maritbet girişmaritbet
Kamerun'daki spor kompleksini Yenigün İnşaat yapacak

Kamerun'daki spor kompleksini Yenigün İnşaat yapacak

Kamerun'un en büyük şehri Douala'da hayata geçirilen apoma Spor Kompleksi Projesi'ni Türkler yapacak.

İhalesini Yenigün İnşaat'ın kazandığı proje 50 bin kişilik stadyum, spor salonu, olimpik yüzme havuzu, 2 antrenman sahası ve tenis kortlarını içeriyor.

Ülkenin en büyük şehri Douala'da hayata geçirilecek projenin finansman anlaşması Kamerun Ekonomi ve Bölgesel Planlama Bakanlığı binasında Bakan Louis Paul Motaze, Türkiye'nin Yaounde Büyükelçisi Murat Ülkü, Türk İhracat Kredi Bankası (Türk Eximbank) Genel Müdür Yardımcısı Alaaddin Metin, Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) ve Yenigün İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mithat Yenigün'ün katılımıyla imzalandı.

İmza töreninde konuşan Kamerun Ekonomi ve Bölgesel Planlama Bakanı Motaze, projenin Kamerun için çok önemli olduğunu belirterek, bu stadın Kamerun'un 2019 Afrika Uluslar Kupası'nda kullanılacağını söyledi.

Türkiye ile Kamerun arasında bir dostluk ilişkisi bulunduğunu ve bunun sağlam bir şekilde sürdüğünü vurgulayan Motaze, "Bu sağlam dostluk ilişkisi en üst makamlardan başlayarak halklara kadar uzanmaktadır. Her iki tarafta da iş birliğini geliştirmek konusunda kararlılık var." dedi.

Motaze, Eximbank'ın 191 milyon dolar gibi kayda değer bir rakamla projeyi finanse edeceğini anımsatarak, "Kamerun Devlet Başkanı Paul Biya da Türk hükümetine ve halkına şükranlarını ifade ediyor. Bizim için çok önemli olan bu desteğin değerini biliyoruz." diye konuştu.

Stat bitince bu dostluğun ülkeler arası milli veya takımsal bazda bir dostluk maçı ile taçlandırılabileceğini dile getiren Motaze, 2018 yılının eylül ayında bitecek stadın Türk-Kamerun dostluğunu perçinleyeceğini sözlerine ekledi.

"Kamerun'da şu ana kadarki en büyük proje" 

Türkiye'nin Yaounde Büyükelçisi Murat Ülkü, bu projenin Kamerun için çok önemli olduğunu belirterek, 2019'da düzenlenecek Afrika Uluslar Kupası için bu stadın olmazsa olmaz olduğunu söyledi.

Projenin Türkiye açısından da çok önemli olduğunu dile getiren Ülkü, "Türklerin bu ölçekte Kamerun'da kazandığı ilk proje. Yani şu ana kadarki en büyük ölçekli proje." dedi.

Ülkü, Türk müteahhitlik sektörünün adını dünyaya duyurduğunu, kalitesinin dünyanın dört bir yanında kanıtladığını anlatarak, bu sektörle gurur duyduklarını aktardı.

Projeyi üstlenen Yenigün İnşaat'ın yüksek kalitede iş yaptığını ifade eden Ülkü, projenin 191 milyon dolarını finanse edecek Türk Eximbank'ın gösterdiği fedakarlıklardan bahsetti.

Ülkü, "Bu, turnuvanın da ötesinde Türk-Kamerun dostluğunun bir nişanesi, abidesi olarak halklara mal olacaktır. Aynı zamanda Türkiye'nin, Türk özel sektörünün Kamerun'da yeni hedeflere koşması için de önemli bir kapı açacaktır." diye konuştu.

Her ne kadar Kamerun devleti ile Türk özel şirketi arasında imzalanan bir anlaşma olsa da sürece Türk hükümetinin de destek verdiğini anlatan Ülkü, kredi anlaşmasına kadar gelen sürecin zor olduğunu ancak başarıyla bugüne geldiğini, bundan sonraki sürecin hızlı bir şekilde ilerlemesi için Kamerun hükümetinden destek beklediklerini bildirdi.

"Türkiye-Kamerun ilişkileri Eximbank için önemli"

Türk İhracat Kredi Bankası (Türk Eximbank) Genel Müdür Yardımcısı Alaaddin Metin, Türkiye ile Kamerun ilişkileri açısından önemli bir güne şahitlik ettiklerini belirterek, "Ayrıca bugün Eximbank için de önemli. Bankamız için en önemli kredilerden birisi için bugün tören düzenleniyor." dedi.

Bu töreninin sadece bir kredi töreni olmadığını, Türkiye ve banka için bazı şeyleri sembolize ettiğini anlatan Metin, Türkiye'nin son yıllarda Afrika'ya verdiği ve her geçen gün artan önemden bahsetti.

Metin, "İki ülke için ilişkilerde geleceğe dair bir hayal vardır. Bu konuda ortak bir hayal varsa geleceğimiz noktayı çok iyi biliriz. Burada aynı dilleri konuşmasak da aynı şeyleri hissediyoruz." diye konuştu.

"Türk müteahhitlik sektörü marka haline geldi"

TMB ve Yenigün İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mithat Yenigün ise stat ihalesini kazandıktan sonra sürecin çok uzun sürdüğünü ancak 1,5 yıldır bu işin peşinde olduklarını belirterek, buna rağmen kompleksi 2018 yılının son çeyreğine teslim etmeyi planladıklarını söyledi.

Projenin güncel kurla 750 milyon liranın üzerinde bir değerde olduğunu dile getiren Yenigün, Türk müteahhitlik sektörünün dünyada bir marka haline geldiğini ve çok sayıda ülkede müteahhitlerin proje üstlendiğini ifade etti.

Yenigün, Türk müteahhitlerin en büyük 3 pazarı olan Rusya, Irak ve Libya'da yaşanan sıkıntılar sonrası yeni pazarlara açılmanın önemine işaret ederek, "Bu yüzden son 3-4 yıldır Sahraaltı Afrika ülkelerine ve Güney Amerika'ya yöneldik. Burada bu ölçekte bir iş aldık. Bizden sonra bazı şirketlerimiz de bizim kadar olmasa da ihale aldı burada." dedi.

Türkler çalışacak, Türk malzemesi kullanılacak

Yenigün, burada hacmin oluşması için biraz daha finansmana ihtiyaç olduğunu kaydederek, 232 milyon doların Kamerun için önemli bir rakam olduğunu, Türk müteahhitlerin birkaç ay içerisinde bu ülkede 400 milyon dolarlık bir kapasiteye ulaşacağını anlattı.

Başkan Yenigün, "Bütün yaptığımız ziyaretlerde ilgili makamlar Eximbank'a başka projelere de kredi vermelerini beklediklerini söyledi. Eximbank da bu konuya sıcak bakıyor. Kamerun'a ilgi devam edecek." diye konuştu.

Projede kullanacakları inşaat malzemelerinin en az yüzde 80'inin Türkiye'den getirtileceğini dile getiren Yenigün, ayrıca projede çalışacak bin 250 işçinin bininin Türk olacağını sözlerine ekledi.

Yorum Yaz