maritbet girişmaritbet
Kuşdili Çayırı'na AVM ve otopark yapılmayacak

Kuşdili Çayırı'na AVM ve otopark yapılmayacak

İstanbul Kadıköy’deki tarihi Kuşdili Çayırı’na yapılması planlanan Alışveriş Merkezi (AVM) ve otopark planına iptal kararı çıktı.

İstanbul 1. İdare Mahkemesi alanın yapılaşmaya açılması yerine, 'çayır özelliği koşullarında yeşil alan' olarak kullanılması gerektiğinin altını çizdi.

Kadıköy Belediyesi, Kuşdili Çayırı'na Alışveriş Merkezi(AVM) ve otopark yapılmasının önünü açan 1/bin ölçekli Uygulama Amaçlı İmar Planı ve 1/5 bin ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planlarının iptalini yargıya taşımış, Kadıköy'de vatandaşların toplanma ve dinlenme ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir alan yerine Kuşdili Çayırı'nda yapılaşmayı öngören planların iptalini talep etmişti.

Tartışlara son noktayı İstanbul 1. İdare Mahkemesi koydu. İdare Mahkemesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin hazırladığı ve Çevre Şehircilik Bakanlığı tarafından 2013 yılından onaylanan için imar planlarını oybirliği ile iptal etti. Kararda dava konusu imar planlarının, ‘şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına, kamu yararına ve hukuka uygun olmadığı' sonucuna ulaşılmaktadır" ifadelerine yer verildi.

'ÇAYIR ÖZELLİĞİ KOŞULLARINDA YEŞİL ALAN OLARAK KULLANILMALI' 

İstanbul 1. İdare Mahkemesinin 30 Eylül 2015 tarihinde oybirliği ile aldığı kararda, eski İstanbul'un mesire alanlarından biri olan ve 3. Derece Doğal Sit Alanı olarak ilan edilen Kuşdili çayırında koruma ilkelerinin geçerli olduğunun altı çizildi. Kararda, Kuşdili Çayırı'nın yapı yoğunluğu yerine çayır özelliği koşullarında yeşil alan olması gerektiği; AVM ve otopark projesinin Kadıköy'e yoğunluk, ulaşım, çevresel etkiler, yapılaşma gibi unsurlar yönünden olumsuzluk getireceği belirtildi.

MAHKEME MASRAFLARI BAKANLIK VE İBB ÖDEYECEK 

İptal kararı verdiği davada, 2 bin 750 TL tutarındaki dava masrafı ve avukatlık ücretinin İBB ve Çevre Şehircilik Bakanlığından eşit oranda tazmin edilmesine karar verildi. Öte yandan iBB ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 30 gün içerisinde Danıştay'a itiraz edebilecek.

KADIKÖY KENT DAYANIŞMASI: BU KENTİN EN BÜYÜK İHTİYACI NEFES ALMAKTIR 

Kuşdili Çayırı'nın yeşil alan olarak kullanılmasını sağlayacak karar ile ilgili açıklama yapan Kadıköy Kent Dayanışması "Kadıköy'ün ne bir otoparka ne de AVM'ye ihtiyacı vardır. Bu kentin ve kentlinin en büyük ihtiyacı nefes almaktır. Bizler Kurbağalıdere'nin temiz akması ve betonlaşan Kuşdili'ni tekrar çayır yapmak için mücadelemizi daha fazla büyüteceğiz. Ne AVM ne Otopark Kuşdili Yeşil Alan Olacak" ifadelerini kullandı.

KUŞDİLİ'NDE 'BİR BAHAR AKŞAMI RASTLADIM SİZE'

Türk müziğinin mimarlarından Selahattin Pınar'la, Türkiye'nin 'ilk Müslüman kadın tiyatro oyuncusu' Afife Jale aşkının başlama noktası Can Dündar'ın kaleme aldığı 'Yüzyılın Aşkları' belgeselinde şu ifadelerle anlatılıyordu: "Bir bahar akşamı rastladım size' bestesinin Hafız Burhan konserinde rastlaştılar Kuşdili Cayırında. Üstadın arkasında tambur çalıyordu. Tarihe ilk Müslüman kadın tiyatrocu olarak geçecek Afife Jale'de oradaydı.Hicaz makamındaki o Selahattin bestesindeki gibi ‘Bir bahar akşamı' rastlaştılar. İstanbul Kuşdili çayırında… Hafız Burhan Konserinde… Selahattin Pınar üstadın arkasında tambur çalıyordu. Nicedir saz salonlarının en sevilen besteci ve icracılarından biriydi. Afife Jale ise Darülbedai'de sahneye çıkarak ‘Tiyatrodaki ilk Müslüman kadın oyuncu' olarak tarihe geçmiş, ancak tiyatro zaptiye tarafından basılınca kapı önüne konulmuştu… Belki de güftedeki gibi "İçimde oyanan eski bir arzu/ dedi ki yıllardır aradığım bu/ şimdi soruyorum büküp boynumu/Ah, daha önceleri nerelerdeydiniz" dediler ve evlenmeye karar verdiler."

Hürriyet 

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Kuşdili Çayırı'na AVM ve otopark yapılmayacak
  • 23.12.2015 17:30

Kuşdili Çayırı'na AVM ve otopark yapılmayacak

İstanbul Kadıköy’deki tarihi Kuşdili Çayırı’na yapılması planlanan Alışveriş Mer ...

Kadıköy Kuşdili Çayırı’na AVM yapılmayacak!
  • 10.07.2013 10:30

Kadıköy Kuşdili Çayırı’na AVM yapılmayacak!

Kadıköy'de eskiden Salı Pazarı’nın kurulduğu Kuşdili Çayırı’na yapılacak alışver ...

Kadıköy Belediyesi, Kuşdili Çayırı'na alışveriş merkezi yapılmaması için itirazda bulunacak!
  • 05.02.2013 16:22

Kadıköy Belediyesi, Kuşdili Çayırı'na alışveriş merkezi yapılmaması için itirazda bulunacak!

Belediyeden yapılan açıklamada, Kuşdili Çayırı'na alışveriş merkezi yapılacağı i ...