maritbet girişmaritbet
Konik kubbeli evler mültecilerin yeni yuvası oldu!

Konik kubbeli evler mültecilerin yeni yuvası oldu!

Suriye'deki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan mülteciler, Şanlıurfa'nın Harran ilçesindeki konik kubbeli bu evlere yerleşti.

Suriyeli sığınmacılar, Urfa'nın Harran ilçesindeki 250 yıllık konik kubbeli evleri kendilerine yuva edindi. Farklı mimari yapılarıyla dikkat çeken ve sahipleri tarafından kullanılmayan evleri onaran Suriyeliler, yaşamlarını burada sürdürüyor.

Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin ağırlandığı kentlerin başında gelen Şanlıurfa'da, çok sayıda misafir Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığınca oluşturulan çadır ve konteyner kentlerde barınıyor. 500 bin Suriyeli'nin bulunduğu ilde sığınmacılardan bir kısmı da çeşitli ilçelerde kiraladıkları evlerde yaşamayı tercih ediyor.

Konik kubbeli evler

Harran ilçesindeki sığınmacılardan bazıları da sahipleri tarafından kullanılmayan külah biçimindeki, kare veya kareye yakın bir altyapı üzerine bindirme tekniğinde örülerek oluşturulan tarihi konik kubbeli evleri onararak burada kalıyor. 

Ailesiyle iki yıl önce Türkiye'ye gelen Cemal Süleyman (46), AA muhabirine yaptığı açıklamada, hayatta kalmak adına evlerini terk ederek Türkiye'ye sığındıklarını söyledi. Bir süre başka yerlerde kaldıklarını, daha sonra Harran'a geldiklerini anlatan Süleyman, sahibi tarafından kullanılmayan konik kubbeli bir evi onarıp yerleştiklerini ifade etti.

Konik kubbeli evler

Süleyman, Harran'a alıştıklarını ve mutlu olduklarını aktararak, şu değerlendirmede bulundu:
"Halep'e bağlı Münbiç'te önceden mutlu bir hayatımız vardı. Sonra çatışmalar başladı. Savaştan, ölümden, açlıktan kaçtık, yaşamak için buraya geldik. Yaklaşık 2 yıldır Şanlıurfa'dayız. Önce başka kentlerde kaldık. Sonrasında burada iş bulup geldik. Harran'da çok sayıda bu şekilde ev var ve kullanılmıyor. Biz de bu evleri onarıp yerleştik. Yazın hava sıcak olmasına rağmen, evin içi baya serindi, kışın da muhtemelen sıcak olur. Bu anlamda rahatız. Allah'a şükür bir sıkıntımız yok, ailemle burada kalıyoruz."

Kafiye Sumur da eşi, çocukları, gelini ve torunlarıyla uzun süredir Harran'da olduklarını dile getirerek, konik kubbeli evlere alıştıklarını söyledi. Sumur, kira ödemedikleri için rahat olduklarını ifade etti.

Konik kubbeli evler

Suriye'de çok sıkıntılar çektiklerini ve bu nedenle Türkiye'ye sığındıklarını ifade eden Sumur, "Evlerimiz yıkıldı, yakınlarımız öldü, ne yapabilirdik ki? Biz de kaçarak, canımızı kurtardık. Bir yıla aşkın süredir bu evde kalıyoruz. Burası biz gelmeden önce kötü durumdaydı. Sıvasını yaptık, içine oturduk ve yaşamaya başladık. Eşim, çocuklarım, gelinim ve torunlarımla buradayız. Oda sayısı çok olduğundan sıkıntı yaşamıyoruz. Eşim yaşlı çalışamıyor, oğlumun kazandıkları ve hayırseverlerin yardımlarıyla hayatımızı sürdürüyoruz." diye konuştu.

Geçen kışı da burada geçirdiklerini belirten Sumur, evlerin yapısından dolayı odalarda soğuk havada bile üşümediklerini aktardı.

Ahmed Dahil de 1,5 yıl önce Tel Abyad'dan buraya geldiklerini ve konik kubbeli evlerde yaşamaya başladıklarını anlatarak, kira sorunu olmadığı için bu evlerde yaşamayı tercih ettiklerini kaydetti.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Şanlıurfa Valisi Şıldak, deprem konutları ile ilgili bilgi verdi!
  • 01.12.2023 16:21

Şanlıurfa Valisi Şıldak, deprem konutları ile ilgili bilgi verdi!

Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak, Şanlıurfa'da depremin etkilerini ortadan kaldırma ...

Şanlıurfa'da 897 deprem konutu Aralık ayı içinde teslim edilecek
  • 01.12.2023 16:03

Şanlıurfa'da 897 deprem konutu Aralık ayı içinde teslim edilecek

Şanlıurfa'da, Toplu Konut İdaresi Başkanlığınca (TOKİ) temeli atılan kalıcı konu ...

Şanlıurfa'da deprem konutlarında çalışmalar devam ediyor
  • 04.08.2023 09:47

Şanlıurfa'da deprem konutlarında çalışmalar devam ediyor

Depremlerden etkilenen 11 il arasında yer alan Şanlıurfa'da yapılması planlanan ...

Adıyaman ve Şanlıurfa'daki su baskınları nedeniyle 5 kişi hayatını kaybetti
  • 15.03.2023 14:53

Adıyaman ve Şanlıurfa'daki su baskınları nedeniyle 5 kişi hayatını kaybetti

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Adıyaman ve Şanlıurfa'daki su bask ...

Şanlıurfa'da şiddetli sağanak sele neden oldu
  • 15.03.2023 13:17

Şanlıurfa'da şiddetli sağanak sele neden oldu

Şanlıurfa'da dün akşamdan beri etkili olan sağanak sonucu bazı dereler taştı, ke ...

Şanlıurfa’da sağanak nedeniyle eğitime ara verildi
  • 15.03.2023 09:42

Şanlıurfa’da sağanak nedeniyle eğitime ara verildi

Şanlıurfa'da etkili olan sağanak sonucu bazı evleri su bastı, yıldırım isabet ed ...