maritbet girişmaritbet
İstanbul-İzmir Otoyolu’nun bir günlük betonu TOKİ’nin 100 metrekarelik 40 bloğuna bedel!

İstanbul-İzmir Otoyolu’nun bir günlük betonu TOKİ’nin 100 metrekarelik 40 bloğuna bedel!

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesine ilişkin, "İnşallah 2015'in ortalarında İstanbul-Bursa arasını tamamen bitirmiş olacağız" dedi

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesine ilişkin, "İnşallah 2015'in ortalarında İstanbul-Bursa arasını tamamen bitirmiş olacağız" dedi.

Yıldırım, İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü inşaatı kapsamında kule keson temellerinin yüzdürülmesine başlanması dolayısıyla Hersek Köyü Şantiyesi'nde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Türkiye'nin en büyük otoyol projesinin, yeni bir dönüm noktasında olduğunu söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, geçen mart ayında köprü temeline ilk harcı koyduğunu hatırlatan Yıldırım, şöyle devam etti:

"6 ay sonunda bu temeller bitti. Şimdi donatı yapılmak üzere Kaytazdere'ye çekilecek. Önümüzdeki şubat ayı sonuna kadar donatıları tamamlanıp daha sonra da körfezin içerisinde biri güneyde, biri kuzeyde olmak üzere denizin 40 metre dibinde hazırlanan temellere yerleştirilecek. Bunlar temellere yerleştirildiği zaman donatılarla birlikte deniz yüzeyine 2 metre çıkmış olacak. Yani önümüzdeki mart ayı sonuna kadar denizin 40 metre dibinden denizin üzerinde 2 metreye kadar 42 metrelik yükseklikte şu ayakları görmüş olacağız. Köprünün kulelerini bunun üzerine inşa edecekler. Bunların konulduğu yerde zeminin sağlamlaştırılması için deniz dibinden de bir 35-40 metre, her bir temel için 195 tane kazık çakıldı. Bir tanesinin kazıkları tamamen bitti. Bir hafta içerisinde güney temeli kazıkları da Hersek tarafındaki kazıklar da tamamen bitmiş olacak."

- Her gün 7 bin kamyonla 105 bin metreküp hafriyat

Otoyolun, İstanbul-İzmir arasında 433 kilometre uzunluğunda olduğu bilgisini veren Yıldırım, bu inşaatta bir günde kullanılan betonla Toplu Konut İdaresinin (TOKİ) 100'er metrekarelik 40 blokunun yapılabileceğine dikkati çekti.

Yıldırım, her gün 7 bin kamyonla 105 bin metreküp hafriyat yapıldığını anlatarak, şunları kaydetti:

"İnşallah 2015'in ortalarında İstanbul-Bursa arasını tamamen bitirmiş olacağız. Artık Yalova-İstanbul arası komşu kapısı. Dakikalarla saatlerle değil. Öyle Eskihisar feribotuna binip 45 dakika yok. Hemen Altınova'da giriyorsunuz, tak diye Gebze tarafına çıkıyorsunuz. Bu, çağdaşlık. Bu, 'İnsanı yaşat ki devlet yaşasın' anlayışının sonucudur. İnsanımızı sevdiğimiz, herşeye layık olduğunu düşündüğümüz için dünyanın krizden krize koştuğu bu günlerde dünyanın en büyük projesini gerçekleştiriyoruz. Şu proje 20 katrilyon lira. Dile kolay, 20 katrilyon. Onu devlet bütçesinden de yapmıyoruz. Bolu Dağı Tüneli'ni 30 yıl yapamayan bir ülkeden bugün 20 katrilyonluk projeyi 3-4 yılda gerçekleştiren bir Türkiye'ye geldik. Bunun mimarı, 76 milyon milletimiz, onların duası, desteğidir."

- "Bizim reklamımız yok, işimiz gücümüz çalışmak"

Binali Yıldırım, 29 Ekim'de hizmete açılacak Marmaray'ın, Sultan Abdülmecid'den bu yana milletin 150 yıllık rüyası olduğunu vurguladı.

Denizin altından 60 metre derinlikte iki kıtayı birleştirmenin kolay bir iş olmadığına işaret eden Yıldırım, bunun kendilerine nasip olduğunu belirtti.

Marmaray ile sadece İstanbul'u rahatlatmadıklarını, Uzakdoğu'dan Londra'ya kadar uzanan İpek Yolu'nu yeniden canlandırdıklarını ifade eden Yıldırım, şöyle konuştu:

"(Bu yetmez) dedik, yanına da tüp geçit yapıyoruz. Onun da açılışını 2015'te yapmış olacağız. O, 108 metre derinlikten geçiyor, denizin altından. Hayallere sığmayan projeleri teker teker gerçekleştiriyoruz. 'Niye başka ülkelerde var, Türkiye'de yok?' diye gurbetçilerimizin imrenerek anlattığı projeleri şimdi yabancılar kıskanarak seyrediyor. Varsın kıskansınlar. Onların vardı, şimdi bizim de var, daha da iyisi var. Demek ki isteyince, çalışınca oluyor. İşte ispatı burada. Ulaştırma Bakanlığının 3 bin 500 şantiyesinde, bütün teşkilatlarında çalışan sayısı 300 bini buluyor. 300 bin kişi sizin için, Türkiye'nin imarı için çalışıyor. Bizim reklamımız yok, işimiz gücümüz çalışmak. Bizi izlemeye devam edin."

Yıldırım, kurdeleyi kesmesinin ardından tekneyle denize açılarak, kesonların yüzdürülmesini inceledi.

Törene, Yalova Valisi Esengül Civelek, AK Parti Yalova Milletvekili Temel Coşkun, Karayolları Genel Müdürlüğü Kamu Özel Sektör Ortaklığı Bursa Bölge Müdürü İsmail Kartal, daire müdürleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle vatandaşlar katıldı.

AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

'Marmara Otoyol Ringi' 1915 Çanakkale Köprüsü ile tamamlandı
  • 19.03.2022 12:07

'Marmara Otoyol Ringi' 1915 Çanakkale Köprüsü ile tamamlandı

Türkiye'nin sanayi üretimiyle ticaretinin büyük kısmının gerçekleştirildiği Marm ...

İstanbul-İzmir otoyolu tünel çalışmaları
  • 17.12.2013 10:30

İstanbul-İzmir otoyolu tünel çalışmaları

İstanbul-İzmir otoyolunun en zor bölümü olan Sabuncueli Geçidi'ndeki tünel çalış ...

Geberit banyolarda tasarım ve fonksiyon buluşturdu
  • 25.11.2020 06:30

Geberit banyolarda tasarım ve fonksiyon buluşturdu

Geberit, Citterio, iCon ve Smyle ile mühendislik gücünü modern tasarım dili ile ...

Porta Vadi projesindeki CarrefourSA Gurme açıldı!
  • 23.10.2020 17:53

Porta Vadi projesindeki CarrefourSA Gurme açıldı!

Vadistanbul'a çok yakın konumda inşa edilen Porta Vadi projesinde CarrefourSA Gu ...

LG dikey süpürge ile kışa temiz bir başlangıç yapın!
  • 11.10.2020 09:00

LG dikey süpürge ile kışa temiz bir başlangıç yapın!

LG, küresel salgın nedeniyle temizliğe üst düzeyde önem verilen bu günlerde, tük ...