maritbet girişmaritbet
Metris Kışlası büyük dönüşüme hazırlanıyor

Metris Kışlası büyük dönüşüme hazırlanıyor

Esenler'deki Atışalanı'nda bulunan ve "Atışalanı" ismi verilmesini sağlayan Metris Kışlası, büyük dönüşüme hazırlanıyor.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişiminin ardından alınan karar gereği, şehir dışına taşınan birliklerin boşalttığı alanlar halkın hizmetine sunulmaya başlıyor.

Esenler'deki Atışalanı'nda bulunan ve burada yapılan atış talimlerinden dolayı bölgeye "Atışalanı" ismi verilmesini sağlayan Metris Kışlası, 47. Motorlu Piyade Alay Komutanlığı ile Esenler Belediyesi arasında imzalanan protokol gereği, ilk etapta kışlanın 236 dönümlük kısmı Esenler Belediyesi'ne devredildi.  

Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, kışlanın arazisinin 15 Temmuz'dan önce belediyeye devir işlemleri yapılmış bir askeri bölge olduğunu söyledi. 15 Temmuz'dan sonra sürecin biraz daha hızlandığını vurgulayan Göksu, darbe girişiminde Türkiye'nin yaşadığı bu önemli travmanın gerçekten toplumsal hafızada silinmeden yer etmesi gerektiğini dile getirdi.

15 Temmuz'da Türkiye'nin önemli bir süreci atlattığını anımsatan Göksu, 15 Temmuz'un sadece bir darbe girişimi değil bir işgal hareketi olduğuna dikkati çekti. Göksu, şunları kaydetti:

"Maalesef 15 Temmuz'da ayaklanmaya kalkan bir grup bu kışladan çıktılar. Bu çerçevede bize devri yapılan bu askeri bölgenin ilk bölümünü 15 Temmuz Şehitler Parkı olarak açacağız. Bu parkta 15 Temmuz'un bütün hikayesini anlatacağız. Burası nesilden nesle aktarılsın. 15 Temmuz, Toplumsal hafızada asla silinmemesi gereken, ülkemizin siyasi tarihi açısından da unutturulmaması gereken bir süreç. İlk etapta kışlanın 236 bin metrekarelik inşallah park olarak açacağız. Şu anda bu parka 15 Temmuz Şehitler Parkı ismi verildi. Bu parkta 15 Temmuz şehitlerimizi sembolize edeceğiz. Ormanın içinde sembolize edilecek alanlar var. Bu alanlardaki her bir nokta 248 şehidimizi sembolize ediyor. Bu park yaşadığı ve var olduğu sürece 15 Temmuz'daki şehitlerimizi, her gelen çocuğumuz ve vatandaşımız  hayırla yad edebilecek. Baktığınızda bu parkı bize bırakan 15 Temmuz şehitleri. Allah korusun 15 Temmuz'da, milletimiz bu darbeyi püskürtmeseydi, bugün biz parkı değil, başka şeyleri konuşan bir ülkenin çocukları olacaktık. "    

Göksu, kışla içinde daha farklı tematik parklar da yapılacağını belirterek, 1 milyon 658 bin 466 metrekare büyüklüğündeki kışlada yaklaşık 400 bin metrekare park yapılacağını vurguladı. 15 Temmuz Şehitler Parkı'nda yürüyüş ve bisiklet yolları, sportif etkinlikler, piknik, çocuk oyun ve eğlence, sosyal etkinlik alanları ile açık hava kitap okuma mekanlarının da yer alacağını ifade eden Göksu, bu alan 15 Temmuz Simülasyon Merkezi'nin de kurulacağını söyledi. Göksu, şöyle konuştu:

"Parka girenler önce 15 Temmuz'da ne oldu, bunu görecekler. Park 2 kademeli şekilde açılacak. Şu an büyük bir bölümü bitti. Yürüyüş yolları ve spor alanları hemen açılacak. Diğer tesisler yıl ortasında açılmış olacak. Bu bölgenin diğer kısmında ise düzenlemeler olacak. Esenler'de depreme dayanıksız konutlarımız var. Burası rezerv konut alanı olarak değerlendirilecek. Orada yıkacağımız konutları buraya transfer edeceğiz. O yıkacağımız yere park ve meydan yapacağız. Kışladaki askeri binalardan bir tanesi tarihi eser niteliğinde, o korunacak. Diğerleri ise ekonomik ömrünü bitirmiş yapılar. Boşaltılacak, çevre düzenlemesi yapılacak. Metris Cezaevi ise Adalet Bakanlığı'na bağlı. Onun yanına da büyük bir adliye sarayı geliyor. Esenler Adliye Sarayı olacak. Onun plan çalışmaları başladı."  

Metris Kışlası'nın tarihi 

Askeri çarpışma sırasında korunmak için yapılan toprak siper anlamına gelen metris Osmanlı'nın son döneminde 1912 yılında Esenler'de bir kışlaya isim olunca ayrı bir anlam kazandı. Kışla olarak Metris, 1912 ile 1953 yılları arasında eğitim, atış ve tatbikat alanı olarak kullanıldı. Kuruluş yıllarında bir dönem Topçu Mektebi de bölgede faaliyet gösterdi. Kışla, 1953 yılından itibaren ulaştırma sınıfı birlikleri tarafından kullanılmaya başlandı. Bu tarihte, 1. Ordu Komutanlığı'nın ulaştırma faaliyetlerini icra etmek üzere 475. Ulaştırma Hafif Oto Tabur Komutanlığı teşkil edildi.

1981 yılında kışla içerisinde yer alan Metris Ceza ve Tutukevi, Adalet Bakanlığı'na devredildi. 1980 İhtilali sonrası siyasi tutukluların bu cezaevine konulmasıyla birlikte Metris'in ünü daha da arttı ve türkülere, şarkılara konu oldu. ?

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Esenler'in dönüşümünde son durum!
  • 18.08.2021 13:47

Esenler'in dönüşümünde son durum!

Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, Eski Metris Kışlası'nın olduğu ask ...

Göksu: 'Kentsel dönüşüm, Esenler'in gündeminde'
  • 23.02.2018 16:06

Göksu: 'Kentsel dönüşüm, Esenler'in gündeminde'

Kentsel Dönüşüm Kongresi'nde konuşan Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göks ...

Ömür İstanbul Esenler basına tanıtıldı!
  • 22.09.2017 16:31

Ömür İstanbul Esenler basına tanıtıldı!

Esenler'de kentsel dönüşüm kapsamında inşa edilen Ömür İstanbul projesinin basın ...

Mehmet Tevfik Göksu, Ömür İstanbul'u anlattı!
  • 22.09.2017 16:30

Mehmet Tevfik Göksu, Ömür İstanbul'u anlattı!

Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, katıldığı Ömür İstanbul lansmanınd ...

Mehmet Tevfik Göksu, Esenler'in dönüşümünü anlatıyor!
  • 22.09.2017 15:21

Mehmet Tevfik Göksu, Esenler'in dönüşümünü anlatıyor!

Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, kentsel dönüşüm kapsamında inşa ed ...

Esenler'de kentsel dönüşümle 74 bin konut yenilenecek!
  • 31.07.2017 14:43

Esenler'de kentsel dönüşümle 74 bin konut yenilenecek!

Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, bölgede dönüşmesi gereken 74 bin k ...