maritbet girişmaritbet
Kayıp kaçak bedelini geri almak için ne yapmalı?

Kayıp kaçak bedelini geri almak için ne yapmalı?

Elektrik kayıp kaçak bedelini geri almak için fırsat hala var. Yasa meclisten geçmediği için yasal hale gelmesi bekleniyor.

Tüketiciler Yargıtay'ın hükmüne dayanarak geriye dönük 10 yıllık kayıp kaçak bedelini geri almak için ne yapmalı? sorusuna yanıt verdi. İşte detaylar...

Kayıp kaçak bedelini geri almaya yönelik tasarı Meclis'te beklerken, Yargıtaydan vatandaşlara uyarı geldi. Uyarıda, “Mevcut kararlarımız uyarınca bu bedeli vatandaştan tahsil edilemez” denildi.  Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, geçtiğimiz yıl, “Çalınan ya da dağıtım sırasında kayba uğrayan elektriğin parası, düzenli fatura ödeyen aboneden tahsil edilemez” kararı almıştı. Bu kararın ardından binlerce elektrik abonesi, 10 yıla kadar geriye dönük ödediği kayip kaçak bedeli almak için elektrik dağıtım şirketleri ve tüketici hakem heyetlerine başvurdu. Ancak bu durum elektrik dağıtım şirketlerini rahatsız etti. Rahatsızlığın sebebi ise faturaların yüzde 26'sını oluşturan bu bedeli abonelere iadesinin, dağıtım şirketlerine getireceği milyonlarca liralık ek yük.

Elektrik dağıtım şirketlerinin tepkisi üzerine harekete geçen hükümet, kayip kaçak bedeli yasallaştıran bir tasarı hazırlayarak TBMM'ye sundu. Tasarı komisyondan geçti ancak Meclis tatile girene kadar yasalaştırılması mümkün olmadı. Tasarının kamuoyuna yansımasının ardından Tüketici Hakem Heyetleri'ne yapılan başvurular azaldı.

Yargıtay'ın, daha önceki emsal kararı ışığında bu konuyla ilgili yeni kararlara imza attığı ortaya çıktı. Elektrik uyuşmazlıkları konusundaki davaların temyiz istemini görüşen 3. Hukuk Dairesi, her hafta birden fazla yeni karara imza atıyor. Hukuk Genel Kurulu'nun 17 Aralık 2014 tarihli içtihadına dikkat çekilen kararlarda şöyle deniliyor: “Hukuk Genel Kurulu ve dairemizin yerleşik uygulamasına göre; kanunun verdiği genel ve soyut yetkiye dayanılarak, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından ihdas edilen ikincil mevzuat hükümleri uyarınca, kayip kaçak bedeli, dağıtım, sayaç okuma, perakende satış hizmeti ve iletim bedelleri, elektrik abonelerinden tahsil edilemez.”

Kayip-Kaçak Bedeli iade edilir mi?

Vatandaşların kayip kaçak bedelini talep etmesinin önünde herhangi bir hukuki engel bulunmadığına dikkat çeken Yargıtay kaynakları, “Kanun çıkmadı, başvuruya engel bir durum yok. Vatandaşlar emsal kararımız uyarınca tüketici hakem heyetlerine başvuruya devam edebilir. Mevcut kararlarımız uyarınca bu bedeller vatandaştan tahsil edilemez. Durum bu kadar açık” dedi.

Kayıp Kaçak Bedelini Nasıl Geri Alabiliriz?

Vatandaş önce elektrik dağıtım şirketine başvuru yaparak, geriye doğru 10 yıllık dönem içerisinde ödemiş olduğu kayip kaçak bedelin iadesini talep edecek. Bu talebe elektrik dağıtım şirketleri muhtemelen ret cevabı verecektir. Bunun üzerine elektrik dağıtım şirketinden 10 yıl geriye dönük dökümleri istemeleri gerekiyor. Bu defa da Tüketici Hizmetleri Yönetmeliğine dayandırılarak muhtemelen 1 yıl geriye dönük dokümanlar verilecek ve 9 yılı verilmeyecek. Dağıtım şirketinin 1 yıllık dökümleri vermesi Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri için yeterli olacaktır.

Eğer ödediğiniz bedel 2200 liranın altında ise ilçenizdeki tüketici hakem heyetine gidip, Yargıtay kararını emsal göstererek paranın iadesi talebinde bulunmalısınız.

Ödediğiniz bedel 2200 ile 3300 liranın arasında ise il hakem heyetlerine başvurmanız gerekiyor. Tüketiciler miktarın 3300 TL'nin üzerinde olması halinde doğrudan tüketici mahkemelerine dava açma hakkına sahip.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Kayıp kaçak bedelini geri almak için ne yapmalı?
  • 04.05.2015 15:44

Kayıp kaçak bedelini geri almak için ne yapmalı?

Elektrik kayıp kaçak bedelini geri almak için fırsat hala var. Yasa meclisten ge ...

Elektrik faturasında kayıp kaçak bedeli gizlendi mi?
  • 02.02.2015 11:25

Elektrik faturasında kayıp kaçak bedeli gizlendi mi?

Elektrik Mühendisleri Odası, kayıp kaçak bedeli olarak tahsil edilen ücretin far ...