maritbet girişmaritbet
Longoz büyük tehlike altında

Longoz büyük tehlike altında

Dünyanın tek parça longoz ormanı, kimyasal kirlilik ve yüksek su seviyesi nedeniyle çürüme tehlikesiyle karşı karşıya.

Dünya'nın sayılı doğal güzellikleri arasında yer alan Acarlar Longozu, ihmal ve fabrika atıkları nedeniyle zor günler geçiriyor. Longozda bulunan ağaçlar göz göre göre çürürken, doğal yaşam yavaş yok oluyor. 

Sakarya'da Karasu ve Kaynarca arasında kalan Acarlar Longozu Dünyadaki 5 longozdan biri. Bölge özellikle bahar aylarında eşsiz doğasıyla görenleri kendisine hayran bırakıyor. Turizm bakımından da büyük potansiyel taşıyan Acarlar Longozu bugünlerde adeta can çekişiyor.

longoz ormanı

Belgelerle Yok Oluş

Bölge halkının artan şikayetleri sonrasında Nurettin Eryılmaz, Longoz'daki tehlikeyi gözler önüne serdi. Bölgeyi karış karış gezerek çekimler yapan Eryılmaz, ihmaller ve fabrika atıkları nedeniyle zor günler geçiren Longoz'un sesi oldu. 

Tarihi Ağaçlar Çürüyor

Su basar ormanı olarak nitelendirilen Acarlar Longoz'una dökülen Roçkan Kanalı tavuk üretimi yapan fabrikanın atıklarını longoza taşıyor. Hayvansal atıklar nedeniyle su yüzeyi kimyasal bir tabakayla kaplanırken, yükselen su seviyesi de bölgedeki tarihi ağaçların çürümesine yol açıyor. Osmanlı döneminde gemi yapımında kullanılan kızıl ağaçlar yavaş yavaş yok oluyor. 

longoz ormanı

Kokudan Geçilmiyor

Akşam Haberleri Genel Yayın Yönetmeni Nurettin Eryılmaz, Acarlar Longozunu Koruma Yaşatma ve Turizme Kazandırma Derneği Başkanı Murat Tandoğan ve yardımcısıyla birlikte bölgede incelemelerde bulundu. Longozu sandalla karış karış gezen Eryılmaz, büyük tehlikeyi fotoğraflarla belgeledi. Eryılmaz, Nilüfer çiçekleri ve yeşil doğasıyla dünyanın sayılı güzelliklerinden biri olan Longoz'un fabrika atıkları ve çürüme nedeniyle yok oluşuna tanıklık etti.  

Bölge Kansere Yakalandı

Dünyanın 5 longozundan biri olan Acarlar Longozu'nun kansere yakalandığını belirten Dernek Başkanı Murat Tandoğan, Orman Bakanlığı'nın acilen önlem alması gerektiğini söyledi. Çevredeki tavuk firmalarının atıklarının suyu zehirlediğini belirten Tandoğan, “Adapazarı çevre bilimcileri bu suların zehirli su olduğunu tespit ederek cezalarını kestiler. Bunlara da belirli süre tanıdılar. Geçen hafta Valilikte yaptığımız komisyon toplantısında bu konuyu dile getirdik. Çevre bilimcileri toplantıda tavuk fabrikalarına bir yaptırım uygulaması kararı verilmişti, çalışmalar başlatılmıştı; ama 4 yıldır bir sonuç alamadık. Bu kanal suları Acarlar Longozu'nu besliyor. Kanaldan akan zehirli su nedeniyle acarlar longozunda balık ölümleri var, ağır koku var” dedi. 

longoz ormanı

Potansiyel Var, Ulaşım Yok 

Turizm açısından büyük bir potansiyel taşıyan bölgede hiçbir yatırım yapılmamış olması da dikkat çekiyor. Longaz'da düzgün bir yolun bile bulunmadığına işaret eden Tandoğan, çamurlu bir yoldan geçilerek bölgeye ulaşım sağlandığını belirtti. Tandoğan, “Yolun sonu çamurlu bu nedenle turistleri bu gölde gezdiremiyoruz” ifadelerine yer verdi. 

