maritbet girişmaritbet
istanbul ve ist alan adları başvuruya açıldı!

istanbul ve ist alan adları başvuruya açıldı!

İBB iştiraki Medya AŞ tarafından yapılan .istanbul ve .ist uzantılarında başvurular başladı.

İBB ve ICANN arasında yapılan anlaşma ile Türk şirketlerin “istanbul” ve kısa kodu “ist” alan adına sahip olmasına sayılı günler kaldı. Bu yeni alan adları şirketlerin internet ortamında rakiplerinin önüne geçmesini sağlayacak.

Operatörlüğü İstanbul Büyükşehir  Belediyesi iştiraki Medya AŞ tarafından yapılan ".istanbul" ve ".ist" yeni üst düzey alan  adları, kısa bir süre önce başvuruya açıldı. Öncelikle tescilli dünya markalarının başvuruları kabul edilirken,  31 Mart tarihine kadar  .ist ve .istanbul uzantılı adları için sadece Türk firma ve marka sahiplerine yönelik tescil  yapılacak. Bu özel kayıt dönemi (LRP – Limited Registration Period) süresince markalar alan adlarını İHS Telekom üzerinden tescil edebilecek.

.İstanbul ve .ist uzantılı internet adresleri ile internette yeni bir dönemin kapıları aralanırken, öncü şirketleri rekabette büyük avantaj bekliyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumu (ICANN) arasında yapılan anlaşma ile "istanbul" ve kısa kodu "ist", com, net, org, gov gibi bir internet uzantısı oldu. İHS Telekom'dan alan adı almak için sıraya giren şirketler bu uzantılar coğrafi imleç olduğu için SEO (Arama Motoru Sonuç Sıralaması) açısından avantajlı konuma yükselecek.

Şirketlerin LRP için ayırması gereken bütçe ise yıllık yaklaşık 150 Dolar… Başvurusunu tamamlayarak ‘ist' ya da ‘istanbul' alan adına sahip olacak Türk şirketleri, internet aramalarında öne geçmiş olacak. Özellikle turizm sektörü ile ihracat yapan şirketler, SEO açısından nokta atışı yaparak hedef pazarlara yönelebilecekler.

 Kısa sürede yaygınlaşacak

Daha önce Berlin, Newyork ve Londra'da denenen bu uygulamanın İstanbul'da da aynı başarıyı yakalaması bekleniyor. Konuyla ilgili bilgi veren IHS Telekom Genel Müdürü Emre Sayın, “ .com uzantılı boş alan adlarının tükenmek üzere olduğu  bu dönemde,  .istanbul ve .ist uzantılı alan adları Türkiye bilişim sektörü için önemli bir adım oldu. Özellikle yeni Türk girişimleri için son derece prestijli ve akılda kalıcı uzantılar.  .istanbul alan adı uzantısı özellikle İstanbul şehrine yönelik hizmet sağlayan işletmeler için arama motorları bağlamında çok ciddi bir rekabet üstünlüğü sağlayacak. .istanbul ve .ist alan adlarının çok kısa sürede benimsenip yaygınlaşacağını öngörüyoruz” dedi.

İstanbul'un dinamik imajı dünyaya açılacak

ICANN Başkan Yardımcısı David Olive de Türkiye'de .ist ve .istanbul üst seviye alan adlarının yayına başlamasından büyük mutluluk duyduğunu ifade etti. Olive, bu gelişmenin İstanbul'un tanıtımına hem ülke çapında hem de uluslararası arenada olumlu yönde katkı sağlayacağını vurgulayarak, “Ist ve .istanbul uzantıları yerel işletmelerin gelişmelerine katkı sağlayarak, pazarlama ve tanıtımı konusunda büyük katkıda bulunurken, aynı zamanda uluslararası firmaların da markalarına burada yatırım yapılmasının yolunu açabilecek. Bence her iki uzantı da İstanbul'un dinamik imajının, Türkiye'de ve dünya çapında daha çok kişiye ulaşmasına büyük katkı sağlayacak" diye konuştu.

İstanbul markası için kavuşma vakti

“.istanbul” ve “.ist” alan adları İstanbul'un uzun süredir beklediği bir haberdi. 2012 yılında ICANN'e .istanbul ve .ist uzantılı alan adı için talepte bulunan İBB'nin bu talebine cevap 2014 yılında geldi ve aynı yıl Eylül ayında imzalar atıldı. ICANN başvuru değerlendirmelerinde tüm süreçlerde yeterlilik alan İstanbul için alan adı satışları Ocak 2016'dan itibaren başladı. Özellikle İstanbul'un marka şehir haline gelmesi açısından kente büyük katkılar getirmesi beklenen bu gelişme, İstanbul'dan çıkan Türk markalarını da İstanbul'dan yararlanmasını sağlayacak. 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İBB şubat sonunda hizmete girecek ilk taksi prototipini tanıttı
  • 12.01.2023 16:15

İBB şubat sonunda hizmete girecek ilk taksi prototipini tanıttı

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin (İBB) İstanbul trafiğine çözüm bulmak amacıyla ...

İBB, Beşiktaş'ta kentsel dönüşüm kapsamında 12 yapıyı yıktı
  • 27.12.2022 17:02

İBB, Beşiktaş'ta kentsel dönüşüm kapsamında 12 yapıyı yıktı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraki KİPTAŞ, kentsel dönüşüm projesi ka ...

İBB'nin ulaşım ücretlerine yüzde 24,79 zam teklifi reddedildi
  • 27.10.2022 09:34

İBB'nin ulaşım ücretlerine yüzde 24,79 zam teklifi reddedildi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplant ...

İstanbul'da pazar günü bazı yollar trafiğe kapatılacak
  • 26.10.2022 14:26

İstanbul'da pazar günü bazı yollar trafiğe kapatılacak

Beşiktaş ile Zeytinburnu'nda 30 Ekim Pazar günü yapılacak koşu etkinlikleri nede ...

İstanbul toplu ulaşımında Mastercard ile yeni dönem!
  • 25.10.2022 16:36

İstanbul toplu ulaşımında Mastercard ile yeni dönem!

BELBİM-Mastercard iş birliği kapsamında İstanbul toplu ulaşımında İstanbulkart'ı ...