maritbet girişmaritbet
'Modern bir şehrin anahtarı siyasi istikrar'

'Modern bir şehrin anahtarı siyasi istikrar'

Başkan M. Tevfik Göksu, geleneksel mimari ile modern yeni bir şehir kurulacağını belirterek, "Tarihi projenin anahtarı siyasi istikrardır" dedi.

Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, geleneksel mimari ile modern yeni bir şehir kurulacağını belirterek, "Bu şehir insan yüzlü bir şehir olacak. Tarihi projenin anahtarı ise siyasi istikrardır" diye konuştu.

Milli Savunma Bakanlığı'nın tahsis ettiği 8.7 milyon metrekarelik arazide Esenler Belediyesi'nce yapılacak dev park için çalışmalar başladı. Alanın 2.5 milyon metrekarelik alanına yapılacak park, dünyanın en büyüklerinden biri olacak. Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan ve Esenler'in talihini değiştirecek nitelikteki projenin detaylarını Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu açıkladı.

Hem kentsel dönüşüme, hem de şehirleşmeye örnek olacağını ümit ettiğimiz Esenler'in tarihi projesi diye tanıttığınız çalışmalar ne aşamada? 

Göreve geldiğimiz günden bu yana üzerinde çalıştığımız, Esenler'in talihini değiştireceğine inandığımız tarihi projemizde, Cenab-ı Allah'ın yardımı ve Esenler halkının desteği ile büyük merhale kaydettik. Öncelikli olarak Milli Savunma Bakanlığımız başta olmak üzere çeşitli kurum ve kuruluşlarla yapılması gereken protokol ve sözleşme gibi resmi prosedürler yerine getirildi. Öncelikle arazi içerisinde bulunan Baştabya, Topkule ve Metris Kışlaları olarak bilinen askeri binaları yıkarak bunların yenisini 1. Ordu Komutanlığı'mızın istediği yerlerde inşa edeceğiz. Şu anda bu işlemleri yapıyoruz. Elbette diğer taraftan da Büyükşehir Belediyemiz ile birlikte arazinin planları ile ilgili çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Planlarla ilgili ilçemizde siyasi partiler, ilgili meslek kuruluşları başta olmak üzere tüm kanaat önderlerinin görüş ve düşüncelerini de aldık. En ideal planı yapmaya çalışıyoruz. 

Arazi ciddi manada büyük. Proje Esenler'e ve Esenlerli'ye ne verecek? 

Evet arazi 8.7 milyon metrekare. Toprağın çok kıymetli olduğu İstanbul için çok büyük bir alan. İnşallah bu araziyi en iyi şekilde, insanların hayrına kullanacağız. Hep söylüyorum. Bir kere bu proje ile Esenler'in talihini değişecek. Esenler'in üçte biri büyüklüğündeki bu alanın belediyemize tahsisi ile, Esenler'in mülkiyet ve imar ile ilgili her türlü problemine kalıcı çözümler getireceğiz. Proje ile Esenler'in baştan başa yenilenmesini sağlayacağız ve ilçemiz tam bir cazibe merkezi haline gelecek. Türkiye'nin ilk planlı şehri ve 2.5 milyon metrekare büyüklüğünde, kentsel dönüşüm kapsamındaki dünyanın en büyük şehir parkı Esenler'de kurulacak. Bu şehir parkı öyle bir şehir parkı olacak ki, hem Esenlerliye, hem çevre ilçelerdeki insanlarımıza, hem de tüm İstanbullular'a hitap edecek. Hatta iddia ediyorum, İstanbul'u gezmeye gelen turistler bile bu parkı görmeye gelecekler. 

AMACIMIZ YENİ ESENLER'İ 2023 HEDEFİNE TAŞIMAK

Hangi kuruluşlarla çalışıyorsunuz? 

Proje, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Esenler Belediye'mizin işbirliğinde yürüyor. Bütün bu çalışmalarımız yeni Esenler'i, 2023 hedeflerine uygun bir şehir yapmaktır.

İNSAN YÜZLÜ ŞEHİR

Bu 8.7 milyon metrekare alanın ne kadarı imara açılacak? 

Bölgede, "İnsan Yüzlü Şehir ve Şehir Parkı" projesini uygulayacağız. Alanın yaklaşık yüzde 50'si imara açılacak. İmara açılan bu alanın da maksimum yüzde 40'ında yapılaşma olacak. Yani 8.7 milyon metrekare alanın 1.7 milyon metrekaresinde yapılaşma olacak. Geri kalanı ise yeşil ve sosyal donatı alanları olarak kalacak. 

Mevcut mahallelerden bu yeni alana konut transferi yapılacak mı?