Bakanlığa Seslendi 

Zehirli atıklar nedeniyle ağaçlarda kurumalar ve çürümeler başladığını belirten Tandoğan, “Bu firmaları bir şekilde durdurmamız lazım. Tavuk firmalarının arıtma tesislerini büyüterek düzeyli çalışır duruma getirmemiz lazım. Orman Bakanımıza buradan seslenmek istiyorum. Bakanlığımızın, Ankara'dan tespit kurullarını buraya yollayıp firmalar hakkında geniş çaplı çalışma yaparak sorunu bitirmesi lazım. Orman Banklığı'nın verdiği sözü tutarak Acarlar Longozu'nun turizme kazandırılmasını ve longozunun kurtarılmasını istiyoruz “dedi.

longoz ormanı

Doğal Yaşam Ölüyor 

Acarlar Longozu'nu Koruma Yaşatma ve Turizme Kazandırma Derneği Başkan Yardımcısı İlyas Yer de, kirli atıklar nedeniyle göldeki canlıların ölmeye başladığına dikkat çekti. Yer, “Longozun tahliye kanalının tıkalı olması nedeniyle fazla suyu Sakarya nehrine akamıyor. Su seviyesi 2 metreyi geçtiği için sazlıkların kökleri çürüyerek yan yatıyor ve kurumaya yüz tutuyor. Ormandan kuşlar ördekler sazlıkların içinde yumurtlayamadılar. Su tahliye kanalları açılarak su seviyesinin 1 metrede kalması sağlanmalı” dedi. 

Önlem Alan Yok

Tavuk firmalarının, kimyasal atıklarının Roçka Kanlı vasıtasıyla longoza aktığını belirten Yer, “Bu atıklar büyük bir felakete neden oluyor. 4 yıldır bu gölgede kirlilik nedeniyle ağaçlar kuruyor. Yoğun koku nedeniyle bu bölgeye turist getirip kayıklarla gezdirmiyoruz. Ülkemiz menfaati zarar görmesin diye longozdaki bu çevre felaketini göstermiyoruz” diye konuştu. 

Sit Alanı 

“Dünyada 5 tane olan longozlardan en büyüğü olan acarla longozu can çekişiyor” diyen İlyas Yer, “Kirlilik nedeniyle göl ölüyor. Bölge sit alanı koruma altında olduğu için hiçbir yetikli bir şey yapmıyor su basar ormanın acilen kurtarılması gerekiyor orman bakanlığın sesimizi duymasını ve longozu kurtarmasını istiyoruz ” diyerek yardım çağrısında bulundu. 

Dünyada 5 longozdan biri 

Dünyadaki beş, Türkiye'deki iki Longozdan biri olan (su basar ormanı) Acarlar Longozu 12 Kilometre uzunluğunda. 1. derece doğal sit alanı ve Yaban hayatı geliştirme sahası olarak koruma altında olan Longozun içinde 150'den fazla ağaç türü bulunuyor. 

Göç Yolu Üzerinde 

Acarlar Longozu kuşların göç yolu üzerinde olması nedeniyle 235 farklı kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Gölde ise yayın, kızılkanat, sazan gibi balık türleri yaşıyor. Karada ise Tavşan, tilki, yaban domuzu, gelincik, doğan ve sincap türü yaban hayvanları yaşıyor. 

Bahar aylarında su menekşesi ve nilüferler çiçekleriyle eşsiz güzelliğe bürünen Acarlar Longozu keşfedilmeyi bekleyeceği yerde yok olma tehlikesi yaşıyor. 

Nurettin Eryılmaz

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Longoz büyük tehlike altında
  • 08.07.2015 08:42

Longoz büyük tehlike altında

Dünyanın tek parça longoz ormanı, kimyasal kirlilik ve yüksek su seviyesi nedeni ...