maritbet girişmaritbet
İhale teminatı artık irad kaydedilmeyecek!

İhale teminatı artık irad kaydedilmeyecek!

TBMM Bayındırlık Komisyonu'nda, Kamu İhale Kanunu'nda değişiklik teklifi kabul edildi -Teklife göre, hakkında kamu davası açılan kişilerin, kamu ihalesi için ödedikleri teminatları, kendilerine iade edilecek

 

Haklarında kamu davası açılmış kişilerin, kamu ihalesi için ödedikleri teminat, devlete gelir olarak kaydedilmeyecek. Söz konusu teminatlar, kişilere iade edilecek. 
 
TBMM Bayındırlık, İmar ve Turizm Komisyonu'nda, Kamu İhale Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kabul edildi. 
 
Teklif, kamu ihalesi için başvuran, ancak haklarında kamu davası açıldığı anlaşılan kişilerin, devlete gelir olarak kaydedilen teminatlarının, söz konusu kişilere iade edilmesini amaçlıyor. 
 
Komisyonda teklif üzerinde görüşmelere geçilmeden önce usul tartışması açıldı. CHP ve MHP'li milletvekilleri, teklifle ilgili Hükümet'i temsilen kimsenin bulunmadığını, bu nedenle görüşmelerin yapılamayacağını ifade etti. AK Parti'li milletvekilleri ile muhalefet milletvekilleri arasında tartışma yaşandı. Bunun üzerine Komisyon Başkanı AK Parti İstanbul Milletvekili İdris Güllüce, toplantıya ara verdi. Hükümet'i temsilen Kamu İhale Kurumu temsilcilerinin gelmesinin ardından toplantı yeniden başladı. 
 
MHP Kütahya Milletvekili Alim Işık, teklifin daha ayrıntılı incelenebilmesi için alt komisyonda yeniden ele alınmasını talep etti. Işık, Komisyon Başkanı Güllüce'nin bu talebi oylamaya sunması ve talebin kabul edilmemesinin ardından teklifin görüşmelerine geçilmesine tepki gösterdi. Alim Işık, komisyonun usule uygun çalışmadığını savunarak toplantıyı terk etti. 
 
Teklif sahibi AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Abdulkerim Gök, yargı kararı kesinleşmediği sürece herkesin masum olduğunu anımsatarak, ''Ancak buna rağmen, hakkında kamu davası açılan, yargılama süreci devam eden bir kişinin, kamu ihalesi için yatırdığı teminat, devlete gelir olarak kaydediliyor. Bu durum aslında Anayasa'ya da aykırı. Çünkü söz konusu kişinin suçlu olup olmadığı bilinmiyor. Devam eden bir yargı süreci var'' dedi. 
 
CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, mevcut düzenlemeye göre, haklarında kamu davası açılan kişinin, yargılama sürecinde kamu ihalelerine katılamadığını belirterek, ''Ancak bu teklifle, haklarında kamu davası açılan kişilerin, yargılama süreci devam ederken kamu ihalelerine katılabilmelerine imkan tanınıyor'' diye konuştu. 
 
Kamu İhale Kurumu Başkan Yardımcısı Hüseyin Kaymak, teklifin yalnızca teminat konusunu içerdiğini ifade etti. Kaymak, savcılıklardan kurumlarına gelen bilgiye göre, söz konusu teklifin, haklarında kamu davası açılan 5 bin 412 kişiyi ilgilendirdiğini söyledi. 
     
Kubilay Çelik-Sefa Salantur/AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İdris Güllüce, 5. İnşaat ve Konut Konferansı'nda konuştu!
  • 26.01.2017 08:26

İdris Güllüce, 5. İnşaat ve Konut Konferansı'nda konuştu!

Eski Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, 5. İnşaat ve Konut Konferansı'nda ...

"2023'e kadar 6,5 milyon riskli yapı dönüşecek"
  • 01.05.2015 17:40

"2023'e kadar 6,5 milyon riskli yapı dönüşecek"

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Kentsel Dönüşüm Aileleri Buluşması'nda ...

İdris Güllüce, TapuTakas tanıtımında konuştu!
  • 18.04.2015 17:10

İdris Güllüce, TapuTakas tanıtımında konuştu!

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, ...

İdris Güllüce, şehir vizyonunu anlattı!
  • 07.03.2015 18:34

İdris Güllüce, şehir vizyonunu anlattı!

Esenler Belediyesi ile İslam Ülkeleri Akademisyen ve Yazarlar Birliği’nin (AY-B ...

İdris Güllüce, 14. Gayrimenkul Zirvesi'nde konuştu!
  • 04.12.2014 13:27

İdris Güllüce, 14. Gayrimenkul Zirvesi'nde konuştu!

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, 14. Gayrimenkul Zirvesi'ne video konfe ...

İdris Güllüce'den bomba açıklamalar!
  • 11.10.2014 17:26

İdris Güllüce'den bomba açıklamalar!

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Esenler'deki kentsel dönüşüm programın ...