maritbet girişmaritbet
İbrahim Cevahir vefat etti

İbrahim Cevahir vefat etti

Cevahir Holding'in patronu İbrahim Cevahir, geçirdiği kalp krizi sonuca hayata veda etti.

Cevahir Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Cevahir, geçirdiği kalp krizi sonucu 77 yaşında vefat etti.

Alınan bilgiye göre, Grand Cevahir Oteli'ndeki odasında kalp krizi geçiren Cevahir, doktorların tüm müdahalesine rağmen kurtarılamadı. 

Cevahir'in cenazesi, 25 Eylül Cuma günü Fatih Camisi'nde kılınacak cenaze namazının ardından toprağa verilecek. 

İbrahim Cevahir, Dursun ve Zeno çiftinin çocuğu olarak 1938'de Trabzon'un Çaykara ilçesine bağlı Ulucami Köyü'nde doğdu.

Çocukluğundan itibaren ailesine destek olmak için çalışıp para kazanmayı hedefleyen Cevahir, 1948'de vapurla 5 gün süren bir yolculuk sonrasında Trabzon'dan İstanbul'a geldi. Ardından Babaeski'ye geçen Cevahir, burada bakırcı ve kalaycı çırağı olarak 6 ay çalıştı. 

Cevahir, 1953'te kardeşi Reşad ile İstanbul Karaköy'de işçiler ve küçük esnaf için yemek yapan dört masalı bir lokanta açtı. Cevahir bu lokantasını, 1956'da Karaköy Kemeraltı Caddesi'nde başlayan kamulaştırma faaliyetlerinin işlerini bozması nedeniyle kapatmak zorunda kaldı. 

Askerlik yaptığı sırada, 1959'da Ankara'da inşaat taşeronluğuna başlayan Cevahir, 1962'nin başında bir belge alarak müteahhit oldu.  

Zamanında okula gidemediği için dışarıdan imtihanlara girerek ilk ve ortaokulu bitiren İbrahim Cevahir, son sınıfa kadar gelebilmesine rağmen 1971'de başlayan Libya'daki işleri dolayısıyla eğitimini devam ettiremedi ve lise diplomasını alamadı. Cevahir, Libya'da iş tamamlayan ilk Türk müteahhit oldu.

Daha sonra kardeşleri Mehmet ve Reşad ile İstanbul'a dönen İbrahim Cevahir, Cevahir Şirketler Grubu'nu kurdu. 1975'te Libya'da çalışırken 3 bin 500 kişi olan şirket kadrosu, 1978'de Suudi Arabistan'da alınan işlerden sonra 8 bin kişiye çıktı. 

Yurtiçi ve dışında çok önemli yatırımları gerçekleştiren Cevahir, Türkiye'de turizm işine de girdi. İstanbul'da yaptırdığı birçok otelden sonra Mayıs 2002'de 323 yataklı, biri 5 bin, diğeri 3 bin kapasiteli 21 kongre salonu ile 4 bin kişilik bir balo salonuna sahip ve Avrupa'nın en büyük kongre merkezi olan İstanbul Grand Cevahir Hotel'i açtı. Cevahir, Ekim 2005'te de Şişli-Mecidiyeköy arasında yer alan Avrupa'nın ikinci, dünyanın ise sekizinci en büyük alışveriş merkezi olan Cevahir Alışveriş Merkezi'ni faaliyete soktu.  

Siyasetle de yakından ilgilenen İbrahim Cevahir, 1955'te henüz 17 yaşında iken CHP'de siyasete başladı. CHP Gençlik Kolları Başkanlığı'na seçilen Cevahir, İsmet İnönü ile yakın ilişki kurdu. Erdal İnönü'yle beraber SODEP'i kuran Cevahir, bir süre sonra CHP'den ayrılarak ANAP'a geçti. 1995 ve 1998 yıllarında İstanbul ikinci bölgeden iki kez milletvekili adayı olan İbrahim Cevahir, siyasi faaliyetlerine 2002'den sonra AK Parti'de devam etti.  Evli olan İbrahim Cevahir, 3 kız ve 3 erkek çocuk babasıydı. 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İbrahim Cevahir vefat etti
  • 23.09.2015 08:50

İbrahim Cevahir vefat etti

Cevahir Holding'in patronu İbrahim Cevahir, geçirdiği kalp krizi sonuca hayata v ...

BALKANLARA 4 KULE YAPACAK
  • 18.10.2011 12:18

BALKANLARA 4 KULE YAPACAK

Balkanlar’a odaklanan Cevahir Holding, Makedonya’nın başkenti Üsküp’te 500 milyo ...