maritbet girişmaritbet
Melih Gökçek, emlaktasondakika'ya konuştu!

Melih Gökçek, emlaktasondakika'ya konuştu!

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, emlaktasondakika.com'a özel açıklamalarda bulundu.

Son dönemde emlak ve gayrimenkul sektörünün gözdesi haline gelen Ankara, Başkan Melih Gökçek önderliğinde adeta kabuk değiştirdi, değiştirmeye de devam ediyor. 21 yıldır Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı olarak görevini sürdüren Gökçek, yeni yatırımlar için düğmeye bastı.

İşte Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in emlaktasondakika.com'a yaptığı özel açıklamalar...

Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından ne tür yatırımlar yapıyorsunuz?

Büyükşehir Belediye Başkanı seçildiğim 1994 yılından bu yana 22 yılda yaptığımız çalışmalarla, Ankara'nın artık bir dünya başkenti haline geldiğini gururla ifade etmek istiyorum. Alt ve üst yapıdan, sosyal ve kültürel projelere, ulaşım hizmetlerinden, yeşillendirme ve kentsel dönüşüm çalışmalarına kadar yüzlerce değişik alanda bir arada yürüttüğümüz çalışmalarla Türkiyemizin Başkenti Ankara, dünyaya örnek olan, yurtdışından gelen heyetlerin çalışmalar için yardım talep ettiği bir şehir haline geldi. 

Ama bu günlere gelmek elbette kolay olmadı. Havası kirli, suyu olmayan, yaşanması neredeyse imkansız hale gelen bir gri şehirden bugünlere gelmek için çok çalıştık ve çalışmaya da devam edeceğiz. 

Ankaralı hemşehrilerimizin huzur ve refahını görev adlederek başladığımız çalışmalarımızda sosyal ve kültürel faaliyetlere çok ayrı bir önem veriyoruz. Bu kapsamda 164 sosyal ve kültürel projeyi bir arada yürüterek çocuk, genç, yaşlı, hanım ve engelli vatandaşlarımızın 7 gün 24 saat eğlencelerine, dertlerine ortak oluyoruz.
Başkentimizin dört bir tarafında açtığımız çocuk merkezleri, gençlik lokalleri, hanım lokalleri, yaşlılar merkezi, engelliler lokalleri ve Aile Yaşam Merkezlerimizin sayısını artırmaya devam ediyoruz. Bu kapsamda sınırlarımıza yeni katılan ilçelerimizi dahil ederek çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu merkezlerimiz sayesinde vatandaşlarımızın hem eğitimlerine katkılar sunuyoruz hem de sosyal ve kültürel faaliyetlerle yaşamlarına renk katıyoruz. 

Tabiî ki çalışmalarımız bunlarla sınırlı kalmıyor. Şehrin dört bir tarafında kurduğumuz spor tesisleri ve halı sahalarımız var. Bunların yapımına yeni ilçelerimizde de devam ediyoruz. 

Ayrıca başta amatör spor kulüpleri olmak üzere çeşitli branşlarda Belediye imkanları ölçüsünde çeşitli destekler sağlıyoruz. 

Bunların yanında 19 Mayıs Stadı'nı yıkarak, yerine 40 - 42 bin kişilik bir stadın yapılması ile Cebeci Stadı'nın yıkılarak yerine yurt yapılması planlanıyor. 

Eryaman'da yapımını planladığımız stadı da kat karşılı olarak ihale ettik. Mevcut olan araziyi ikiye bölüp yarısını stat, yarısını da konut olarak planladık. 18 bin kişilik modern bir stat olacak.  Ankara takımları için de bu rakam ideal bir rakam. 

Ulaşım yatırımları ne durumda, yeni projeler var mı?

Dünya'da nüfusu 5 milyonu aşan kentler arasında trafiği en rahat şehir Ankara'dır. Cevabımın başında bunu gururla ifade etmek istiyorum. Ben ilk belediye başkanı olduğumda Ankara'daki araç sayısı 350 bindi. Şu anda bu sayı 1 milyon 650 bin. 350 bin aracın neredeyse 5 katı oldu araç sayısı. Buna rağmen trafik eskisinden en az yarı yarıya daha rahat. 

