maritbet girişmaritbet
“Mobilyada yerli tasarımların önü açılacak”

“Mobilyada yerli tasarımların önü açılacak”

Mobilya ithalatı için uygulanacak vergisinin Bakanlar Kurulu'nun İthalat Rejimi Kararına Ek Kararı, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Mobilyanın merkezi Ankara Siteler'de özel tasarım mobilya üreten Ofis Tekin Exclusive'in Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Tekin, bazı ülkelerden yapılan mobilya ithalatı için ilave gümrük vergisinin yüzde 50, aksam ve parçalar için yüzde 25 olarak uygulanması kararını değerlendirirken, ithal ürünler nedeniyle tıkanma noktasına gelen yerli mobilya sektörü için bu kararın adeta “hayat öpücüğü” olduğunu kaydetti.

Cemal Tekin, uzun süreden beri gündeme getirdikleri ucuz ithal ürünlerle kalitenin düşürülmesi ve haksız rekabetin “gecikmeli de olsa” giderilmesinin sektöre moral ve motivasyon getirdiğini ifade ederek, şunları söyledi:

“Bizler hem yerli tasarımı hem de Türk işçiliğini ayakta tutmak için mücadele verirken, ucuz, kalitesiz, aynı zamanda sağlıksız ürünlerle rekabet edebilme gibi bir çaba içine de giriyorduk. Yüzde 50'lere varan orandaki ek verginin ardından yerli üretim yeniden canlanacak. Alınan karar çok yeni olmasına karşın şimdiden üreticiler üretim kapasitesini artırma çabası ve arayışına girmeleri de bunun bir göstergesi. Getirilen ek vergi yükü aslında firmalar kadar bizler için çok önemli olan Türk tasarımcıların da önünü açacak. Orta ve uzun vadede mobilya sektöründe Türk tasarımcılarını hem nitelik hem de nicelik olarak gelişimini sağlayacak ve tasarımıyla öne çıkan ülke mobilya sektörünün dünya pazarında ciddi yer bulmasının kapısını açacak.”

Mobilyada yüzde 50, aksam ve parçada yüzde 25 vergi

AB üyesi ülkeler, EFTA üyesi ülkeler, İsrail, Makedonya, Bosna-Hersek, Fas, Batı Şeria ve Gazze Şeridi, Tunus, Mısır, Gürcistan, Arnavutluk, Ürdün, Şili, Sırbistan, Karadağ, Kosova, Güney Kore, Morityus dışındaki ülke ve bölgelerden ithalat edilecek ürünler için ilave gümrük vergisi yüzde 50, aksam ve parçalar için yüzde 25 olarak uygulanacak.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

“Mobilyada yerli tasarımların önü açılacak”
  • 05.06.2015 11:36

“Mobilyada yerli tasarımların önü açılacak”

Mobilya ithalatı için uygulanacak vergisinin Bakanlar Kurulu'nun İthalat Rejimi ...