maritbet girişmaritbet
İnternete sansür yasası geliyor

İnternete sansür yasası geliyor

'Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın Teşkilat ve Görevleri' başlığıyla 60'ı aşkın maddeden oluşan bir kanun teklifi Plan ve Bütçe Komisyonu'nun alt komisyonundan geçti

Erişime engel ile ilgili karar 48 saatte verilecek. Yayınların yayılması 4 saatte engellenecek. TİB gerekirse erişim engelleyebilecek. Erişim Sağlayıcıları Birliği oluşturulacak. İnternet kafelerde kayıtlar belli süre saklanacak. Bunlar 5651 sayılı internet yayınlarını düzenleme ile ilgili kanuna genişleme getiren teklifte öne çıkan ve tartışılan maddelerden sadece birkaçı... Çok tartışılan düzenlemeyle internetteki ortamındaki yayınlarda özel hayatın gizliliğini ihlal eden yayınların internette yayılmasının önüne 4 saatte geçilmesi planlanıyor. Erişimin engellenmesi talebiyle ilgili kararı Sulh ve Ceza Mahkemelerinin en geç 48 saatte karar vermesi isteniyor. Ayrıca Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'na Ulaştırma Bakanı'nın izniyle 'özel hayatın gizliliği ve hakların korunmasının gecikmesinde sakınca olan hallerde' erişimi engelleme yetkisi veriliyor. Ayrıca içeriğin yayından çıkartılması ve içeriğe erişimin engellenmesi kararıyla ilgili muhatap sorununu çözmek için Erişim Sağlayıcılar Birliği oluşturulması isteniyor. Tüm servis sağlayıcılarının bu birliğe üye olması da zorunlu tutuluyor.

Kanun torbaya nasıl girdi?
Aslında bu kanun teklifi 17 Aralık 2013'te torba yasa içinde olmadan 2/1914 numarasıyla tek başına verilmişti. MKYK üyesi Şanlıurfa Milletvekili Zeynep Karahan Uslu'nu verdiği teklif 12 maddeden oluşuyordu. Şimdi aynı teklif bu kez 60'tan fazla yasayı içeren bir torbanın içinde geldi. Üstelik komisyondan çıkan halinde eklemelerle birlikte 21 madde var. 60'ı aşkın maddeden oluşan torba kanunun sunuşunda internetle ilgili tekliften bahsedilmiyor. Çünkü bu torba kanun aslında Haziran 2013'te hazırlanmıştı, o zaman içinde internetle ilgili herhangi bir madde yoktu ve torba o tarihten bu yana komisyonda beklemedeydi. Bu maddelerle ilgili itirazlar ise oldukça fazla. Kullanıcılar, Twitter'da #internetkanunuistemiyoruz etiketiyle tepkilerini dile getiriyor.

İtirazlar şu ana başlıklarda toplanıyor
Erişimin engellenmesinde muhatap bulunması için neden içeriği sağlayanlar yerine 'servis sağlayıcılar'la bir birlik oluşturuluyor? Üye olunması zorunlu tutulan Erişim Sağlayıcılar Birliği'nin masraflarını da üyelerin ödemesi isteniyor. Servis sağlaycıların bu zorunlu masrafları son kullanıcıya yansıtmasının kaçınılmaz olduğu belirtiliyor. Erişim Sağlayıcılar Birliği'nin tek elden internetin takibi ve dinleme için kullanılabileceğinden endişe ediliyor. Eleştirilerin özeti bu teklifle 'devletin interneti tamamen kontrol altına almak istediği' yönünde. 

DNS değiştirerek de girilemiyor
"Tasarı, hali hazırdaki kanunun erişim engelleme yani site sansürleme yöntemine DNS değiştirerek girmeyi engelleyecek şekilde olmak üzere IP tabanlı kısıtlama ve tüm sitenin değil ve fakat sadece 'sakıncalı' içeriğin erişime engellenmesini yani sansürlenmesini sağlayacak URL adresi tabanlı engelleme getiriyor.

Türkiye'de barındırılan sitelerden uyarı alan 'hukuka aykırı' içeriğin Türkiye'deki yer sağlayıcılarca çıkarılması ve de içeriği yerli olsun yabancı olsun yurtdışında barındırılan sitelerin ise içeriği çıkartılmasa bile ilgili sayfalara Türkiye'den erişimin engellemesinin yolu açılıyor.

Alternatif Bilişim Derneği: Çin'deki internete benzeyecek
Alternatif Bilişim Derneği de bir açıklama yayınlayarak internetle ilgili yapılmak istenen düzenlemenin endişe verici bir metin olduğu bildirildi. Teklifin sorunları çözmek bir yana problemleri katmerleştirileceğinin vurgulandığı açıklamada 5651 sayılı kanunun var olan haliyle dahi ifade özgürlüğüne aykırı olduğunun AİHM kararıyla tescillendiği hatırlatıldı. Yapılacak düzenlemelerin 'erişim engellemeyi yasanın merkezine koyduğunu ve güçlendirdiği' yorumu yapıldı. STK'larının görüşlerinin alınmadığı da belirtilirken IP ve URL temelli engellemelerin getirilmesi teklifinin Türkiye'deki internetin Çin'dekine benzeteceği vurgulandı.

Cnnturk.com

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bakan Özhaseki: ''İstanbul için özel bir yasa çıkarmayı hesaplıyoruz''
  • 09.08.2023 17:06

Bakan Özhaseki: ''İstanbul için özel bir yasa çıkarmayı hesaplıyoruz''

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, kentsel dönüşüme ...

“Ordu akıllı şehir olma yolunda ilerliyor”
  • 10.07.2019 14:32

“Ordu akıllı şehir olma yolunda ilerliyor”

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, “Akıllı şehir yapıyoruz ...

Online vergi borcu sorgulama nasıl yapılır?
  • 14.10.2015 19:42

Online vergi borcu sorgulama nasıl yapılır?

Son teknoloji ile birlikte artık internete bağlanılabilen her yerden hızlı bir ş ...

Türklerin imecesi dünyaya örnek oldu
  • 09.02.2015 14:23

Türklerin imecesi dünyaya örnek oldu

Girişimcilere ve yeni fikirlere destek sağlamak için kurulan internet sitesi mil ...

İnternete sansür yasası geliyor
  • 08.01.2014 14:41

İnternete sansür yasası geliyor

'Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın Teşkilat ve Görevleri' başlığıyla 60'ı ...

Antiochia, Bodrum'da Casa Dell’Arte Butik Oteli'nde lezzetseverleri ağırlıyor!
  • 27.07.2012 11:28

Antiochia, Bodrum'da Casa Dell’Arte Butik Oteli'nde lezzetseverleri ağırlıyor!

Türkiye’nin ilk çağdaş sanat butik oteli olan Casa Dell’Arte, Antakya’nın mutfak ...