maritbet girişmaritbet
İtalya'daki deprem onlarca aileyi evsiz bıraktı

İtalya'daki deprem onlarca aileyi evsiz bıraktı

İtalya’nın orta kesiminde meydana gelen deprem, bölgede pek çok yerleşim yerini yıkıp geçerek tamamen kullanılamaz hale getirdi.

Başkent Roma'nın 140 kilometre doğusundaki Accumoli'de salı günü yerel saatle 03.36'da meydana gelen ve yaklaşık 20 saniye süren 6,0 büyüklüğündeki deprem, ülke gündemindeki yerini koruyor. 

Bölgede depremin yarattığı milyarlarca avroluk hasar yerinde gözlemlenirken, depremzedelerin yaşadıkları şok ve çaresizliğe de tanıklık ediliyor. 

Çok sayıda binanın yıkıldığı ve onlarca insanın yaşamını yitirdiği Amatrice kasabası gibi çevre köylerde de durum farksız. 

Deprem civar köyler Sommati, Faizzone, Salletta, Rocchetta, Casale, Cossito ve San Lorenzo Flaviano'da onlarca aileyi evsiz bırakacak şekilde ağır hasara yol açtı.

Amatrice'ye 2 kilometre mesafedeki Sommati köyü sarsıntıdan fazlasıyla etkilenen yerlerden. Köydeki pek çok taş ev yıkılırken, 3 İngiliz vatandaşının da yaşamını bu köyde yitirdiği öğrenildi. Bölge halkı, Sommati'deki 3 katlı bir evde kalan İngiliz aileden 3 kişinin molozların altında can verdiğini belirtti. 

İngiliz 55 yaşındaki Will Henniker-Gotley, 51 yaşındaki eşi Maria Henniker-Gotley ile 14 yaşındaki yeğenleri Marcos Burnett'in öldüğü evin önünde AA muhabirinin sorularını yanıtlayan İtalyan genç Matteo, "Arkadaşım Jack ailesiyle birlikte burada kalıyordu. Kibar insanlardı. Deprem olduğunda Jack'in alt katta kalan anne ve babasının, 3 kat enkazın altında kaldığı söyleniyor. Jack ve kardeşi üst kattalar, kurtuluyorlar. Ama ailesi ve kuzeni molozların altında kalıyor." diye konuştu. 

Deprem sırasında Sommati'deki evi yıkılan Marco da "Ben Roma'da yaşıyorum. Benim, teyzemin ve bir başka akrabamızın evi vardı. Deprem sırasında burada değildim ama buraya gelmek üzereydik çünkü Amatricana Spagetti Festivali vardı. Zaten asıl problem de bu. Bu nedenle her yer doluydu. Ölenler bundan öldü. Ailemde ölen yok ama ölü sayısı yine de çok." ifadelerini kullandı. 

Şu ana kadar hiçbir devlet yetkilisinin kendileriyle temasa geçmediğini de aktaran Marco, "Öncelikle insanlar kurtarılır sonra evlerle ilgili konulara gelinir. Devletten kimseyle görüşmedik. Aquila depremindeki tecrübeden sonra çok fazla yardım olmayacaktır diye düşünüyorum." dedi. 

Uzun süredir Sommati'de oturan öğretmen Rosaria da "Bu deprem beni çok etkiledi. Çok sefer deprem oldu ama bu sefer, böylesi felaket daha önce burada hiç olmamıştı. 42 yıldır buradayım. Çok da memnunum. Hep gençlerle çalıştım." dedi. 

Deprem sırasında da kendisinin çıkmaya hazır olduğunu ancak eşinin çıkmak istemediğini aktaran emekli öğretmen, "Hepsini hissettim. Üç gecedir uyumuyorum bu olay olduğundan beri. Hemen kalktım. Korktum. Bacaklarım titremeye başladı." ifadelerini kullandı. Rosaria, yüreği elvermediği için arama-kurtarma çalışmalarına dahi destek veremediğini söyledi. 

Sommati'de evi olan Nadia da depremden kısa süre önce buradan ayrıldığını belirterek, "2 gün önce buradan ayrılmıştım. Evin durumunu bugün gidip göreceğiz. İçeriden çökmüş gibi duruyor ama yetkililer eşliğinde bugün gidip göreceğiz. Bu yaşanan çok kötü ve üzücü." diye konuştu. 

Depremde ailesinin Cossati'deki   evinin yıkıldığı bilgisini veren depremin görgü tanıklarından Simone de yaşadıklarını şöyle anlattı: 

"Roma'da yaşıyoruz ama burada aile evimiz var. Deprem sırasında ben, kardeşim ve annem, babam buradaydık. 4 saat kadar evin içinde kaldık. Sabah 08.00 sularında polisler bizi çıkardı. Biz üçüncü kattaydık inmek zordu. Giriş tıkanmıştı. 03.40'ta deprem oldu, 07.40'a kadar 23 artçı sarsıntı geçirdik. Roma'ya döndük deprem sonrası. Buraya enkaz altında kalan arabamızı kurtarmaya geldik."

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İtalya, çadırda kalan depremzedeler için çözüm arıyor
  • 05.09.2016 09:58

İtalya, çadırda kalan depremzedeler için çözüm arıyor

İtalya'da yetkililer havanın soğumasıyla beraber çadırlarda kalan depremzedeler ...

İtalya'daki deprem onlarca aileyi evsiz bıraktı
  • 28.08.2016 10:40

İtalya'daki deprem onlarca aileyi evsiz bıraktı

İtalya’nın orta kesiminde meydana gelen deprem, bölgede pek çok yerleşim yerini ...

İtalya'da bir kasaba yok oldu!
  • 25.08.2016 08:27

İtalya'da bir kasaba yok oldu!

İtalya'da başkent Roma'ya 170 km mesafede dün sabah meydana gelen 6.2 büyüklüğün ...