maritbet girişmaritbet
Mehmet Özhaseki'den imar planı açıklaması!

Mehmet Özhaseki'den imar planı açıklaması!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Malatyalı İşadamları Derneği (MİAD) tarafından düzenlenen toplantıda önemli açıklamalarda bulundu.

Özhaseki,  "Şehircilik politikalarının ekonomiye etkileri" başlığında düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, AK Parti'nin Türkiye'deki vesayetçi yapıyı yıktığını belirtti. 

Türkiye'de, 2002'den bu yana yaşanan bazı olayları anımsatan Özhaseki, Gezi olayları çıktığında Türkiye'nin, IMF'ye borcunu bittirdiğini, yatırımlar yaptığını ve ülkenin büyümeye devam ettiğini anlattı.

Bunun ardından 17/25 Aralık olaylarının başladığını dile getiren Özhaseki, şöyle konuştu:

"Güya yolsuzluk operasyonları üzerinden hükümeti devirmeye çalışan bir grup. Hem de hiç ummadığımız insanlar yaptı bunu. '17 Aralık vesaire vesaire' dediler. 25 neydi peki? Hiç bir gün olsun devletin kapısına gitmemiş, ihale almamış, resmi iş yapmamış iş adamlarının dahi mal varlıklarına el koyma kararı aldılar. Bu nasıl bir iştir? Bu ne demektir. Demek ki; bu sadece basit bir yolsuzluk operasyonu değil. Yolsuzluk yapanın Allah belasını versin, bin kere. Bu devletin malında gözü olanın gözünü çıkarsın Allah. Yolsuzluk dünyanın en kötü şeyi ama yapılan işe bakıyorsunuz arkasında başka bir şey, başka bir hesap var. Ve o grup en sonunda hiç ummadığımız bir şekilde 15 Temmuz gecesi, 40 senedir yetiştirdikleri, hepimizden para toplayarak, kibar, nazik bir üsupla 'diyalog, hoşgörü' diyerek... 'Biz Türkler olarak dünyanın dört bir tarafında örgütleniyoruz, Türk dostlar yetiştiriyoruz' diyerek. O sahte gizli emellerini o güne kadar saklayarak gelmişlerdir. O gün vahşi yüzleri ortaya çıktı. Kurt adama dönüştüler bir gecede. İnsanları bombaladılar, kurşunladılar. Meclisi bombaladılar. Meclise Yunan bile, düşman bile atmamıştı bomba."

Özhaseki, bu yapının meydanda toplanan insanların üzerine kurşun yağdırdığını, haziran seçimleri öncesinde bunların PKK'ya emir vererek, öz yönetim ilan ettirdiğine dikkati çekerek, bu örgütün bir yerden emir alarak örgütlediğini, maşa ve piyon olarak kullanıldığını ifade etti.

Bakanlığının çalışmalarına ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Özhaseki, çevrenin korunması ve doğanın dengesinin bozulmamasının önemli olduğunu vurguladı.

Nükleer, kömür, hidroelektrik santrali ve yenilenebilir enerji gibi birçok seçeneğe karşı gösterilen tepkilere değinen Özhaseki, böyle bir coğrafyada bu milletin enerji konusunda dışa bağımlı olarak yaşayamayacağını dile getirdi.

Paris'in etrafında 6, Londra'nın etrafında ise 99 tane nükleer santral olduğu bilgisini paylaşan Özhaseki, "Biz niye yapmayacağız? 'Kömür santrali' diye bağıranlara soruyorum. Avrupa Birliği'nde birçok ülke enerjisinin bir kısımını kömürlerden karşılıyorlar. Biz yerli kömürümüzü niye kullanmayalım? Tabiatı tahrip ediyorsa, filtreleme sistemine dikkat edersiniz, yaparsınız." diye konuştu.

"İki tane artist gelmiş orada gösteri yapmış"

Bir denge içinde hem çevreyi koruyup, hem de bu yatırımları hızlandırarak devam ettiklerini ifade eden Özhaseki, iş adamlarının önünü açmak gerektiğini bildirdi.

Özhaseki, "Bir yerde 'bu sahiller ölmesin' diye bir otel yapımına karşı çıkılıyor. Orada tarihi bir eser mi var? Yok. Sit alanı mı? Değil. İki tane artist gelmiş orada gösteri yapmış. O yüzdenden de ÇED raporu verilemiyor. Adam '400 milyon dolarlık yatırım yapacağım' diyor. İki tane artist geldi diye kim tarafından gönderildiği ve sponsorluğu yapıldığı belli olmayan adam bağırdı diye, iş adamının önü kesilir mi? Böyle bir şey var mı?" değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Özhaseki, Türkiye'deki şehir planlamalarının çok geç yapıldığını, eski şehirlerin üstüne yeni şehirlerin yapıldığını belirterek, ülkede sağlıksız ve kimliksiz yapıların bulunduğunu söyledi.

Türkiye'de inşaat sektörünün önünün çok açık olduğunu, bunun doğru şekilde biçimlendirilerek, yönetilmesi gerektiğine işaret eden Özhaseki, imarın değişmez kurallarını bakanlığın koyması gerektiğini aktardı.

