maritbet girişmaritbet
Mehmet Akif Ersoy'un vefat ettiği ev müze mi olacak?

Mehmet Akif Ersoy'un vefat ettiği ev müze mi olacak?

İstiklal Marşı'nın yazarı Mehmet Akif Ersoy'un son günlerini geçirdiği İstiklal Caddesi'ndeki dairenin müze olması önerildi.

Türk milletinin bağımsızlık mücadelesinin simgesi  İstiklal Marşı'nın yazarı Mehmet Akif Ersoy'un yakın dostu Eşref Edip Fergan'ın kitabını 900 sayfalık ''Mehmed Akif Hayatı Eserleri ve 70 Muharririn Yazıları'' isimli eser haline getiren yazar Fahrettin Gün, Mehmet Akif Ersoy'u, 78 yıl önce hayata gözlerini yumduğu İstiklal Caddesi'ndeki Mısır Apartmanı'nın önünde AA muhabirine anlattı.

Ersoy'un, Ekim 1925'te Mısır'a gitmek zorunda kaldığını vurgulayan Gün, "Ersoy, milli mücadelenin manevi kahramanı olmasına rağmen milletvekili yapılmamıştır. Emekli maaşı bağlanmamıştır, kendisine iş verilmemiştir, mecmuası kapatılmıştır, peşine en az 20- 30 polis takılmıştır. Akif, 'Ben vatan haini miyim, bana bu muamele niçin yapılıyor' diyerek ülkeyi terk etmiştir. Gönüllü sürgün yıllarıdır. Bence Akif'in yaptığı en doğru davranışlardan birisi budur. Çünkü şair Akif gitmeseydi, buradaki durumu çoğu zaman istiklal mahkemelerinde yargılanan alimlerin durumuna benzeyecekti" diye konuştu.

"Daire müzeye dönüştürülmeli"

Eseri İstiklal Marşı ile ölen Mehmet Akif Ersoy'un tanınmadığından şikayet eden Fahrettin Gün, şair ile Mısır Apartmanı'nda yaşarken binayı yaptıran Abbas Halim Paşa'nın vekili, apartmanın yöneticisi Fuad Şemsi'nin yakından ilgilendiğini belirterek, cenaze törenini şöyle anlattı:

"Safahad'ın gençlere anlatılması gerekir. Akif Türkçe'yi en berrak kullanan gerçekten önemli bir şairdir. O bir iman şairi, büyük bir mütefekkir, bir Kur'an şairidir. Bir manevi kahraman, büyük bir mücadele adamıdır. 2011'de Mısır Apartmanı'nın müze yapılmasıyla ilgili bir girişim oldu ama gelişme yaşanmadı. Bir an önce ikinci kattaki Akif'in kaldığı dairenin Mehmet Akif Müzesi ve Enstitüsü'ne dönüşmesini temenni ediyoruz." 

AA

Yorum Yaz