maritbet girişmaritbet
Mimarlar Odası ile ilgili şok iddialar

Mimarlar Odası ile ilgili şok iddialar

Mimarlar Odası’nın siyasi parti gibi çalıştığına dikkat çeken AK Parti Ankara Milletvekili Tülay Selamoğlu, “Bu yapılanlar vatan hainliğidir” dedi.

456 binden fazla üyesi olan Mimarlar Odası'yla ilgili iddiaların sonu gelmiyor. Aidatlardan ve üyelik başvurularından elde edilen büyük gelirin nereye harcandığı ise akılları karıştırıyor. Kendisi de aynı zamanda mimar olan AK Parti Ankara Milletvekili Tülay Selamoğlu, Mimarlar Odası hakkında emlaktasondakika için çok çarpıcı açıklamalarda bulundu.  

TMMOB'un üyeleri üzerinde baskı kurduğu iddia ediliyor. Bu iddiaları nasıl değerlendiriyorsunuz?

Baskı kuruluyor. Sizi sevmezlerse ( bu genelde ideolojik oluyor ) projenizi onaylamazlar, büro tescili yapmazlar. Meslekten mene kadar cezalar verir. İş yapmanızı engellerler. Böyle çok olay var. İnsanların ekmekleriyle oynarlar. Bu hukuksuzluklara başkaldırdığınızda işleriniz bozulur. Hatta iflas edebilirsiniz. Davalar uzun sürüyor. Bilirkişilikleri ve hakemleri oda kendisi görevlendiriyor. Odaya karşı bir kararın çıkması da mümkün değil.

‘MİMARLAR ODASI SİYASİ VE İDEOLOJİK DAVRANIYOR'

Meslekten men kararı gibi hayati bir konunun tek bir karar merciine bağlı olması hukuksuz değil mi?

Meslekten men hukuki bir süreç ister. Topluma veya kişilere zarar vermek ve ceza gerektiren konularda olabilir. Bir oda keyfi olarak insanları meslekten men edemez. Ama ediyorlar. Siyasi ve ideolojik davranıyorlar.

‘TAM BİR DİKTATÖRLÜK'

TMMOB'un tekelleşme süreci nasıl oldu?

Oda,  Cumhuriyetin kurulmasından sonraki ilk meslek örgütü. Osmanlı'nın ahilik sistemi uygulanmayınca meslek guruplarının korunacağı birlik oluşturulması gereken sistem olarak kuruluyor. Amaç mimar ve mühendislerin hakkını korumak, bu meslek gruplarının ülkemizde dünya standartlarını yakalaması ve gelişmesi… Lakin yönetmelikle bu haraç meselesine dönüşüp, bir diktatörlük oluşturulunca tekel hale geliyor. Tam bir diktatörlük. Mesleğinizin diploması elinizde olsun ve isterseniz alanınızda bir deha olun oda isterse size mesleğinizi yaptırmaz.

‘ÇAPULCULAR MİLLETİN MALINA ZARAR VERİYOR'

Meslek odaların politik ve ideolojik görüşlerden arınmış olması gerekmez mi?

Adı üzerine meslek odası. Siyaset yapmak istiyorsa siyasi parti kurmalı. Benden ‘meslek örgütüyüm' diye para alıp bu paralarla meslek dışı alanlarda harcama yapamaz. Bana Gezi olayları boyunca mimarlar odasından sokağa çağrı mesajları geldi. Nükleer santrale, 3. havaalanına, Kanal İstanbul'a, 3. köprüye karşı mesajlar geldi. Bunun için mimarları sokağa davet ettiler. Bazı belediyelere hiç dava açılmazken, bazılarının her çalışmasına dava açıyorlar. Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne sadece Mimarlar Odası'nın 2011'den beri açtığı dava sayısı 122… Diğer odaların açtığı davalarda bir bu kadar… Proje 3-4 yılda bitecekse dava açıldığında 7-8 yıl sürüyor. Kentsel dönüşümlerin hepsine dava açtılar. Bu sefer vatandaş mağdur oluyor. ODTÜ Yolu için ortalığı yakıp yıktıklarında, belediye otobüsleri de yakıldığı için Ankara Büyükşehir Belediyesi o hatta otobüs göndermedi.(Meclis kararı ile) Çapulcular milletin malına zarar veriyor birçok masum öğrencide mağdur oluyor. Milletin malı heba oluyor. Bu Çapulcular ve TMMOB çok mutlu oluyorlar. Bu otobüsler yakılsa bile gönderin diye TMMOB dava açtı… Hem yakıyorlar hem dava açıyorlar. Bu yolu açamazsınız diye de dava açtılar tabi… Her belediyeye değil tabii…  Mesela İzmir Belediyesi'ne hiç dava açmazlar. Asbestli içme suyu boruları Ankara'da olsaydı Ankara'yı yıkarlardı. İzmir'e ses çıkarmıyorlar… 

‘KURULUŞUNDAN BERİ HİÇ DENETLENMEMİŞ'

Odaları denetleyecek herhangi bir mercii var mı?

Odaları denetleyecek mercii yok… Var ama yok… Cumhurbaşkanlığının, Başbakanlığın denetlendiği yerde odalar da denetlenir. Kuruluşundan (1954) itibaren hiç denetlenmemiş bir yapıdan bahsediyoruz.

