maritbet girişmaritbet
Ilısu Barajı terör yüzünden 2 yıl gecikecek!

Ilısu Barajı terör yüzünden 2 yıl gecikecek!

Türkiye’nin en büyük 4’üncü HES’i Ilısu Projesi’nde terör olayları yüzünden çalışmalar 2 yıl duracak, gecikmenin maliyeti 2.2 milyar lira olacak.

Bölücü terör örgütü PKK'nın saldırıları, Türkiye'nin kurulu güç ve yıllık enerji üretim kapasitesi bakımından Atatürk, Karakaya ve Keban barajlarından sonra 4'üncü büyük HES olma özelliğini kazanacak olan Ilısu'nun yapımına darbe vurdu. Baraj şantiyesindeki çalışmalar durma noktasına gelirken, barajın tamamlanmasının 2 yıl gecikeceği ortaya çıktı. Enerji üretimin yanı sıra Nusaybin, Cizre, İdil, Silopi ovalarının sulanmasını da etkileyecek bu durumun devlete maliyeti 2.2 milyar lira olarak hesaplandı.

Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tonbul, 4 milyon dönüme yakın araziyi suyla buluşturacak ve bölge halkını refaha kavuşturacak sulama projelerin terör örgütü PKK tarafından engellendiğini ifade etti. 

Sığınak tehlikede

Teröristlerin, barajların su tutmaya başlamasının ardından geçiş güzergahlarıyla, kullandıkları mağara ve sığınakların su altında kalacağından endişelendiği vurgulayan Tonbul, şöyle devam etti: “Terör örgütü her fırsatta baraj inşaatlarına yönelik saldırı  gerçekleştiriyor. Projelerin gerçekleşmesine mani olmak için işçi ve mühendis kaçırıp, iş makinelerini yakıyor ve baraj yoluna patlayıcı yerleştiriyor.” 

Gücü: 6X200 = 1200MW
Göl Hacmi : 10.6 Milyar M3
İnşaat tahmini yapım bedeli : 875.000.000 euro 

Ilısu Barajı
 

Can güvenliğinden 34 memur istifa etti 

Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Tonbul, Ilısu projesinin bu yıl tamamlanması gerektiğine işaret ederek, şunları kaydetti: “Terör olaylar nedeniyle baraj şantiyesindeki çalışmalar durma noktasına geldi. Ilısu projesi, planlanan süresinden 2 yıl daha geç tamamlanacak.  2 yıllık gecikmenin devlete maliyeti, 2 milyar 190 milyon lirayı buluyor. Kamu görevlileri yaşanan terör olayları nedeniyle istifa ediyor. 34 kamu görevlisi memuriyetten istifa etti. Buralarda çalışan personelin can güvenliği yok. Personele sürekli tehdit mektupları geliyor.”

Yüzde 75'i tamamlanamadı

Cengiz İnşaat ve Nurol İnşaat tarafından yüzde 50 ortaklıkla yapımı süren projenin mukavelesi Ağustos 2007'de imzalandı. Şirket sitesindeki bilgilere göre, Türkiye'nin dolgu hacmi olarak Atatürk Barajı'ından sonra 2'nci, güç olarak 4'üncü büyük barajı olan Ilısu'da çeşitli nedenlerle durmalar yaşandı ve yüzde 75'i tamamlanamadı. Dicle Nehri üzerinde, Mardin ve Şırnak il sınırları arasında yer alan Ilısu Barajı'nın tahmini inşaat yapım bedeli 875 milyon euro olarak bildirildi. Ilısu, dünya sıralamasında, en uzun krete ve en büyük ön yüzü beton kaplama alanına sahip barajlar arasında 1'inci sırada yer alıyor.

Yorum Yaz