maritbet girişmaritbet
Kadıköy'deki inşaatta Bizans Dönemi'ne ait eser çıktı

Kadıköy'deki inşaatta Bizans Dönemi'ne ait eser çıktı

Kadıköy Fenerbahçe'deki bir inşaat için yapılan kazıda, 19. yüzyılda yapıldığı belirlenen Fransız Mektebi’nin kalıntıları bulundu

Bulunanlar arasında Bizans İmparatoru'nun eşi Theodora'nın yazlık sarayına ait bir sarnıç da var. Tarihi eserlerle ilgili Arkeoloji Müzesi yetkilileri incelemeler başlattı. Uzmanların hazırladığı raporda, "Justininianus Dönemi'nde Fenerbahçe'de imparatorun eşi Theodara için yaptırdığı yazlık saray düşünüldüğünde, sarnıcın da 6. yüzyılda yapılmış olduğu ve sarnıcın Heraklios Devri'nde (610-641) doldurularak bu alanın sebze bahçesine dönüştürüldüğü" ifadelerine yer verildi. İnşaat alnında ortaya çıkan Fransız Mektebi'nin ise rahibeler için, Sultan Abdülhamit döneminde yapıldığı ancak 1934'te yıktırıldığına da dikkat çekildi.

KOMŞU PARSEL ÖNLEMİ

İstanbul 5 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, 1 Aralık 2016'da verdiği kararla ortaya çıkan sarnıç kalıntılarının yine tescil edilmesine ve 1. Derece Koruma Grubu'na dahil edilmesine karar verdi. Koruma Kurulu, kalıntıların devam etme ihtimali üzerine komşu parsellerdeki inşaat çalışmaları öncesi 5 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'ndan izin alınmasına karar verdi.

Yorum Yaz