maritbet girişmaritbet
Mustafa Albayrak: Enerji kaybı en fazla binalarda gerçekleşiyor!

Mustafa Albayrak: Enerji kaybı en fazla binalarda gerçekleşiyor!

MÜSİAD Enerji ve Çevre Sektör Kurulu Başkanı Mustafa Albayrak: ''Geleceğin enerji kaynağının fosil enerji kaynaklarında değil, yenilenebilir enerji kaynaklarında olduğunun idrakindeyiz''

 

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Enerji ve Çevre Sektör Kurulu Başkanı Mustafa Albayrak, ''MÜSİAD olarak geleceğin enerji kaynağının petrol, doğalgaz, kömür gibi fosil enerji kaynaklarında değil, tükenmez bir Allah vergisi olan yenilenebilir enerji kaynaklarında olduğunun idrakindeyiz'' dedi. 
     
MÜSİAD Enerji ve Çevre Sektör Kurulu tarafından ''500 Kilovat Altı Yenilenebilir Enerji Üretme Potansiyellerinin Belirlenmesi Projesi'' sonuç değerlendirme toplantısında konuşan Albayrak, MÜSİAD Enerji ve Çevre Sektör Kurulu'nun son yıllarda çalışmalarını ''Yenilenebilir enerji kaynaklarından istifadenin artırılması'' ve '''Enerji verimliliği'' konuları üzerinde yoğunlaştırdığını söyledi. 
     
MÜSİAD'ın enerji verimliliği konusundaki en büyük kuruluşlardan olan Enerji Verimliliği Derneği'nin de kurucu yönetim kurulu üyelerinden olduğunu hatırlatan Albayrak, şunları kaydetti: ''En ucuz elde edilen enerji 'Tasarruf edilen enerjidir' düsturu gereği, enerji verimliliğine büyük önem veriyoruz. Gerek bundan önceki panel ve Türkiye istişarelerimizde gerekse bundan sonra konseptini geliştirerek adını sektörel zirve yaptığımız toplantılarımızda ele alacağımız konular, en başlıca bu ikisinden müteşekkildir. Kısaca TÜİT (Türkiye istişare Toplantısı) dediğimiz Enerji ve Çevre Sektör Kurulu TÜİT'i, 2011 başında Rize'de hidroelektrik enerji üretimi üzerinde gerçekleştirdik. 
     
Daha sonra 2011 sonunda Van'da yaptığımız ve jeotermal enerji kaynakları ve bunlardan elde edilecek elektrik enerjisi ile bölgeye sağlanacak katkılarını konuştuk. Ayrıca Van Gölü ve çevresinin tıpkı İç Ege gibi kaplıcalar bölgesi olabileceği üzerinde durduk. Son TÜİT'imiz ise Mardin'de ve güneş enerjisi üretimi ile alakalı oldu. Her istişare toplantısını yaptığımız ilin gösterdiği coğrafi özelliklerine göre konu başlıkları seçtik.'' 
     
Geleceğin enerji kaynakları...
     
Yenilenebilir enerji üzerinde durmalarının bir sebebinin de, bu kaynakların tekrarlanabilen, temiz, çevreci olması olduğunu dile getiren Albayarak, ''Ayrıca dışa bağımlılığı olmayan bir enerji kaynağı olduğu için önemsiyoruz. Mevla'nın insanlığa bahşettiği güneş, rüzgar, su, akarsu, jeotermal gibi kaynaklardan istifade edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. MÜSİAD olarak geleceğin enerji kaynağının petrol, doğalgaz, kömür gibi fosil enerji kaynaklarında değil, tükenmez bir Allah vergisi olan yenilenebilir enerji kaynaklarında olduğunun idrakindeyiz'' değerlendirmesini yaptı. 
     
Türkiye'nin her yıl Çin'den sonra dünyanın en iyi ilerleyen ülkelerinin başında yer aldığını söyleyen Albayrak, ''Türkiye'mizin her yıl en az yüzde 8 - 9 enerji açığının olduğunu kabul etmek durumundayız. Buna paralel olarak da enerji yatırımlarını ve kapasitesini en az yüzde 8-9 artırmamız gerekmektedir'' dedi. 
     
