maritbet girişmaritbet
İzmir Saat Kulesi'nin sırrı çözüldü

İzmir Saat Kulesi'nin sırrı çözüldü

15 Temmuz gecesi İzmir Konak’taki Tarihi Saat Kulesi zarar görmüştü. Saat Kulesi’nin zarar gören parçaları hakkında yeni bilgiler ortaya çıktı.

Darbe girişiminin gerçekleştiği 15 Temmuz gecesi İzmir'de de sabaha kadar hareketli saatler yaşandı.16 Temmuz sabahı İzmirliler kentin simgesi haline gelmiş tarihi kulenin taşlarının söküldüğünü, aydınlatmalarının koparıldığını, kulenin en üst noktasında bulunan ve denize bakan yüzündeki tarihi saatin yerinde olmadığını, kulenin altındaki çeşmelerin söküldüğünü, duvarında asılı ay yıldızların parçalandığını gördü. 

Bunun üzerine Büyükşehir Belediyesi kulenin etrafına güvenlik şeridi çekti, çeşitli çalışmalar yaptı. 

1901'den bu yana sekmeden çalışan saatin de yerinde olmaması sonrası Büyükşehir Belediyesi yetkilileri üzücü olayın ardından harekete geçti. Bir yandan onarım çalışmaları sürerken Büyükşehir önce Valilik ve Emniyet'ten bina için koruma talebinde bulundu. Yetkililer ayrıca saldırı için suç duyurusunda bulunarak konuyu yargıya taşıdı.

Saat Kulesi'nin diğer zarar gören parçaları bir yana en değerli parçası olan tarihi saatin akıbeti ise günler sonra Facebook'ta ortaya çıktı. 1936'dan bugüne üç kuşaktır saat ustalığı yapan, saat kulesinin ustalığını ve bakımını yapan  Pamukoğlu ailesinin günümüzdeki temsilcisi Feti Pamukoğlu, Facebook hesabından açıklama yaptı. Pamukoğlu, saati ve kırık parçalarını bakım için kendisinin aldığını ve güvende olduklarını kaydetti.

Feti Pamukoğlu

İşte Pamukoğlu'nun mesajı: 

“Son yaşanan olaylardan sonra beni arayıp saat çalındı mı diye soran, yazan arkadaşlarıma, dostlarıma ve duyarlı vatandaşlarımıza teşekkür ederim. İnsan hayatına değer vermeyenlerin kamu malına, tarihi dokuya değer verip koruyabileceklerini düşünmediğimi söylemek isterim. Tarihi Konak saat kulemiz ile ilgili bazı bilgileri size aktarmak kafanızdaki çalındı sorusuna bir nebze cevap olacaktır sanırım. Kulemiz tek makina ile dört yöne hitap etmekte olup ana saatimiz sabittir. Kadranlarımızdan maalesef deniz yönünde olan kırılmış olup bazı parçaları hasar görmüştür. İlgili birimlerin bilgileri dahilinde gerekli olan parçaları zarar görmemesi adına çıkartıp koruma altına aldım. Çalınan bir şey olmasa da zarar gören parçalarımız mevcuttur. Saatimiz biraz zaman alsa da yine eski hali ile çalışmaya devam edecektir. Hepinizin hassasiyetine teşekkür ederim.”

Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ise tarihi kulenin bir anahtarının Pamukoğlu ailesinde diğerinin de kendilerinde olduğunu kaydetti.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Hasdal Kışlası akıbetini bekliyor
  • 19.09.2019 11:27

Hasdal Kışlası akıbetini bekliyor

15 Temmuz Hain Darbe Girişimi'nin ardından taşınan Hasdal Kışlası içerisinde bul ...

Bakanı Kurum 15 Temmuz şehit aileleri ve gazilerle bir araya geldi
  • 17.07.2019 09:58

Bakanı Kurum 15 Temmuz şehit aileleri ve gazilerle bir araya geldi

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü münas ...

Hafıza 15 Temmuz Müzesi'nden ilk görüntüler
  • 16.07.2019 11:18

Hafıza 15 Temmuz Müzesi'nden ilk görüntüler

15 Temmuz hain darbe girişiminin yıl dönümünde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğa ...

15 Temmuz Şehitlerimizi Rahmet ve Minnetle Anıyoruz!
  • 15.07.2017 12:47

15 Temmuz Şehitlerimizi Rahmet ve Minnetle Anıyoruz!

15 Temmuz'un 1. yıldönümünde muhteşem bir klip hazırlandı. Cumhurbaşkanlığı'nın ...

FETÖ'cü hainlerin yargılanacağı duruşma salonu!
  • 11.10.2016 14:57

FETÖ'cü hainlerin yargılanacağı duruşma salonu!

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin yargılamaların yapıl ...

Saldırı sonrası Ankara Emniyet Müdürlüğü!
  • 18.07.2016 10:06

Saldırı sonrası Ankara Emniyet Müdürlüğü!

FETÖ mensuplarınca darbe girişiminde hedef alınan Ankara Emniyet Müdürlüğü yerle ...