maritbet girişmaritbet
Isı yalıtımı neden önemli?

Isı yalıtımı neden önemli?

İZODER Başkanı Ferdi Erdoğan, kıştan değil yalıtımsız binalardan korkulması gerektiğini belirtti.

Günümüzde daha da gelişen ısı yalıtım sistemleri ile doğalgaz faturalarında yüzde 50'ye varan tasarrufun mümkün olduğunu kaydeden İZODER Başkanı Ferdi Erdoğan, “Enerji tasarrufu, ısı yalıtımıyla sağlanabilecek bir olgudur ve doğalgazı büyük oranda ithal eden bir ülke olarak tasarruf birinci önceliğimiz olmalıdır. Bu yüzden de bir nevi yaşamlarımızı emanet ettiğimiz binalarda, hem bina güvenliği, hem enerji tasarrufu, hem de bütçe için ısı yalıtımı şart. Güvenli binalarda konforlu bir yaşam sürerken, doğalgaz tüketimini yarı yarıya azaltmanın yolu ısı yalıtımından geçiyor. Yaşadığı bina yalıtım sistemleriyle koruma altına alınan tüketici, kaliteli ısı yalıtımıyla konforlu bir yaşama kavuşuyor” diye konuştu. 

Kalitesiz yalıtım malzemesine dikkat

Yapılarına yalıtım yaptırarak kışı rahat geçirmek isteyen tüketicileri, kalitesiz yalıtım malzemesi ve hatalı işçilik konularında uyaran İZODER Başkanı Erdoğan, “Özellikle ısı yalıtımı uygulamalarında yaşanan en önemli sıkıntılardan biri tüketicinin aldatılmasıdır. Yalıtım bilincine sahip tüketiciler, hizmet alırken çok dikkatli olmalı” diyerek, yalıtım yaptıracakların izlemesi gereken yolu şöyle sıraladı: 

“Binaları uzun yıllar koruma altına alan başarılı bir ısı yalıtımı uygulamasında, ürünlerin tümünün standartlara uygunluğu ve doğru işçilik, büyük önem taşıyor. Isı yalıtımı malzemesi olmayan nitelikli yapı malzemeleriyle yapılan uygulamalardan netice alınamıyor. Bunun yanında, doğru yalıtım malzemeleriyle yapılan uygulamalarda eksik malzeme kullanması halinde de, elde edilebilecek tasarruf miktarları sağlanamıyor. Yalıtım bilincinin gün geçtikçe artmasından dolayı ortaya çıkan pazardan, en hızlı şekilde manipülasyonla ve haksız rekabet yaparak pay kapmaya çalışan kötü niyetli firmalara karşı dikkatli olunmalı. Bazı nitelikli yapı malzemeleri bu amaçla kullanılarak tüketiciler aldatılıyor. Bunun için vatandaşlarımız, yaptıracakları uygulamalarda CE belgesi ve İZODER'e üye kuruluşların denetime tabi tutularak alabildikleri İZODER Kalite Onay Sertifikası'na (İKOS) sahip ürünler kullanılmasını talep etmeli.” 

Yalıtımsız binalar ile enerji havaya savruluyor

Türkiye'nin, enerjisinin yüzde 75'ni ithal eden bir ülke olarak, Avrupa'nın 10 katı kadar enerji tükettiğine dikkat çeken Ferdi Erdoğan, “Ülkemizdeki yaklaşık 19 milyon konutun yüzde 85'inde ısı yalıtımının olmaması, enerjimizi nasıl boşa harcadığımızı ortaya koyuyor. Üstelik konutlarda kullanılan enerjinin yüzde 35 gibi bir bölümü sadece ısıtma amaçlı tüketiliyor. Isı yalıtımı olmayan mevcut binalarımız yüzünden enerjiyi adeta havaya savuruyoruz. Bu nedenle her yıl yaklaşık 10 milyar dolar israf ediyoruz. Aslında ülkemizdeki bütün binalar yalıtımlı olduğunda, her yıl en az dört Keban Barajı yapmış gibi enerji tasarrufu sağlamış olacağız” diye konuştu. 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

“Konutta en doğru yatırım, yalıtım yapmak”
  • 02.07.2022 13:49

“Konutta en doğru yatırım, yalıtım yapmak”

İZODER Başkanı Emrullah Eruslu, "Konutlarda enerji verimliliğini önceleyen bu ka ...

“Cumhurbaşkanımızın açıkladığı Yalıtım Kredisi desteği çok önemli bir adım”
  • 08.06.2022 09:01

“Cumhurbaşkanımızın açıkladığı Yalıtım Kredisi desteği çok önemli bir adım”

İZODER Başkanı Emrullah Eruslu, “İZODER olarak uzun zamandır ısı yalıtımıyla ene ...

İZODER ''Yalıtım seferberliğinin tam sırası”
  • 28.05.2022 17:14

İZODER ''Yalıtım seferberliğinin tam sırası”

Sektörlere göre enerji tüketimi incelendiğinde; yüzde 32,7’lik pay ile konut ve ...

“Depremin yıkıcı etkisini binalarımızı korozyona karşı koruyarak önleyebiliriz”
  • 03.03.2022 15:58

“Depremin yıkıcı etkisini binalarımızı korozyona karşı koruyarak önleyebiliriz”

İZODER'in Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Eruslu, '1-7 Mart Deprem Haftası' dola ...

Binalarda yalıtım kalınlıkları ve kaplamalı cam kullanımı artacak!
  • 19.02.2022 11:39

Binalarda yalıtım kalınlıkları ve kaplamalı cam kullanımı artacak!

İZODER Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Eruslu; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişi ...

“Binalarda enerji israfının önüne geçmek için U dönüşü yapmalıyız”
  • 11.01.2022 09:23

“Binalarda enerji israfının önüne geçmek için U dönüşü yapmalıyız”

İZODER Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Eruslu, 10-16 Ocak Enerji Verimliliği Haf ...