Esenler'de yapı ömrünü tamamlayan ve imar kısıtlılığı sebebiyle (Mülkiyet sorunu bulunan parseller, sosyal donatı alanlarında - okul, cami, park, kültür merkezi, otopark vs.- kalanlar dahil) yenilenemeyen toplam 40 bin konut var. Bu konutlar yenilenemediği gibi çivi bile çakılamıyor. Bu 40 bin konut yeni bölgeye transfer edilecek. Yerlerine kesinlikle konut yapılmayacak. Boşaltılan yerler, donatının ruhuna uygun olarak kullanılacak. Bu konutların dışında ekonomik ömrünü tamamlayan ve deprem riskinde yıkılabilecek 50 bin konut daha var. Bir plan ve program çerçevesinde bu proje sayesinde bu 50 bin konutun yenilenmesine de katkı sunulacak. Dolayısıyla mevcut Esenler de rahatlamış olacak... 

Elbette... Şehir içinde yıkılan konutların yerine konut yapılmayacak. Buralar da yeşil alan olarak değerlendirilecek. Şehrin belirli noktalarına meydanlar ve bulvarlar açacağız. Şehir tamamen rahatlayacak. 

10 YIL İÇİNDE TAMAMLANACAK

Ne zaman projeye kazma vurulabilir? 

Şu anda teknik altyapı hazırlıkları büyük bir hızla devam ediyor. Çok büyük mesafe kaydettik. Dünyanın en büyük ve en kapsamlı kentsel dönüşüm projesi olan bu çalışmada, kentsel tasarım, plan ve proje başta olmak üzere teknik hazırlıkların tamamlanmasının ardından 2018 yılı içinde hem yeni şehrin, hem de yeni parka kazmayı vurmayı hedefliyoruz. 8-10 yıl içinde de tüm projenin tamamlanacağına inanıyorum. Ancak tüm bu planlarımız, verdiğimiz bu süre Türkiye'nin siyasi istikrarına bağlı. Zira siyasi istikrarın bozulması, ekonominin küçülmesi bu projenin hayata geçmesini doğrudan etkileyecek faktörler olacaktır. Bugünkü duruma getirmek için ciddi emek harcadığımız tarihi projenin kapılarını aralayacak anahtarın siyasi istikrar olduğunu özellikle ifade etmek isterim. 

6-7 KATI GEÇMEYECEK

Nasıl bir şehir hayal ediyorsunuz? 

Bu proje üzerinde çok kafa yoruyoruz. Bir kere bu şehir, geleneksel mimarimizle modern mimariyi birleştirilerek oluşturulacak ve konutlar 6 -7 katı geçmeyecek. Bugün insanımız modernleşme ile birlikte yalnızlaştı. Kalabalıklar arasında kendini yalnız hisseden birçok insan var. Bunu giderici geleneksel şehir anlayışı ile bir şehir üreteceğiz. 

2.5 MİLYON METREKARE PARK

Şehir parkının içinde neler olacak? 

Proje alanında 2.5 milyon metrekare şehir parkı yapacağız. Çevre ilçelerdekilerle birlikte yaklaşık 3.5 milyon nüfusun yürüme mesafesinde ulaşabileceği şehir parkı, kentsel dönüşüm alanında üretilen dünyanın en büyüğü olacak. Şehir parkı içinde çeşitli müzeler, sportif alanlar, bisiklet ve yürüyüş alanları, hayvanat bahçesi, botanik bahçesi, seyir terası ve daha pek çok donatı yer alacak. Dünyadaki örnekleri ile yarışacak. 

Sabah

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Esenler'de kentsel dönüşümle 74 bin konut yenilenecek!
  • 31.07.2017 14:43

Esenler'de kentsel dönüşümle 74 bin konut yenilenecek!

Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, bölgede dönüşmesi gereken 74 bin k ...

Robyn Moore, parayı gayrimenkule yatırıyor!
  • 03.12.2020 16:10

Robyn Moore, parayı gayrimenkule yatırıyor!

Ünlü oyuncu Mel Gibson'ın eski eşi Robyn Moore, elindeki parayla emlak yatırımla ...

M. Tevfik Göksu, Esenler'deki askeri alanı inceledi
  • 10.08.2017 16:18

M. Tevfik Göksu, Esenler'deki askeri alanı inceledi

Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, İnsan Yüzlü Şehir ve Şehir Parkı proje ...

Esenler’deki askeri arazide kentsel dönüşüm başlıyor!
  • 31.07.2017 14:27

Esenler’deki askeri arazide kentsel dönüşüm başlıyor!

Esenler Belediyesi'nin askeri arazideki kentsel dönüşüm projesiyle dünyanın en b ...

'Kentsel dönüşüm hayati önem taşıyor'
  • 11.11.2016 12:45

'Kentsel dönüşüm hayati önem taşıyor'

Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, Esenler'deki muhtarlar ve idarecilerle ...

'Modern bir şehrin anahtarı siyasi istikrar'
  • 26.10.2015 10:04

'Modern bir şehrin anahtarı siyasi istikrar'

Başkan M. Tevfik Göksu, geleneksel mimari ile modern yeni bir şehir kurulacağını ...