştırma yaptı. Bazı örnekler, deniz kabukları, tahta parçaları aldı."

Değişik tarihlerde Amerikalı iki ayrı bilim adamının bölgede incelemeler yapığını anlatan Özer, şunları ifade etti:

"Burada sondaj çalışması yapıldı. Bunun sonucunda Nuh'un Gemisi'nin burada olduğu kanısına varıldı. Alanda bulunan tahta parçası büyük bir heyecan yarattı. Tahtayı götürmek isteyen bilim adamına izin vermedim. Ona devlet yetkililerinden yazılı kağıt getirmesini istedim. Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan resmi bir yazı getirdi. Bu tahtayı götürüp incelediler. Ekip daha sonra tekrar köyümüze gelerek Amerika'ya götürdükleri tahta parçasının 10 bin yıl öncesine ait olduğunu ve gemiye ait olduğunu söyledi."

O günden beri bölgeye gözü gibi baktığını da belirten Özer, "Dünyanın bütün ülkelerinden buraya insanlar geliyor. Japonlar geldiğinde dünyada barış olsun anısına buraya bir direk dikti. Japonca, İngilizce ve Türkçe üzerinde dünya barışı yazılı direk burada.  Benden sonra da inşallah çocuklarım bakacaktır onlara vasiyetimdir" dedi.

 - Ağrı Valisi Tekinraslan

Ağrı Valisi Mehmet Tekinaslan da Nuh'un Gemisi'nin izi olduğu iddia edilen alanda incelemelerde bulunduklarını söyledi.

Bu alanın turizm alanında hak ettiği yere gelmesi için çalışmalar yapacaklarını Tekinarslan, "Bizim dinimizde de diğer dinlerde de Nuh'un Gemisi'nin bu bölgede olduğu rivayet ediliyor. İnşallah önümüzdeki günlerde burada bulunan geminin siluetinin korunması ve daha fazla turist çekmek için bir proje çalışması içinde olacağız. Şu an atıl durumda olmasına rağmen bu alanın ziyaretçileri var. Biz buranın tanıtımı ve daha fazla ziyaretçinin gelmesi için projelendirme çalışmaları yapacağız" diye konuştu.

- Prof. Dr. Belli 

Prof. Dr. Oktay Belli ise Nuh'un Gemisi'nin Ağrı Dağı veya Cudi Dağı'nda olduğuna dair bir kanıt bulunamadığını belirterek, "İki görüşte de bu geminin Anadolu topraklarında olduğu gösteriliyor. Bu Anadolu için büyük bir zenginliktir" dedi.

Hz. Nuh'un karaya ilk ayak bastığında gemide arda kalan yiyeceklerle bir yemek yaptığını anlatan Belli, "Bu Aşure yemeğidir ve bu yemek Anadolulu'dur. Her yıl hiç aksatılmadan yapılarak insanlarla paylaşılıyor ve dağıtılıyor. Bu da demek oluyor ki yüz yıllardır süre gelen yemek bizim ülkemizde, topraklarımızda yapılıp dağıtılıyorsa karaya ilk ayak bastığı yer de Anadolu'dur" diye konuştu.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Ağrı'nın doğalgazını hangi firma dağıtacak?
  • 26.12.2016 15:30

Ağrı'nın doğalgazını hangi firma dağıtacak?

Ağrı'nın ilk merkeziyle ile Doğubayazıt ilçesi için gerçekleştirilecek olan doğa ...

Evleri yandı, kardeşinin gözlerini kapattı!
  • 19.02.2015 14:44

Evleri yandı, kardeşinin gözlerini kapattı!

Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinde bir ev çıkan yangında kullanılamaz hale geldi. Ev ...

Ağrı’da su borusu patlayan evi buz tuttu
  • 16.01.2014 12:01

Ağrı’da su borusu patlayan evi buz tuttu

Doğubayazıt ilçesinde afetzedeler için yapılan bir evde, su borularının patlamas ...

Nuh'un Gemisi'nin izlerini 30 yıldır gönüllü koruyup tanıtıyor!
  • 20.10.2013 11:50

Nuh'un Gemisi'nin izlerini 30 yıldır gönüllü koruyup tanıtıyor!

Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde yaşayan 73 yaşındaki Hasan Özer, 30 yıldır Nuh'un ...

İshak Paşa Sarayı 24 saat nesil güvenlik kameraları ile kontrol altında!
  • 07.10.2013 08:48

İshak Paşa Sarayı 24 saat nesil güvenlik kameraları ile kontrol altında!

Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde bulunan ve her yıl binlerce turistin ziyaret etti ...

Ağrı Doğubayazıt Belediyesi otobüs terminali ve ticari birimleri kiralayacak!
  • 09.05.2013 09:17

Ağrı Doğubayazıt Belediyesi otobüs terminali ve ticari birimleri kiralayacak!

Ağrı Doğubayazıt Belediyesi otobüs terminali ve ticari birimleri kiralayacak. 12 ...