maritbet girişmaritbet
Kanuni Sultan Süleyman'ın Zigetvar'daki türbesini TİKA arayacak!

Kanuni Sultan Süleyman'ın Zigetvar'daki türbesini TİKA arayacak!

Macaristan seferi sırasında Zigetvar şehrinde 1566'da vefat eden Kanuni Sultan Süleyman'ın burada defnedilen iç organlarının bulunduğu türbe, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Zigetvar Belediyesi işbirliğiyle tespit edilerek gün yüzüne çıkarılacak. TİKA ve Zigetvar Belediyesi ayrıca, Osmanlı eserleri konusunda kapsamlı bir işbirliği başlatıyor

 

Ankara'da TİKA Başkanı Serdar Çam ile Macaristan'daki Osmanlı eserleri konusundaki işbirliği olanaklarını değerlendiren Zigetvar Belediye Başkanı Janos Kolovics, ortak çalışmaları AA muhabirine anlattı.
 
Kolovics, "TİKA ile birlikte Kanuni'nin vücudunun bozulmaması için çıkarılan ve Zigetvar'da defnedilen organlarının bulunduğu gerçek yeri arayacağız. İzleri ve kalıntıları araştıracağız. Türbe şu an toprağın altında. Onu gün yüzüne çıkarmak için elimizden geleni yapacağız. Yazılı kaynaklar ve arkeolojik çalışmalarla türbeyi bulabiliriz. Bu projenin arşiv çalışmalarını Türk uzmanlar ile birlikte yapacağız. Jeofizik çalışmaları da olacak" bilgisini verdi.
 
Kanuni Camisi ve Türk Evi restore edilecek
 
Zigetvar'da Osmanlı dönemine ait yapılarda yürütülecek çalışmalara değinen Kolovics, şunları kaydetti:
 
"Bunlardan biri Kanuni Sultan Süleyman diğeri de Ali Paşa Camisi. Kanuni Sultan Süleyman Camisi'ni TİKA'yla beraber restore edeceğiz. Bunun dışında şehrimizde Kanuni için yapılmış bir Türk Evi bulunuyor ve bu yapının restorasyonunu TİKA'yla yapacağız. O zamanki Türk kültürünü insanlara göstermek istiyoruz. Evde sergilemek üzere o dönemde yaşayan Türklerin kıyafetleri, araç gereçlerini eve yerleştirmek istiyoruz.
 
Şehirde ayrıca tuğladan yapılmış sağlam bir kale var. Biz de belediye olarak Türk-Macar Dostluk Parkı inşa ettik. Bu parkta Sultan Süleyman'ın büstü de bulunuyor. Zigetvar'ın Türkler için büyük bir sembolik önemi var. Şehrimizde Osmanlı döneminden kalan birçok yapı olduğu için ortak olarak yalnızca TİKA'yı yani Türkiye'yi seçtik. Türkler ve Macarlar yüzyıllardır dost. İki halkın birbirine çok yakın olduğunu düşünüyorum."
 
Kolovics, projelerin Kanuni Sultan Süleyman'ın vefatının 450. yıl dönümü olan 2016'da bitirilmesinin hedeflendiğini ifade etti.
 
"Macarların bu tarihe saygısı sevindirici"
 
TİKA Başkanı Serdar Çam da, Zigetvar Belediyesi ile işbirliğine ilişkin, "Ortak tarihi unsurlarımızı birlikte ortaya çıkarıp , sonsuza kadar yaşatma konusunda mutabakata vardık. Bizleri sevindiren başka bir nokta ise, Macaristan halkının da bizim kadar bu tarihe saygı ve sevgi duyması" diye konuştu.
 
Çam, Macaristan'da restorasyon konusunda ilk kez böyle bir çalışma başlatacaklarını ifade ederek, Kanuni Sultan Süleyman anısına güzel çalışmalar yapmak istediklerini, bu çerçevede iki ülke tarihçilerinin de desteğiyle, Kanuni Sultan Süleyman'ın iç organlarının defnedildiği gerçek yerin tespit edilmesine çalışacaklarını bildirdi.
 
AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Murat Aysan Duna Pearl projesini anlatıyor!
  • 04.10.2019 16:55

Murat Aysan Duna Pearl projesini anlatıyor!

PD Real Estate Genel Müdürü Murat Aysan, Polat Holding'in Macaristan Budapeşte'd ...

TİKA, Arnavutluk'ta 5 Osmanlı eserini restore edecek
  • 03.03.2018 16:46

TİKA, Arnavutluk'ta 5 Osmanlı eserini restore edecek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Arnavutluk’ta 5 Osmanlı eserinin re ...

Datça açıklarında 4,1 büyüklüğünde deprem!
  • 05.06.2021 10:33

Datça açıklarında 4,1 büyüklüğünde deprem!

Ege Denizi'nde, Muğla'nın Datça ilçesi açıklarında 4,1 büyüklüğünde deprem meyda ...

Bakan Ersoy, Arnavutluk’ta yenilenen öğrenci yurdunu hizmete açtı
  • 09.04.2021 10:23

Bakan Ersoy, Arnavutluk’ta yenilenen öğrenci yurdunu hizmete açtı

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, Arnavutluk’ta TİKA’nın yenilediği öğrenci yurdunu ...

Macaristan'da 10 bin euroya ev sahibi olma imkanı!
  • 28.10.2020 13:31

Macaristan'da 10 bin euroya ev sahibi olma imkanı!

Macaristan'da fiyatları 10 ile 20 euro arasında değişen evlere rağbet artmaya ba ...

Süleymaniye Külliyesi, 463 yıldır dimdik ayakta!
  • 15.10.2020 11:47

Süleymaniye Külliyesi, 463 yıldır dimdik ayakta!

Mimar Sinan'ın, Kanuni Sultan Süleyman tarafından verilen anahtarla, "Ya Fettah" ...