Odaların büyük projelere karşı çıkmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bu sorunun tek cevabı var: HAİNLİK. Oda Türkiye'yi geliştirecek ve sorun çözecek her projeye karşı çıkar. Türkiye Cumhuriyeti'nin değil de başka bir ülkenin odası gibi çalışır. Her şeye  “İSTEMEZÜK” anlayışı vardır. Ama çözüm üretmez. Türkiye'nin enerji sorunu var. Enerjide dışa bağımlı. Bizim hükümetimiz nükleer enerji ile bu sorunu çözme kararı aldı. Tabii hemen “İSTEMEZÜK” başladı. Çok tehlikeli. Peki nasıl çözelim fikir var mı? Yok! Avrupa'ya, Amerika'ya, Uzakdoğu'ya gezmeye gidiyorsunuz. Hepsinde nükleer santral var oralara giderken bu tehlikeyi hiç düşünmüyorsunuz. Fransa'da, Almanya'da, İsrail'de, Japonya'da, Çin'de, Rusya'da tehlikeli değil! Oralara okumaya çocuklarınızı gönderiyorsunuz, tatillere gidiyorsunuz tehlikeli değil… Bu vatan hainliğidir. ‘Hayır' diyorsanız başka bir çözüm üretmeniz lazım.

‘SİYASİ PARTİ GİBİ ÇALIŞIYORLAR'

Peki odalar meslek mensuplarının haklarını koruyor mu?

Meslek mensuplarının haklarını korumuyor. Korusa başta meslektaşının aldığı her nefesten para almazdı. İşçi sendikalarının aidatı vardır. İşçi, iş sorunu yaşadığında sendika ona para verir. Oda hep para alır ama hiç vermez. Özel sektör ve kamu da çalışan meslektaşlarımın özlük hakları ile ilgili hiç çalışma yapmamıştır. Ama mimar ve mühendisler dışında her konuda miting yapar, yürüyüş yapar… Meslek örgütü gibi değil de terör örgütü gibi bazen de siyasi parti gibi çalışır… Konu ne mimarlardır ne mühendisler.

‘EYLEME ÇAĞIRIYORLAR'

Odalarda toplanan paralar nerede kullanılıyor? Her yıl 1 milyar TL gibi bir gelirden söz ediliyor.

Sokak eylemleri için biz üyelere mesaj yollamada! Asker ve şehidimiz için hiç olmaz. Hatta hakaret ederler. Lakin askerle çatışmada ölen terörist için mesaj gönderirler… Turistik geziler vardır. Mimarlık ve mühendislik açısından ufuk açacak projeler ve şehirler için değil… En son Küba gezisi yaptılar. Bilim ve teknolojisi çok gelişmiş Küba'nın! Herhalde o yüzden. Kimleri yurtdışına götürüyorlar (!) onu da bilmiyoruz… Gezi olayları organizasyonu… Mimarlık ve mühendislik alanı dışında her şeye kullanabilirler. Türkiye ve Türkiye'nin iyiliği, gelişmesi için harcanmadığı kesin…

Bu paralarla ve harcamalarla ilgili resmi bir tutanak tutuluyor mu?

Çoğuna makbuz verirler ama bu paranın harcaması denetlenmez.

Odaların üyelerine mesleki anlamda her hangi bir katkısı oluyor mu?

Mesleki anlamda katkısı olmuyor.

Yurt dışındaki meslek odalarında da prosedürler Türkiye'deki gibi mi?

Gelişmiş ülkeler de tabii ki değil.

 

Emlaktasondakika.com 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Diyarbakır'da görenlerin inanamadığı villayla ilgili karar!
  • 31.08.2018 16:47

Diyarbakır'da görenlerin inanamadığı villayla ilgili karar!

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde iş merkezlerinin olduğu 14 katlı bir plazanın çatı k ...

Mimarlar Odası ile ilgili şok iddialar
  • 14.07.2015 10:51

Mimarlar Odası ile ilgili şok iddialar

Mimarlar Odası’nın siyasi parti gibi çalıştığına dikkat çeken AK Parti Ankara Mi ...

Mimarlar Odası'nda kaçak kat krizi!
  • 28.06.2015 20:55

Mimarlar Odası'nda kaçak kat krizi!

Kamu projelerine karşı muhalif söylemleri ile gündemden düşmeyen Mimarlar Odası ...

Mimarlar Odası davayı kazanırsa Kadıköy Belediyesi Fourwinds'i yıkacak!
  • 26.08.2013 10:47

Mimarlar Odası davayı kazanırsa Kadıköy Belediyesi Fourwinds'i yıkacak!

Deprem sonrası sığınılacak alanların yapılaşmaya açılmasına tepkiler sürerken gö ...

Mimarlar Odası Haliç Port’a iptal davası açtı!
  • 23.08.2013 11:57

Mimarlar Odası Haliç Port’a iptal davası açtı!

Mimarlar Odası, geçen ay ihale edilen İstanbul Haliç Yat Limanı ve Kompleksi (Ha ...

İstanbul Uluslararası Mimarlık ve Kent Filmleri Festivali 7 Ekim'de başlayacak!
  • 16.05.2013 11:14

İstanbul Uluslararası Mimarlık ve Kent Filmleri Festivali 7 Ekim'de başlayacak!

İstanbul Uluslararası Mimarlık ve Kent Filmleri Festivali, bu yıl 7-13 Ekim tari ...