maritbet girişmaritbet
Maliyet arttı, teslim süresi uzayabilir

Maliyet arttı, teslim süresi uzayabilir

Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir,“İnşaatçı satamayınca maliyetleri yükselir ve teslimler gecikebilir.'' dedi

Halit Demir, 2015 yılının ekonomik ve siyasi anlamda sıkıntılı geçmesinin gayrimenkul satışlarını olumsuz etkilediğini, yabancı alımlarında da azalma olduğunu belirtti. Bu azalmaların nedenini seçimlere bağlayan Demir, “Siyasi istikrarsızlık yabancıları ürküttü” dedi. Ayrıca sektörü etkileyen bir diğer olumsuz etkinin ekonomik iktidarsızlık olduğunu dile getirdi. “Bundan önceki dönemlerde her 7 yılda bir kriz olurdu. Biz bunu atlattık diyorduk ama özellikle koalisyonun kurulamaması işleri bozdu” diye konuştu. 

Yaşanan olumsuzluklardan herkes kadar üretici ve tüketicilerin de zarar gördüğünü söyledi. Tüm bu tabloda maliyetler artıyor ama Demir İnşaat olarak bu durumu fiyatlara yansıtmadıklarını belirtti. Halit Demir daha temkinli adımlar attıklarını vurgulayarak 6-7 proje hedefleri olduğunu açıkladı. Yatırımlarda daha temkinli olmalarının sebebini önlerini görememek olduğunu söyleyen Demir, : “Erken seçimde ne olacak kimse bilmiyor. Biz de seçim sonuçlarına bakacağız. 2015'i çok iyi görüyorduk ve hedeflerimizi yükseltmiştik. Ama 7 Haziran'dan sonra tablo karardı.” dedi.

Teslim süresi uzarsa konutzedeler olacak

Gelinen bu süreçte firmaların sıkıntıya girmeleriyle birlikte projelerin teslim sürelerinin uzayabileceğine dikkat çeken Demir, şunları söyledi: “Bundan birkaç yıl önce de konutzedeler olacak diye düşünüyordum. O zamanki konjonktürde ucuz konutzedeler oluşacak diyordum. Şimdi ise lükskonutzedeler oluşabilir. İnşaatçı satamayınca maliyetleri yükselir ve teslimler gecikebilir. Bu da tüketiciler için ciddi sıkıntı  oluşturur.”  İfadelerini kullandı.
İnşaat sektöründeki sıkıntı nedeniyle diğer birçok sektörün daha sıkıntı yaşayacağını vurguladı.Sıkıntılı dönemlerde sağlam firmaların daha çok tercih edildiğini ifade eden Hamit Demir, şöyle konuştu: “2015 satışlarımız 2014 yılına göre çok daha iyi. Satışlarda iki kat artış yaşadık. Biz 2008 krizinde de çok iyi satışlar yapmıştık. Döviz bozduran yatırımcılar bizden konut aldı. Bu insanlar ya bitmiş projelerden ya da bizim gibi sağlam firmalardan konut alıyor. Erken teslim etmemiz de bunda önemli bir etken ama piyasanın genelinde bir sıkıntı var.” dedi.

Yeni projeler kapıda

Yeni proje hazırlıkları yaptıklarını, Beylikdüzü'nde 800 konutluk bir projenin yanı sıra, Göktürk'te bir projeye başlayacaklarını, Seyrantepe ve Levent'te ise kentsel dönüşüm yapacaklarını söyleyen Halit Demir, “Seyrantepe'de yüzde 90 oranında anlaşmaya vardık. Kısa sürede ruhsat alırız ve projeye bu yıl başlarız. Levent Gültepe'de ise 487 konutluk bir mahallede ofis kurduk. Orada da yüzde 75 seviyesine geldik. Kağıthane Belediyesi doğru işlere destek oluyor ve orayı doğru bir şekilde dönüşüm kapsamında yapacağız” dedi. Hamit Demir, bunların dışında İzmir ve Yalova'da yeni projeleri olacağını belirterek, Ukrayna'daki projelerine de yeniden başladıklarını sözlerine ekledi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Ön ödemeli konut satışlarında azami teslim süresi uzatıldı
  • 04.08.2022 09:23

Ön ödemeli konut satışlarında azami teslim süresi uzatıldı

Ön ödemeli konutlarda sözleşmeyle belirlenen tüketiciye azami teslim süresi, 36 ...

İnşaat maliyet endeksi mayısta aylık yüzde 3,97 arttı
  • 13.07.2022 18:10

İnşaat maliyet endeksi mayısta aylık yüzde 3,97 arttı

İnşaat maliyet endeksi mayısta aylık bazda yüzde 3,97, yıllık bazda yüzde 105,73 ...

Demir İnşaat'ın Sevgililer Günü tanıtım videosu
  • 14.02.2018 13:23

Demir İnşaat'ın Sevgililer Günü tanıtım videosu

Demir İnşaat'ın Sevgililer Günü'ne özel hazırladığı Demir Country proje kampanya ...

Hamit Demir '2015-2016 Demir İnşaat'ın yılı olacak'
  • 12.09.2014 16:39

Hamit Demir '2015-2016 Demir İnşaat'ın yılı olacak'

Demir İnşaat YKB Hamit Demir, yeni projelerini anlattı. İş güvenliğine de değine ...

Hamit Demir canlı yayın röportajı 2. kısım
  • 15.08.2014 08:58

Hamit Demir canlı yayın röportajı 2. kısım

Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, canlı yayınımıza konuk oldu. De ...

Hamit Demir canlı yayın röportajı 1. kısım
  • 15.08.2014 08:54

Hamit Demir canlı yayın röportajı 1. kısım

Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir ile Beylikdüzü'nden İzmir'e uzan ...