maritbet girişmaritbet
Kurbağalıdere için dev tüneller kazılıyor

Kurbağalıdere için dev tüneller kazılıyor

Yıllardır ıslah çalışmaları tamamlanmadığı için etrafına koku ve mikrop yayan Kurbağalıdere için İstanbul Büyükşehir Belediyesi son nokta

Kanalizasyonun aktığı, mikrop yuvasına dönüşen, çevreye kötü kokular yayan Kadıköy'deki Kurbağalıdere için düğmeye basıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Kadıköy'deki Kurbağalıdere'nin temizlenmesi için metro kazılarında olduğu gibi yeraltından dev tünel açma makinaları ile başlattığı çalışmaların ilk etabını tamamlamak üzere. Dere tabanında biriken çökeltinin kaldırılıp temiz su akışının da sağlanması ile birlikte kısa süre içinde Kurbağalıdere'deki kötü görüntü ve koku son bulacak.

kurbağalıdere'deki kirli su

Kadıköy-Maltepe-Ümraniye'deki derelerin aktığı geniş bir havza olan 67 kilometre uzunluğundaki Kurbağalıdere suyu ve yağışı taşıyamıyor. 1980'lerden itibaren civardaki tüm derelerin o dönemin idareleri tarafından resmen açık kanalizasyon olarak kabul edildiği yani tüm yerleşimlere "atık suyunuzu bu derelere boşaltılabilirsiniz" denildiği gerçeği göz önüne alındığında Kurbağalıdere'de su yüzüne çıkan sorun aslında sürpriz değil…

kurbağalıdere'deki tünel çalışmaları

İstanbul'da Marmara denizine atık su girişini yüzde 95'ler seviyesinde önlemeyi başaran, bataklığa dönüşen Haliç'i yeniden hayata döndüren, peş peşe hizmete giren ileri biyolojik atıksu arıtma tesisleri ile çevre kirliliğinin önüne geçen İstanbul Büyükşehir Belediyesi şimdi de yarım asırlık birikimin sonucu olan ve geniş bir alanı kapsayan Kurbağalıdere havzasında kapsamlı bir çalışma yürütüyor. Sorunun kökten çözümü için derenin bazı kesitlerde genişletilmesi gerekiyor. Genişleme bölgelerinde SİT alanları ve kamulaştırılacak araziler var. Kamulaştırmalarda hukuki süreçler uzun zaman alıyor.

METRO TÜNELLERİNDEKİ SİSTEMİN AYNISI

Binaların yakınlarında açık kazı yapılması da sağlıklı değil bu yüzden kolektör hattının çelik boruları yatay itme yöntemiyle yerleştiriliyor. Yani metro tünellerindeki gibi yeraltından TBM ile kazı yapılıyor. Zor arazi koşulları nedeniyle uzun zaman alan çalışmanın ilk etabı yüzde 90 oranında tamamlanmış durumda. 2015 yılı sonuna kadar atık sular bütünüyle kontrol altına alınmış olacak.

kurbağalıdere'deki tünel çalışmaları

Şu ana kadar temizlik çalışmalarında 1094 kamyon çamur bertaraf edildi. Su alma yapıları ile kokuya neden olan atık suların kolektör hattına aktarılmasına başlandı. Atık suyun toplanmasından sonra pompa sistemi ile temiz su akışı sağlanacak. Dere tabanında biriken çökeltiden kaynaklanan koku, temiz su akışının sağlanması ile birlikte kısa sürede giderilecek.

(Sabah)

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İstanbul'da 6 ilçede dere ıslahı projesi başladı
  • 01.02.2022 16:26

İstanbul'da 6 ilçede dere ıslahı projesi başladı

İstanbul'da 6 ilçe için atık su, yağmur suyu kanalı ve dere ıslahı projesi başla ...

Kurbağalıdere'de beton bloklar suya düştü
  • 10.01.2022 16:59

Kurbağalıdere'de beton bloklar suya düştü

Kadıköy'de Kurbağalıdere çevre düzenlemesi sırasında duvar şeridine yerleştirile ...

Deniz salyası Anadolu Yakası'nda bazı bölgelerde görülmeye devam ediyor
  • 07.06.2021 17:29

Deniz salyası Anadolu Yakası'nda bazı bölgelerde görülmeye devam ediyor

Marmara Denizi kıyılarını kaplayan ve halk arasında "deniz salyası" olarak da bi ...

Kurbağalıdere ıslah çalışmaları havadan görüntülendi
  • 20.04.2019 16:51

Kurbağalıdere ıslah çalışmaları havadan görüntülendi

Kurbağalıdere'de İSKİ tarafından yürütülen ve son hızıyla devam eden çalışmalard ...

Can Yaman İtalya dizisinde rekor ücret kazanacak!
  • 28.12.2020 10:12

Can Yaman İtalya dizisinde rekor ücret kazanacak!

Can Yaman, İtalya'nın hayali korsanı Sandokan'ı canlandıracak. Dizide bölüm başı ...

Kurbağalıdere'de hayat başladı!
  • 18.08.2016 11:23

Kurbağalıdere'de hayat başladı!

Kadir Topbaş, "Saatte 1200 metreküp temiz deniz suyu pompaladığımız Kurbağalıder ...