Peki bunu nasıl başardık? Yaptığımız ve sürekli olarak yenilediğimiz ulaşım projelerimizle. Hem dünyanın en çevreci filosuyla doğa dostu otobüs hizmetlerimiz, hem dünyaya örnek olan ve teknolojinin son ürünleriyle donatılmış ulaşım projelerimiz, yeşiller içindeki yeni dev bulvarlarımız ve yollarımızla başardık. Yeni yol açımlarından, modern asfalta, dev bulvarlardan, yaya üst geçitlerine, köprülü kavşaklardan yeni yol düzenlemelerine, şeritlemeden, trafik levhalarına, yol ve yaya güvenliği için son teknoloji çalışmalardan, teleferik gibi yeni ulaşım hizmetlerine kadar yüzlerce ayrı çalışmayı Başkentlilerimizin ihtiyaçları ölçüsünde arttırarak sürdürüyoruz. Ancak bu çalışmalarımız sadece bugünü kurtarmak yerine, uzun yıllar Ankara'yı rahatlatmak adına yapılıyor.

22 yılda imza attığımız birçok ulaşım projemiz var. Şu anda çalışmaları süren, yapımları devam eden de onlarca projemiz mevcut. 

Mesela bunlardan biri de teleferik. Ucuz bir toplu ulaşım modeli olması nedeniyle yeni alternatifleri var. Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak, Yap-işlet-devret modeliyle iki teleferik daha yapacağız. Birincisi; Dikmen-Kızılay teleferik hattı. Teleferik Dikmen Vadisi'nden geçecek ama Dikmen'in içine de girecek. Bu suretle ciddi bir taşıma kapasitesi söz konusu olacak.  

Şu anda Şentepe teleferiğimiz çalışıyor ve günde 25 bin yolcu taşıyor. Umduğumuzun çok çok üzerinde oldu. Mükemmel bir taşıma kapasitesi var ve inanılmaz derecede masrafsız, günde 1500 liralık elektrik harcıyor. Artık bütün dünyada tercih edilen bir ulaşım modeli. İkincisi, biliyorsunuz Aşağı Eğlence'ye dev bir şehir hastanesi yapılıyor. Bu hastaneden Sıhhiye'ye bir teleferik hattı düşünüyoruz. İnşallah ikinci teleferiğimiz de bu olacak ve yine bunu da Yap-İşlet-Devret ile yaptıracağız.

Etlik'te yapılacak olan Şehir Hastanesi'nden Sıhhiye'deki Adliye'ye kadar uzanan bir teleferik hattı daha yapmayı planlıyoruz. Otogar'ı da özel sektör aracılığıyla Nata Vega'nın yanındaki 115 bin metrekarelik alana yapılacak yere taşıyacağız. Şehirlererası otobüslerin yolcu indirip-bindirebilmeleri için de şehrin 5 giriş kapısına 5 ayrı ara istasyon yapacağız. 

Öteden beri hazırladığımız ama bir türlü gerçekleştiremediğimiz Keçiören Tünel Yol Projemiz var. Hastanenin önünden geçecek, İstanbul Yolu'na çıkacak, oradan Anadolu Bulvarı ve Ahlatlıbel'e kadar yer altından gidecek tünel ve viyadüklerle geçiş yapılan, tamamen yap-işlet-devret modeliyle yapmayı düşündüğümüz, dev bir projemiz. Ayrıca Keçiören'in en büyük sorunu trafik ve tek giriş Fatih Bulvarı. Buna alternatif olarak Sanatoryum Caddesi'nden gelen, Basın Caddesi ve Selçuklu Caddesi'ne hizmet veren yeni bir giriş kapısı daha yapıyoruz. Bunu direkt Konya Yolu'na bağlayacağız. Projeleri hazırlandı, ihale safhasındayız. bu yıl itibariyle bunu bitirip Keçiören'i rahatlatacağız. Bunu yaparken de hemen bu yolun yanından geçen Gümüşdere Mahallesi'nde küçük bir kentsel dönüşüm yapacağız. Bu kentsel dönüşüm, direkt olarak buranın parasını da çıkartacak. 

