maritbet girişmaritbet
Kabe'de ne yapılıyor?

Kabe'de ne yapılıyor?

Dün yaşanan vinç kazasıyla gündeme gelen Kabe'de tavaf alanının genişletilmesi projesi sürüyor...

Mekke'deki fırtına büyük bir faciaya yol açtı ve Kabe'deki vincin devrilmesiyle 107 kişi öldü, 238 kişi ise yaralandı. Hayatını kaybedenler arasında iki Türk hacı adayı olduğu da belirtiliyor.

Kabe'de tavaf alanının genişletilmesi projesi

Bölgedeki en büyük iş makinesi olduğu bildirilen dev vinç Kabe'deki tavaf alanının genişletilmesi için çalışıyordu. 

Kabe'de yapılan genişletme, Suudi Arabistan'ın Mescid-i Harem'de yaptığı üçüncü çalışma oluyor. Suudi Arabistan'ın vefat eden Kralı Abdullah döneminde başlatılan çalışmalar, şimdiye kadar yapılan en büyük genişletme projesi olma özelliğini taşıyor.

AYNI ANDA 107 BİN KİŞİ TAVAF YAPABİLECEK

Tavaf alanında yapılan genişletmenin tamamlanması ile saatte 52 bin kişinin tavaf yapabildiği alandaki bu rakam, saatte 107 bine çıkarılmış olacak. Tavaf alanında aynı anda 278 bin kişi namaz kılabilecek.

Kabe'de tavaf alanının genişletilmesi projesi

Projenin toplam maliyeti hakkında tam bir rakam belirtilmese de milyarlarca doları aştığı tahmin ediliyor. Daha önce Kabe'de aynı anda 600 bin kişi namaz kılarken bu sayı proje tamamlandığında 2 milyon kişiye ulaşacak. Mescid-i Haram'ın çevresindeki bölgelerin büyük bir kısmı binalardan arındırıldı. Bu sayede ziyaretçilerin hareketi kolaylaştırldı. Şimdiye kadar yaklaşık 5 bin 882 binanın yıkıldığı ifade edildi.

Kabe projesini Bin Ladin ailesi yapıyordu

Kabe'yi genişletme projesini ise Bin Ladin ailesinin üstlendiği ortaya çıktı. Aile El-Kaide'nin eski lideri Usame Bin Ladin'i 1990'lı yıllarda terörist faaliyetlerde bulunduğu için reddetmiş.

Suudi Arabistan hükümetinin büyük projelerinden biri olan Kabe alanını geliştirme işini Cidde merkezli Bin Ladin grubu üstleniyor. Bin Ladin ailesinin Kabe'nin etrafını genişletme projesi kapsamında bazı taşeronlarla da anlaşmıştı. 

USAME BİN LADİN'İ REDDETTİLER

Bin Ladin ailesinin yıllardır Suudi Kraliyet ailesine yakın olduğu biliniyor. ABD tarafından öldürülen El-Kaide'nin eski lideri Usame Bin Ladin de bu aileye mensup. Fakat aile terörist faaliyetlere katıldığından dolayı 1990'lı yıllarda Usame Bin-Ladin'i reddetmiş

Kabe'de tavaf alanının genişletilmesi projesi
Kabe projesi tamamlanınca böyle olacak.

2020 YILINDA BİTECEK

Türk şirketlerinin de Kabe yakınlarındaki Al-Bait projesinde çalıştıkları biliniyor. Kabe'yi genişletme projesinin 2020 yılında tamamlanması öngörülüyor.

Yorum Yaz