maritbet girişmaritbet
Kira gelirinin vergisi ve indirimi nasıl hesaplanıyor?

Kira gelirinin vergisi ve indirimi nasıl hesaplanıyor?

Mülk sahiplerinin kira geliri vergisi ve indirimi hesaplaması konusunda örnek bir tablo hazırlandı.

Beyan edilecek kira, konut kira geliri ise önce 3 bin 800 TL istisna düşülecek. Ancak ticari, zirai ve mesleki kazancını yıllık beyanname ile bildirmek zorunda olanlar bu istisnayı düşmeyecek.Götürü gider usulünü seçenlerden; konut kira geliri beyan edenler istisna düşüldükten sonra kalan tutarın, işyeri kira geliri beyan edenler ise brüt işyeri kira gelirinin yüzde 25'ini, götürü gider olarak indirecek.

Götürü gider usulünü seçenlerden; konut kira geliri beyan edenler istisna düşüldükten sonra kalan tutarın, işyeri kira geliri beyan edenler ise brüt işyeri kira gelirinin yüzde 25'ini, götürü gider olarak indirecek.

Gerçek gider yönteminin seçilmesi halinde, konut kira geliri istisnasına isabet eden gider tutarı indirilemiyor. Bu nedenle, konut kira geliri sahipleri önce gider toplamının istisna tutarına isabet eden kısmını hesaplayacak. İstisnaya isabet eden kısım hariç, gerçek gider tutarını indirim konusu yapacaklar. İşyeri kira geliri elde edenlerde istisna uygulaması söz konusu olmadığı için kira gelirlerinden, gerçek gider tutarının tamamını indirebilecek.

Giderlerin düşülmesinden sonra kalan miktar, üzerinden vergi hesaplanacak tutar (vergi matrahı) olacak. Bu tutar üzerinden, yüzde 15'ten başlayan gelir vergisi tarifesine göre, ödenecek vergi hesaplanacak.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Kira gelirinin vergisi ve indirimi nasıl hesaplanıyor?
  • 22.02.2017 13:00

Kira gelirinin vergisi ve indirimi nasıl hesaplanıyor?

Mülk sahiplerinin kira geliri vergisi ve indirimi hesaplaması konusunda örnek bi ...