maritbet girişmaritbet
İstanbul'un TIR'ları denize giriyor!

İstanbul'un TIR'ları denize giriyor!

Ambarlı-Topçular arasında hizmet verecek olan Ro-Ro projesiyle birlikte megakentteki TIR'lar, deniz yoluyla Topçular'a geçecek.

Ambarlı'da hayata geçirilecek olan dev Ro-Ro limanıyla birlikte İstanbul'da trafik yükünün azalması hedefleniyor. 28 Ağustos 2015 günü ÇED Yönetmeliği kapsamında halkın katılım toplantısı gerçekleştirilecek olan proje, İDO bünyesinde hizmet verecek.

İçerisinde kafeterya, restaurant, berber gibi ünitelerin yer aldığı gemilerin kullanılacağı projeyle birlikte İstanbul trafiğindeki tırların azalması hedefleniyor.

53 gemi ve 35 terminal ile dünyanın önde gelen feribot işletmelerinden birisi olan İDO, ro-ro ve liman projesi üzerinde 2008 yılından beri çalışmalarını sürdürüyor. Çift yönlü gerçekleştirilmesi planlanan Ro-Ro taşımacılığı kapsamında Ambarlı-Topçular arasında yeni bir hat oluşacak. Projeyle birlikte Beylikdüzü Ambarlı bölgesinde kıyı kenar çizgisinin deniz tarafında kalan bölümüne Ro-Ro limanı oluşturulacak.

ambarlı roro projesinin inşa edileceği alan

Dev proje Kumport, Marport gibi devlerin yanında yer alacak...

Bu etapla ilgili olarak kıyı kenar çizgisinin kara tarafında olan ada kısmen liman, kısmen rekreasyon alanı ve kısmen yeşil alan bölümü olarak planlandı. Çizginin deniz tarafına ilişkin 1/5000 ve 1/1000'lik uygulama imar planları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onay aşamasında.

Karasal alan nasıl olacak?

162 bin 373 metrekare büyüklüğe sahip olacak olan limanın inşa edileceği 779 ada 1 parseldeki karasal alan 172 bin 251 metrekare olarak açıklandı. Bu alanın 95 bin 948 metrekaresi hazineye, 76 bin 302 metrekaresi ise İBB'ye ait. 779 ada 2 parseldeki alan 16 bin 965 metrekare olup tamamı İBB'nin mülkiyetinde.

roro ambarlı limanı projesinin havadan görünüm

Projeyle birlikte denize dolgu alan yapılacak...

Deniz alanı nasıl işlenecek?

779 ada 1 ve 2 parselin güneyindeki kıyı kenar çizgisinin deniz tarafında kalan 37 bin 320 metrekarelik alan bu bölümde kullanılacak.

Dev projeyle birlikte Marmara'nın kuzeyinde Ambarlı ile Topçular arasında çalışacak gemilerle, TIR ve kamyonların İstanbul trafiğine katılmadan yolculuk yapması hedefleniyor. Bu sayede megakentin trafiğini bir anlamda rahatlatmak hedefleniyor.

ambarlı limanı projesi roro limanının uydu görünümü

Projenin kapladığı alanın uydu görüntüsü...

Yolculuk ne kadar sürecek?

İstanbul'un çarpıcı projeleri arasına girecek olan yatırım sayesinde ulaşım kolaylaşacak. Ambarlı'da yarım saatte yüklenecek olan gemiler 2 saatte Topçular'a ulaşacak. Bu sayede karayoluyla 7 saat süren yolculuk 2-2,5 saate düşecek.

Liman projesi neler kazandıracak?

Başlıca trafik problemini azaltması beklenen yatırımla karayollarındaki kazaların oranının düşmesi, çevreye salınan CO2 oranının azalması, aracın amortisman süresinin artması, akaryakıt tüketimini önemli ölçüde azaltması, parasal ve süre açısından büyük kazançlar elde edilmesini sağlayacak.

Projede hangi gemiler kullanılacak?

Liman projesinde aslında merak edilen sorulardan birisi de bu. Bu yatırım kapsamında 200 metre uzunluk, 30 metre genişlik, 20 deniz mili hızına sahip olan ropax gemilerinin kullanılacağı belirtiliyor.

Restoranı, berberi, banka ATM'si var

Tamamlandığında İstanbul'a büyük bir değer katacak olan liman projesi, kendi içerisinde tüm ihtiyaçlara cevap verebilecek. Yolculuk yapacak olan gemiler içerisinde restoran, market, oda, duş, tuvalet, berber, banka ATM'si yer alacak.

Liman projesi içerisinde 150 ve 230 metre uzunluğa sahip iki yanaşma yeri bulunacak. 150 metrelik yanaşma alanlarına 125, 230 metrelik yanaşma alanlarına ise 180-200 metrelik gemilerin yaklaşacağı belirtiliyor.

roro limanı projesinin inşa edileceği arsa

Projenin arkasındaki yerleşim dikkat çekiyor...

Su derinliğiyle birlikte zemin şartları nedeniyle projede iskeleler kazıklı sistem tekniğiyle inşa edilecek. Ro-Ro limanı, kıyı kenar çizgisinden itibaren Marmara Denizi açığına kadar 545 metre uzunluğunda inşa edilecek.

E5 Karayolu'na 3 kilometre, TEM Otoyolu'na ise 8 kilometre mesafede yapılacak olan Ro-Ro Limanı, ilk olarak Ambarlı-Topçular (Kuzey-Güney güzergahı) arasında çalışacak. İlerleyen dönemde Doğu-Batı güzergahında da taşımacılık yapılması planlanıyor. Doğrudan limanda ve ek personellerle birlikte 1150 civarında kişinin istihdam edilmesi bekleniyor.

Uğurcan Tokay / emlaktasondakika.com

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İstanbul'un TIR'ları denize giriyor!
  • 10.08.2015 13:35

İstanbul'un TIR'ları denize giriyor!

Ambarlı-Topçular arasında hizmet verecek olan Ro-Ro projesiyle birlikte megakent ...