Bakan Özhaseki, şöyle konuştu:

"Yeni yönetmelik üzerindeki çalışmamız o. İmardan gelen, yönetmelikten gelen farklarla yüzde 40, 50, 60 artırılır mı inşaat. Bazı semtlerden büyük projeler getiriyorlar, hayret ediyorum. 80 metrelik ev, 70metre balkon gözüküyor. 150 metreye çıkıyor. Belli ki bunu çevirip içine oturacak. Hainlik peşinde. Şimdi biz imarın değişmez kurallarını yazıyoruz, şehirlere göndereceğiz. Diyeceğiz ki, 'Siz de kendi şehrinizle ilgili hazırlayın bize geri gönderin.' Süre vereceğiz, sonra o gelenleri onaylayacağız. Her şehrin planı, imar yönetmeliği ayrı ayrı olacak. Sivas Şarkışla'nın imar planıyla İstanbul'un ki bir olmaz. Bitlis'teki imar planı yönetmeliğiyle İstanbul bir olmaz. Doğru değil bunlar. Şimdi 6 aylık süreyi uzattık. 6 ay içerisinde bu hazırlığı yapıp her şehre has özel bir yönetmelik çıkaracağız."

"Bakanlık bundan sonra imar planı yapmayacak"

Yeni belediye yasasının geldiğini, parsel bazlı imar değişikliklerinin yasaklanacağını ifade eden Özhaseki, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Eli kolu oynayarak eğer inşaattan artış alıyorsan, burada bir helallik yok. Şehir cinayeti var. Bakanlık bundan sonra imar planı yapmayacak. Kentsel dönüşümlere karışacağız ayrı bir şey ama imar planı yapmayacağız. Eline dosyasını alan, tanıdığını bulan geliyor. Sayın başkan, 'Şu bizim konu komşu da, burada 2,5 üç emsal. Belediye de çok namuzsuz, sen bunu bize ver.' Böyle bir şey yok arkadaşlar. İstanbul için bunu söylüyorum. Bazı belediyelerimiz de bu hataya düşüyorlar. Normal imar planları ikiyse dörde çıkarıyorlar, dörtse 8'e çıkarıyorlar. Nasıl olacak şimdi arkadaşlar. 15 milyonluk İstanbul'u 30 milyon yaptınız. Sorunları nasıl çözeceksiniz?"

"Bakanlık plan yapacak mı? Evet yapacak. Sahillerdeki planlar bize ait, sit alanlarını koruyacağız." diyen Özhaseki, 1/100 binlik planlamaları yaptıklarını söyledi.

Özhaseki, "Bölgesel bazlı. Bunların üzerinde titizlikle duracağız. Kentsel dönüşümlerde bölge bazlı vicdani olarak ortalama bir takım yoğunluklar artırılabilir ama sosyal donatılar gözetilerek artırılabilir. Parsel bazlı, tek tek değil." dedi.

Özhaseki, gelecek hafta Bakanlar Kuruluna inşaat sektörünün nasıl ayağa kaldırılması gerektiğine ilişkin sunum yapacağını ifade ederek, inşaat sektörünün Türkiye ekonomisinin yüzde 7'sine hitap ettiğini, 250'ye yakın sektörü canlandırdığını ve böyle bir sektörün görmezden gelinemeyeceğini sözlerine ekledi.

MİAD Yönetim kurulu Başkanı Yunus Akdaş da derneğin çalışmaları hakkında açıklamalar yaptı.

Toplantıya, AK Parti Malatya Milletvekili Nurettin Yaşar, Yeni Malatyaspor Başkanı Adil Gevrek ve iş adamları katıldı.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bakan Özhaseki, "Malatya'da 70 bin civarında konut yapacağız"
  • 27.02.2024 16:30

Bakan Özhaseki, "Malatya'da 70 bin civarında konut yapacağız"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Özhaseki, Malatya'da konuştu. ...

Bakan Özhaseki:"Bakanlığımızın deprem bölgelerinde 1000’e yakın şantiyesi, 110 bin çalışanı var"
  • 27.02.2024 15:50

Bakan Özhaseki:"Bakanlığımızın deprem bölgelerinde 1000’e yakın şantiyesi, 110 bin çalışanı var"

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Malatya’da Bakırcı ...

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"
  • 22.02.2024 16:48

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul’da 5.500 ...

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"
  • 15.02.2024 16:32

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul Ticaret ...

Bakan Özhaseki: "İnşallah sene sonuna kadar 200 bin konut teslimatını tamamlayacağız"
  • 15.02.2024 12:23

Bakan Özhaseki: "İnşallah sene sonuna kadar 200 bin konut teslimatını tamamlayacağız"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul Ticaret ...

Bakan Özhaseki Yerinde Dönüşüm Projesine katılım çağrısı yaptı
  • 17.11.2023 17:12

Bakan Özhaseki Yerinde Dönüşüm Projesine katılım çağrısı yaptı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Yerinde Dönüşüm P ...