Ayrıca Turan Güneş Bulvarı'nı 4 şeritten 6 şeride çıkarcağız. Konya Yolu'na alternatif olacak yeni yolu da Hacettepe Üniversitesi ve ODTÜ'nün arasından 2 yıl içinde yapmayı planlıyoruz. Sabancı Bulvarı'nı da MİT'in yeni binalarının altından geçirip, Bağlıca'ya bağlamak için çalışmalarımız sürüyor. 

Kişi başına düşen araç sayısı Ankara'da İstanbul'dakinden çok daha fazla. Ancak tüm bunlara rağmen rahat trafikte güvenli seyir için de tek yönlü ve newjersey bariyerleri ile bölünmüş yollar yapıyoruz ve bu sayede de Ankara'da ölümlü kazaları en aza indirdik.

Sadece taşıt trafiği değil yaya güvenliği için de yaya üst geçitleri ve kaldırım yenileme çalışmaları gibi pek çok hizmeti de sürdürüyoruz. Bu kapsamda Kızılay'da 21 yıl önce yapılan kaldırımların artık eskidiğini gördük. Modern bir Kızılay için yeniden kaldırımları baştan aşağı değiştireceğiz. 

Ankapark ne durumda?

Büyükşehir Belediyemiz tarafından yapımı tüm hızıyla devam eden Ankapark, çılgın, adrenalin ve eğlence dolu oyuncaklarıyla Ankaramıza heyecan ve hareket kazandıracak. Bu yıl sonbahara yetiştirip, açmayı planlıyoruz.

Ankapark, 1 milyon 200 bin metrekarelik alanıyla dünyanın en büyük temaparkı,  Disneyland benzeri bir park. Türkiye'nin farklı bölgelerinden Selçuklu eserlerinden oluşan 35 metre yüksekliğinde muhteşem bir giriş kapısı var. Şimdiden vatandaşlar bu kapıyı görünce hayran kalıyor ve bize sürekli ne zaman biteceğini soruyorlar. 

Ayrıca parkımızda, 65 metre yüksekliğindeki dünyanın en büyük dinozoru bulunuyor. Bunun yanı sıra bir de 40 metre yükseklikte T-Rex isimli hareketli dinozorumuz var. Bu dinozorların arkasında da içerisinde 200 dinozorun bulunduğu 10 bin metrekarelik Dinozor Ormanı Çadırı, 5 bin metrekarelik dinozor kemiklerinin yer aldığı Dinozor Müzesi ve yine 5 bin metrekarelik dinozor sinemaları, dinozor lokantası, dinozor satış yerinin olduğu ayrı bir çadırımız var. Dolayısıyla 20 bin metrekarelik dünyanın en büyük kapalı ve açık dinozor dizaynı burada yer alıyor.  

Park'ta ayrıca 84 bin metrekarelik kapalı alanımız var. 4 tane 10 metrekarelik, 6 tane de 5 bin metrekarelik çadırlarımız bulunuyor. Yani toplam 70 bin metrekarelik çadırımız var.  

10 bin metrekarelik Digital Oyun Çadırımızda 500'e yakın oyuncak bulunuyor. Dünyanın en büyük 3 fıskiye gösterisinden biri de Ankapark'ta yer alacak. Su-fıskiye-ışık-lazer-müzik hepsi bir arada muhteşem bir gösteri. Ayrıca Burada 15 tane roller coaster var. Dünyada rekor, sırf bunun için kurulmuş bir parkta, 18 tane yer alıyor. İnşallah o rekoru da zaman içerisinde geçeceğiz.

Burası bittiği zaman, Ankara turizminde ciddi anlamda patlama olacağına inanıyoruz. Öncelikle 3 milyon ziyaretçi, neticede de 10 milyon ziyaretçi bekliyoruz. Bu da Ankara'da ciddi anlamda turizm potansiyeli demek. Ankara'da inşallah turizmsizliğin talihsizliği de yıkılmış olacak.

Burası biter bitmez de Ankapark'a bitişik olan hayvanat bahçemizin inşaatına başlayacağız. 851 bin metrekarelik bu parkımızı da 2 yıl içerisinde açmak istiyoruz.

TOKİ'nin Kuzey Ankara Kent Girişi projeleri var. Bunların devamı gelecek mi?

