maritbet girişmaritbet
İstanbul rehberleri Mimar Sinan'la eğitilecek!

İstanbul rehberleri Mimar Sinan'la eğitilecek!

Yeni Bir Turizm Rotası Olarak Büyük Usta Mimar Sinan Projesi kapsamında rehberlere eğitim verilmeye başlandı.

Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu'nun (TURİNG) öncülüğünde, İstanbul Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile İstanbul Rehberler Odası (İRO) işbirliğiyle hayata geçirilen "Yeni Bir Turizm Rotası Olarak Büyük Usta Mimar Sinan Projesi" kapsamında, oda üyesi eylemli rehberlere, "Mimar Sinan ve Eserleri Uzmanlaşma Eğitim Programı" ile eğitim verilmeye başlandı.

İstanbul Kalkınma Ajansı'nın destek verdiği, Mimar Sinan'ın İstanbul ve çevresindeki tüm eserleriyle ilgili bilgilerin, yeni turistik güzergahlar kapsamında rehberlere aktarılmasının hedeflendiği eğitim programının açılışında konuşan İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Emre Bilgili, Mimar Sinan'ın dünyadaki bilinilirliğini anlattı.

Sinan'ın birçok noktada bıraktığı eserlerle evrenselleştiğini dile getiren Bilgili, "Mimar Sinan gibi önemli değerimizi kültür turizmi ürünü haline getirmemiz lazım" dedi.

"İstanbul'da turizmi çeşitlendirmeye ihtiyacımız var"

Bilgili, bir değerin kültür turizmi ürünü haline gelmesi için bütün altyapısının hazırlanması gerektiğini ifade ederek, "İstanbul'da turizmi çeşitlendirmeye ihtiyacımız var. Turizmin en büyük sorunu İstanbul'da turizmin çeşitlendirilmesi, ürün sayısının artırılması. Ürün ortaya çıkartırken kendi kültürel değerlerimizden yola çıkmamız lazım" ifadelerini kullandı.

Mimar Sinan'ı Türk halkının çok sevdiğini ancak onun hakkında fazla bilgiye sahip olmadığını aktaran Bilgili, Sinan hakkında bilgi sahibi olunması gerektiğini vurguladı.

Bilgili, projeyi tasarlarken bütün safhalarında büyük titizlik gösterildiğini kaydederek, büyük ustayla yapılan her işin, projenin ona yakışması gerektiğini belirtti.

"Teoriden sonra pratiğe geçilecek"

Eğitim alacak rehberler için güzel bir program, derslerin kaliteli geçmesi için çok iyi bir eğitim kadrosu ayarladıklarına işaret eden Bilgili, teorik dersler bittikten sonra uygulama için de hazırlık yaptıklarını söyledi.

Bilgili, rehberlerden Mimar Sinan hakkında bilgilenip onunla ilgili her türlü soruya cevap vermelerini istediklerini ifade ederek, bir işin ürün haline gelebilmesi için onun iyi anlatılması gerektiğini kaydetti.

Seyahat acenteleri bu işi ulusal veya uluslararası pazarladığında Mimar Sinan'ı rehberlerinanlatacağını aktaran Bilgili, "Sadece derslerle yetinmeyin. Bugünden itibaren değişik kaynaklardan Mimar Sinan'ı okuyun. Rehber her türlü soruyu cevaplamalı, her şeyi bilmeli. Bu eğitimi bir vesile kabul edin ve Mimar Sinan ile ilgili bir mimardan daha fazla bilginiz olsun" diye konuştu.

"Alanında başarılı kişilere rotayı anlatacağız"

"Acentelere de Mimar Sinan'ın bir turizm ürünü olması için propaganda yapalım" diyen Bilgili, eğitim programından sonra uluslararası tanıtım kampanyalarına başlayacakları bilgisini verdi.

Bilgili, dünyanın her yerinden Mimar Sinan ile çalışan veya etkili olabilecek kişileri İstanbul'a davet edip hazırladıkları rotaları onlarla gezeceklerini belirtti, dünyada bu tür rotalara ilgili olan gazetecileri ve seyahat acentelerini de davet ederek rotayı gezdireceklerini anlattı.

Proje yöneticileri olarak projenin tanıtımı ve tutması için ellerinden gelen her şeyi yapmaya, bütün imkanları seferber etmeye niyetli olduklarını vurgulayan Bilgili, rehberlerden konuya ilgili olmalarını istedi.

Eğitim 3 hafta sürecek

Üç hafta süreyle verilecek eğitim, teorik bilginin yanı sıra uygulama gezilerinden oluşuyor. Eğitimle Mimar Sinan'ın İstanbul ve çevresindeki tüm eserleriyle ilgili bilgilerin, yeni turistik güzergahlar kapsamında rehberlere aktarılması hedefleniyor.

Ön kayıtların ardından uzmanlardan oluşan "Ön Değerlendirme ve Seçme Kurulu" tarafından belirlenen rehberlerin katıldığı programda devam zorunluluğu bulunuyor. Eğitim programının sonunda yapılacak bitirme sınavında başarılı katılımcılara sertifika takdim edilecek.

İlk dersi Prof. Dr. Selçuk Mülayim'in verdiği program kapsamında Prof. Dr. Erhan Afyoncu, Prof. Dr. Demet Binan, Hayri Fehmi Yılmaz, Dr. Sinan Genim ve Prof. Dr. Suphi Saatçi de eğitim verecek. 

AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İstanbul rehberleri Mimar Sinan'la eğitilecek!
  • 02.03.2015 17:45

İstanbul rehberleri Mimar Sinan'la eğitilecek!

Yeni Bir Turizm Rotası Olarak Büyük Usta Mimar Sinan Projesi kapsamında rehberle ...