Yüksek elektrik faturası ödeyen yaklaşık 40 üyeleri üzerinde enerji verimliliğinin nasıl sağlanabileceğine ilişkin bir çalışma yaptırdıklarını anlatan Albayrak, bu 40 üyenin, iş adamı veya sanayicinin elektrik faturalarının nasıl aşağıya çekileceğinin, daha az enerji ile daha yüksek verimin nasıl elde edileceğinin görüleceğini vurguladı. 
 
     
''Enerji kaybı en fazla binalarda gerçekleşiyor, işletmeler cezalı enerji bedeli ödüyor''
 
     
Projeyi gerçekleştiren Gürışık Enerji Verimliliği firmasının Genel Müdürü Hatice Nuket Akıncı da, yaptığı sunumda Projeyi MÜSİAD üyesi ve aylık enerji maliyeti 30 bin lira üzerinde olan 37 adet firma üzerinde gerçekleştirdiklerini söyledi. 
     
Akıncı, yapılan incelemeler sonucunda işletmelerde genel olarak enerji verimliliği bilincinin yenilenebilir enerjiler düzeyinde oluşmadığını belirtti. 
     
Enerji verimliliği konusunda işletmelerin ancak mevcut şartlarda ekonomi oluşturmaya çalıştıklarını kaydeden Akıncı, enerji kaybının en fazla binaların aşırı derecede ısı kaybetmesi ile gerçekleştiğini dile getirdi, bunun sonucunda işletmelerin reaktif (cezalı) enerji bedeli ödediklerinin tespit edildiğini vurguladı. 
     
Enerji verimliliği için işletmelerde motorların ve aydınlatmaların yeni nesil motorlarla değiştirilmesi gerektiğinin de altını çizen Akıncı, ''Üretim proseslerinin yeni nesil ünitelerle değiştirilmesi de enerji verimliliği sağlarken, ürünlerin kalitesi bakımından ve işletmelerdeki ısı kaçaklarının önlenebilmesi için de önlemlerin alınması gerekmektedir''diye konuştu. 
     
Akıncı, ayrıca 5 adet üye firma üzerinde gerçekleştirilen farklı verimlilik arttırıcı proje sonucunda yaklaşık bir yıl içerinde gerçekleştirilen 791 bin liralık bir yatırım ile 432 bin liralık tasarruf elde edildiğini de sözlerine ekledi. 
     
Muhabir: Ziya Altunbaş/AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

MÜSİAD deprem bölgesinde konteyner kent kuruyor!
  • 13.02.2023 14:37

MÜSİAD deprem bölgesinde konteyner kent kuruyor!

MÜSİAD Başkanı Asmalı, "MÜSİAD, Kahramanmaraş’ın Elbistan bölgesinde depremden e ...

Bakan Kurum, MÜSİAD Türkiye İstişare Toplantısı'nda konuştu!
  • 21.01.2023 02:13

Bakan Kurum, MÜSİAD Türkiye İstişare Toplantısı'nda konuştu!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "Yeşil dönüşümde lide ...

‘Türkiye’yi dünya gayrimenkul piyasasının merkezi yapacağız’
  • 23.12.2021 11:41

‘Türkiye’yi dünya gayrimenkul piyasasının merkezi yapacağız’

GABORAS, MÜSİAD’ın dün iş dünyasını buluşturduğu ve ‘Fark Et’ temasıyla düzenled ...

MÜSİAD, Bursalı yatırımcılarla bir araya geldi!
  • 04.12.2021 09:47

MÜSİAD, Bursalı yatırımcılarla bir araya geldi!

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Mahmut Asmalı, 'B ...

MÜSİAD, Karabağ'ın imarı için 500 Türk yatırımcıyla Azerbaycan'a çıkarma yaptı
  • 16.11.2021 13:19

MÜSİAD, Karabağ'ın imarı için 500 Türk yatırımcıyla Azerbaycan'a çıkarma yaptı

Türkiye'den 500 olmak üzere dünya genelinden bini aşkın iş insanı ve yatırımcı, ...

Dorçe Prefabrik ve İnşaat, Azerbaycan'daki Uluslararası İş Forumu'nda!
  • 13.11.2021 11:42

Dorçe Prefabrik ve İnşaat, Azerbaycan'daki Uluslararası İş Forumu'nda!

Dorçe Prefabrik ve İnşaat, Azerbaycan'ın ev sahipliğinde Müstakil Sanayici ve İş ...