Kuzey Ankara Giriş Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projemiz, Başkentimizde devam eden en büyük projelerimizden birisi. Burayı TOKİ ile birlikte gerçekleştiriyoruz ve 1. Etabı bu yıl itibariyle inşallah tamamen bitecek. 2. Etabın inşaatı ise vatandaşlar tarafından yapılacak. Plan ve programı da tamamlanmak üzere.

Ancak ilk etabıyla birlikte yaşanan değişim ve gelişim ortada. Eskiden yurtdışından gelen konuklara göstermeye çekindiğimiz, gecekondularla dolu bu bölgeyi şimdi gururla gezdiriyor ve büyük övgüler alıyoruz. Özellikle eski halini bilenler ayrı bir hayranlık yaşıyorlar. Bu bölge yeşiliyle, çevre düzenlemeleriyle, modern binaları ve konutlarıyla yepyeni ve muhteşem bir yaşam alanına dönüştü. 

Ankara son dönemde konut üreticilerinin gözdesi haline geldi. Bu hareketlilik Başkenti nasıl etkiledi?

Ankara dört bir taraftan büyüyen, gelişen ve tüm dünyaya örnek olan bir şehir. 22 yılda yaşadığı dönüşümün meyvelerini de bir bir alıyoruz. Artık sadece konut üreticilerinin değil; ticaretin, yatırımcıların, vatandaşların, yurt dışı konukların, turistlerin ve şu anda aklıma gelmeyen birçok konuda tercih edilen bir şehir haline geldik. Bu konutta da ticarette de yaşanıyor. 

Kentsel dönüşüm kapsamında ne gibi çalışmalarınız var?

Daha önce de bahsettiğim gibi şehrin dört bir tarafında yepyeni yaşam alanları oluşturuyoruz. Yeni Mamak Kentsel Dönüşüm Projemiz bu konuda Türkiye'nin en büyük çalışması. 5 bin 150 konutu ihale ettik. Bunun 2 bin 517'sini hak sahiplerine teslim ettik. Şu an 196 konut kura çekimini bekliyor. 2019 yılına kadar da toplamda 10 bin konutu hedefliyoruz. Burada özellikle Siteler esnafı için bir showroom inşa ediyoruz. Mayıs ayında hizmete girecek bu Showroom'da özellikle küçük Siteler mobilya esnafı, rahatlıkla mallarını teşhir edebilecek. Sembolik bir fiyatla Siteler esnafına burayı kiraya vereceğiz.

Bunun yanı sıra Kuzey Ankara Kentsel Dönüşüm Projemizden bahsettik zaten. Ayrıca, Dikmen Vadisi 4 ve 5. etaplar, Hıdırlık-Atıfbey-İsmetpaşa Kentsel Dönüşüm Projesi ile Güneykent Sosyal Konut Projesi diğer büyük çalışmalarımız. Bu kadar da değil tabiî ki… Başkent'te şimdiye kadar kazandırdığımız onlarca Kentsel Dönüşüm çalışmalarımızın yanında irili ufaklı çalışmalarımız da tüm hızıyla sürüyor. 

Bir de Ankara'nın en büyük sıkıntılarında birinin fuar alanı yoksunluğu. Bunun için de ATO, ASO, TOBB, Akyurt Belediyesi, Esnaf Odaları Birliği, Ticaret Borsası ve Ankara Büyük Belediyesi işbirliğiyle 50 bin metrekare kapalı, 50 bin metrekare de açık alana sahip fuar alanını da 2 yıl içinde Başkentimize kazandıracağız.

Bir de beni çok heyecanlandıran Kuzey Yıldızı Cami ve Külliyesi projemiz de sürüyor. Toplam 105 bin metrekare inşaata sahip olan yerde 125 bin metrekarelik bir inşaat var. 13 ayrı bölümden oluşacak bu yerde, caminin yanında dükkanlar, lokanta, sanat merkezleri ve kongre merkezleri bulunacak. Yapımı süratle devam ediyor. Cumhuriyet tarihinde Ankara'da yapılacak en görkemli cami olacak burası. 

Ankara Bulvarı projeniz var. Bununla bir ödül aldınız. Kentte trafik oranının arttığı söyleniyor. Bulvar, trafiği azalttı mı? Nasıl bir proje?

