maritbet girişmaritbet
İşte Türkiye'nin en yaşanabilir yeri!

İşte Türkiye'nin en yaşanabilir yeri!

Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri Temsilciliği’ne atanan Dr. Ayşe Ege Yıldırım, Türkiye'nin yaşanabilir yerlerini açıkladı.

Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi'nin Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri Temsilciliği'ne atanan Dr. Ayşe Ege Yıldırım'a göre Türkiye'de en yaşanabilir yerler Seferihisar, Ayvalık, Ovacık, Sinop ve Gaziantep.

Birleşmiş Milletler (BM), 2015 Eylül'ünde kabul ettiği ‘Dünyamızı Değiştirmek: 2030 Gündemi'nde 13 yıl içinde şehirlerin ve insan yerleşimlerinin kapsayıcı, güvenli, dayanıklı ve sürdürülebilir kılınmasını hedefliyor. Bu hedef için çalışanların başında da UNESCO'nun danışma organı Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi (ICOMOS) geliyor. Kurumun BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri Temsilciliği'ne geçen ekimde Dr. Ayşe Ege Yıldırım atandı. İki yıl görev yapacak Yıldırım ICOMOS'un sürdürülebilir kalkınma konusundaki etkinliklerini koordine edecek, çalışmaları teşvik edecek. Uzmanlığı kentsel koruma projeleri olan şehir plancısı Dr. Yıldırım Türkiye'nin kültür karnesinin kırık olduğunu söylüyor: “Kültür Bakanlığı'na aktarılan miktar, milli gelirin binde 6'sı. Bunun en azından tek haneli rakam olması gerekiyor.”

ayşe ege yıldırım

‘İSTANBUL YAŞANABİLİR DEĞİL AMA...'

Dr. Yıldırım'a göre Türkiye'nin en yaşanabilir kentleri Seferihisar, Ayvalık, Ovacık, Sinop ve Gaziantep. İstanbul ise yaşanabilir değil ama iyi niyetli çaba var: “Ekonomik hacmi ve uygulama gücü eşsiz ama büyük hata yapma potansiyeli var. Güzel restorasyonlar da var ama doğru uzmanlık kullanılmadan yanlış düzeltmeler yapılıyor. Kararlar acele ve baskıyla kurullardan geçiriliyor. Uzmanlar da hep eleştirel. Diyalogla farklı paydaşları bir araya getirilmeli.”

‘TARİHİ YARIMADAYLA İLGİLİ ADIMLAR OLUMSUZ'

Peki tarihi alanlar korunabiliyor mu? Dr. Yıldırım şöyle cevaplıyor: “Türkiye'nin 100 yılı aşkın bir koruma geleneği var. Bu sayede pek çok eser ve sit alanı korunabildi. Ancak kurallar çok yasaklayıcı ve katıydı. Onarıma yardımcı olabilecek kredi ve hibeler verilemedi. Bununla beraber İstanbul'da tarihi yarımadayla ilgili adımlar olumsuz. Kurulların çok yavaş karar alması sorununun çözümü, kurulların kaldırılmaları değil. Kapasitelerini yükseltilmeli.”

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İşte Türkiye'nin en yaşanabilir yeri!
  • 13.01.2017 07:36

İşte Türkiye'nin en yaşanabilir yeri!

Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri Temsilciliği’ne atanan Dr. ...