maritbet girişmaritbet
Mısır'la ilk adım ekonomide atılacak!

Mısır'la ilk adım ekonomide atılacak!

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker, “İkili ilişkilerde yumuşama sağlanacak. İlk adımlar ekonomide olabilir” dedi

Diplomatik ilişkilerin en alt düzeye indiği Mısır'a üç yıl sonra ilk kez bir heyet gidecek. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker, “İkili ilişkilerde yumuşama sağlanacak. İlk adımlar ekonomide olabilir” dedi
Kanlı Sisi darbesinin ardından siyasi-diplomatik ilişkilerin en alt düzeye indiği Mısır'a üç yıl aradan sonra ilk kez bir heyet gidecek. AK Parti Dış İlişkiler Başkanı ve Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker, Ankara- Kahire hattındaki sıcak gelişmeleri SABAH'a değerlendirdi. Eker, "Karşı taraf uzun süredir yeni bir sayfa açılmasını istiyor. İkili ilişkilerde yumuşama sağlanacak. İlk adımlar ekonomide olabilir. Ticari ilişkilerin ileriye götürülmesi önemli" diye konuştu.

HASSASİYETİMİZ BİLİNİYOR

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Eker, "Genel merkezde düzenlediğimiz iftara Mısır maslahatgüzarını da davet ettik. Bir adım atıldı. Beklentiler ilişkilerin düzelmesi yönünde. Mısır başından beri bunu istiyor. Karşı taraf Türkiye'nin hassasiyetlerini biliyor. İlişkilerde yaşanan yumuşama ekonomik ilişkilere de yansıyacaktır" dedi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şaban Dişli de, Bayram'dan sonra Mısır'a heyet gönderileceğini belirterek, "Bölgedeki yumuşamayla inşallah Suriye'de artık akan kanı durdurmamız gerekiyor" dedi. Ankara, darbe döneminde başta seçilmiş Cumhurbaşkanı Mursi ve siyasi tutukluların durumuyla ilgili yeni düzenlemeler yapılması konusundaki ısrarını sürdürüyor. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Mısır'daki mevcut durumun iyileştirilmesi için bazı ortak adımların atılabileceğini söylemişti. Ancak darbeci Mısır yönetiminin sert politikalarında bir değişiklik olmaması halinde siyasi ikili ilişkilerde hızlı bir düzelme beklenmiyor.

ENGELER KALDIRILACAK

İlişkilerin ekonomik alanda yapılandırılabileceği ifade ediliyor. Buna göre ilk adımda Türkiye ihracatının yüzde 2.3'ünü oluşturan Mısır'a ihracat yapan firmaların kayıt sistemi nedeniyle yaşadıkları sıkıntılar çözülecek. Mısır Ticaret Bakanlığı'nca Türk firmalara yönelik bürokratik engeller kaldırılacak.

YUMUŞAMA SİNYALLERİ

Ankara-Kahire arasındaki ilişkilerin seviyesi Mısır'ın ilk seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin 3 Temmuz 2013'te askeri darbeyle görevden uzaklaştırılması sonrası düşürülmüştü. İki ülke büyükelçilerini karşılıklı olarak geri çekmişti. İlişkiler Kasım 2013'ten bu yana maslahatgüzar seviyesinde sürdürülüyor. İkili ilişkilerin normalleşmesi için nisan ayında Suudi Arabistan Kralı Selman devreye girdi. 5 günlük Kahire ziyareti sonrası Ankara'ya resmi bir ziyaret gerçekleştirdi. Kral Selman'ın ziyaretinin ardından İstanbul'da düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı zirvesine Mısır Dışişleri Bakanı Sami Şükri katıldı.

Sabah

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Marmara Denizi'ndeki müsilaj havadan görüntülendi
  • 11.06.2021 17:11

Marmara Denizi'ndeki müsilaj havadan görüntülendi

Marmara Denizi kıyılarını kaplayan, "müsilaj" Yalova çevresinde beyaz tabaka hal ...

AK Parti’den kentsel dönüşüm açıklaması!
  • 03.11.2020 19:26

AK Parti’den kentsel dönüşüm açıklaması!

AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan, kentsel dönüşüm süreciyle ilgili detaylı ...

Siirt'te kentsel dönüşüm başlıyor!
  • 03.10.2020 17:33

Siirt'te kentsel dönüşüm başlıyor!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Siirt'te kentsel dönüşüm çalışmalarının ...

TOKİ konut projelerinde banka kredisi şartı kaldırıldı
  • 26.09.2020 16:05

TOKİ konut projelerinde banka kredisi şartı kaldırıldı

TOKİ tarafından dar gelirli vatandaşlar için yapılan konut projesinde, konut alm ...

“Depremzede konutları maliyetinin yüzde 40 altına verilecek”
  • 25.09.2020 14:14

“Depremzede konutları maliyetinin yüzde 40 altına verilecek”

AK Parti Malatya Milletvekili Hakan Kahtalı, “Depremzedeler için yapılan konutla ...