Öncelikle 2,5 yıl önce hizmete açtığımız Bulvara ilişkin biraz bilgi vermek istiyorum. Bu bulvar, Ankara'nın doğu-batı aksında trafiğin yükünü taşıyan, Celal Bayar Bulvarı'ndan başlayarak Etimesgut'a kadar uzanan 14,5 kilometrelik dev bir bulvar. 

Yolun yapılmasını istemeyen, yol açılınca da neredeyse hergün bu yolu kullanan, sonra dava açıp kapatmak isteyen, kapanınca da ne yapacaklarını şaşıran TMMOB'a bağlı odalara en iyi cevap, Slovenya'nın Başkenti Ljubljana'dan geldi. Burada düzenlenen ve 600 uluslar arası katılımcının yer aldığı yarışmada, “Akıllı Kentlerde En İyi Ulaşım” ödülü Ankara Bulvarı'na verildi ve bulvar burada çok büyük övgüler aldı. 

Modern ve üstün kalitedeki görünümüyle, başta organize sanayi olmak üzere Ankara'nın birçok bölgesini birbirine bağlayan, Başkent'in en önemli ana arterlerinden biri olarak hizmet veren Bulvar'ın gerekliliğini ve trafiğine sağlayacağı rahatlığı her fırsatta dile getiriyorum. Gidiş-geliş toplam 8 şeritlik, yeşiller içindeki Ankara Bulvarı, İstanbul ve Eskişehir yollarının alternatifi olarak hizmete sunuldu. Bulvar, üzerindeki 2 dev viyadük, 17 alt-üst geçit ve köprü ile toplam 19 kilometre uzunluğundaki bağlantı yollarıyla, çevresindeki bölgeleri birbirine bağlıyor.

Ankara'nın en önemli ana arterlerinden biri olarak 2,5 yıldır hizmet veren ve her gün yaklaşık 350 bin aracın geçiş yaptığı, yıllık yaklaşık 1 milyar  lira mazot ve benzin tasarrufu sağlayan bir Bulvar'dan bahsediyoruz. Bu yolu eleştirenler, ideolojileri peşinde eleştiri yaparken, bu yolu kullanarak işlerine gidip geliyorlar, çocuklarını okula götürüyorlar. 

Ankara Mogan Gölü temizleniyordu. Son durum nedir?

Mogan Gölü'nün kurtarılması ve daha yaşanabilir bir bölge haline gelmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Büyükşehir Belediyesi ve Gölbaşı Belediyesi işbirliğinde bir protokol imzaladık. 5 imzalı protokol çerçevesinde de Etüt çalışmaları devam ediyor ve Mogan Gölü'nün 7 ana başlık altında çalışmalara bu yıl içerisinde başlaması planlanıyor. 

Uğurcan Tokay / emlaktasondakika.com

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Gökçek ArkiPARC 2012’DE!
  • 28.03.2012 16:22

Gökçek ArkiPARC 2012’DE!

Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen ArkiPARC 2012’e konuşmacı olarak katılan Ank ...

DİKMEN’DE GERİ ADIM YOK
  • 19.01.2012 17:45

DİKMEN’DE GERİ ADIM YOK

Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Melih Gökçek, Dikmen Vadisi Kentsel Dönüşüm ...

BAŞBAKANDAN KENTSEL DÖNÜŞÜM İNCELEMESİ
  • 13.01.2012 16:49

BAŞBAKANDAN KENTSEL DÖNÜŞÜM İNCELEMESİ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan kentsel dönüşüm alanlarındaki TOKİ yapılarını ince ...

Melih Gökçek, Dikmen projesini anlattı
  • 17.11.2011 12:30

Melih Gökçek, Dikmen projesini anlattı

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Dikmen vadisinde yapılması düşü ...

Gökçek'ten Anıtkabir'de yapılaşma iddialarına yanıt!
  • 19.07.2017 09:23

Gökçek'ten Anıtkabir'de yapılaşma iddialarına yanıt!

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Anıtkabir'in imara açılacağı id ...

Ankara’da kentsel dönüşüm çalışmaları devam ediyor
  • 20.06.2017 15:41

Ankara’da kentsel dönüşüm çalışmaları devam ediyor

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek başkentte yürütülen kentsel dönü ...