maritbet girişmaritbet
İzmir Körfezi, Haliç gibi olacak!

İzmir Körfezi, Haliç gibi olacak!

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, kirlilik sorunu yaşayan İzmir Körfezi için Haliç'te uygulanana benzer çalışmanın yapılması önerisinde bulundu

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, yıllardır kötü kokular yayan ve temizlenmesi gereken İzmir Körfezi'nin kurtarılması için yapacakları çalışmaları anlattı.   

Seçimden önce "Polemik konusu olmasın" diye İzmir Körfezi ile ilgili yapacakları çalışmaların detayını vermediğini dile getiren Eroğlu, "Kokuyu bastırmak için kireç döküyorlar, 1994 öncesi İstanbul'da da kireç dökülürdü. Aynı usul. 1994 öncesi Haliç'te muazzam koku, lağım suları derelere akardı, aynen İzmir gibi. O zaman belediye kireç dökerdi" diye konuştu.

"Kızım sana söylüyorum gelinim sen anla"

Çevre ve Şehircilik ile Orman ve Su İşleri bakanlıkları, DSİ'nin bütün birimlerinin İzmir Körfezi ile ilgili çalıştığını anlatan Eroğlu, şöyle devam etti:
"Şu anda bütün raporlar, çalışmalar, alternatiflerin tamamı var. Seçimlerden sonra kesin olarak meseleye el atacağız. Haliç'in nasıl temizlendiğini anlattım. 'Kızım sana söylüyorum gelinim sen anla' diye bir söz var. Dedim ki biz Haliç'i kurtarmak için evvela Haliç'e çöplerin girmesini önledik. Düzenli topladık, bertaraf tesisi kurduk. Tıbbi atıklar oraya akıyordu. Tıbbi atıkları ayrı toplayıp özel torbalarla götürdük, yakma tesisinde bunları yaktık. Lağım sularını, kuzey Haliç kolektörüyle deniz seviyesinden 32 metre derinlikte olan pompa istasyonlarıyla yükseltip arıttıktan sonra alıcı ortama verdiğimiz, güney Haliç'te de Eyüp'ten Gaziosmanpaşa'dan başlayıp Yenikapı'ya kadar getirdiğimiz, arıttığımız atık suların tamamını toplayıp, Haliç'e atık su girmesini önledik, dereleri ıslah ettik."

İstanbul'un en güzel yerlerinden oldu!

Haliç'e derelerden kirlilik girmesini engellediklerini vurgulayan Eroğlu, "Bir gram dahi atık su, çöp, katı atık girmesini önledik. Ondan sonra burada zaman içinde birikmiş çamuru aldık. Haliç'te bir tek canlı bile yaşamazken, kokusundan 2 kilometre öteden insanlar burnunu kapatarak geçerken şimdi İstanbul'un en güzide mekanlarından biri oldu. Önce diyoruz ki bununla ilgili yapılacak çalışmalar bu" dedi.

Üzerlerine düşeni yapmanın vazifeleri olduğunu kaydeden Eroğlu, "Benden yardım istesinler, gerekirse bakan olarak değil, adeta bir teknisyen, teknik eleman gibi yardım ederim" ifadesini kullandı.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İzmir Körfezi, Haliç gibi olacak!
  • 04.06.2015 13:09

İzmir Körfezi, Haliç gibi olacak!

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, kirlilik sorunu yaşayan İzmir Körfezi i ...