maritbet girişmaritbet
Hızlı tren işletmeciliğinde dünyada 8’inciyiz!

Hızlı tren işletmeciliğinde dünyada 8’inciyiz!

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Türkiye’nin hızlı tren işletmeciliğinde dünyanın 8’inci ülkesi olduğunu açıkladı.

Birlik Vakfı'nın Ankara'da düzenlediği toplantıda konuşma yapan Elvan, ulaştırma konusunda yapılan çalışmalar hakkında önemli bilgiler verdi. 

2003 yılına kadar sadece 50 kilo metre tünel yapıldığını ifade eden Elvan, “Son 12-13 yılda 200 kilo metrenin üzerinde tünel yaptık. Bu yıl açılışını yapacağımız tünellerin uzunluğu 128 kilo metre. Sadece 2015 yılında açılışını yapacağımız ki; birkaç yıldan beri devam eden çalışmalardı bunlar, ama 3 yıl olarak bile alsanız, 80 yılda yapılanın tam 2 buçuk katını biz 2015 yılında açılışını yapacağız. İleri gittiğimiz zaman insanların talepleri çok değişiyor. Birkaç gün önce arkadaşlarımızla beraber bir toplantı yaptık. Toplantıda küçük bir ilçe bağlantısının tünelle geçilmesini istiyor. Belki 5-10 bin kişi yaşıyor orada. Artık insanların istekleri, arzuları da değişti. Bölünmüş yol talebinde bulunmuyor, diyor ki, ‘benim ilçemde şöyle bir viraj var, şöyle bir dağ var; eğimi yüksek.' Eğimini de söylüyor. ‘Burayı tünelle geçmemiz gerekir' diyor” ifadelerini kullandı.

Dünyanın 8'inci ülkesiyiz

Demiryollarına yapılacak yatırımlarla ilgili bilgiler veren Elvan, şöyle konuştu:

“ 2015 yılı için, harcayacağımız miktar tam 7 buçuk milyar lira; demiryolu altyapısı için. Yani eski parayla 7 buçuk katrilyon lira. İnşallah 2016'dan itibaren belki karayolları yatırımlarını sollayacağız ve demiryolu yatırımlarına daha fazla ağırlık vereceğiz, daha fazla ödenek aktaracağız ve Türkiye'nin dört bir yanını, Batı'dan Doğu'ya, Kuzey'den Güney'e hızlı tren hatlarıyla donatacağız. Ankara'dan Kars'a kadar uzanan hattın şu anda Ankara- Sivas arasında yapımı devam ediyor. Kars'a kadar uzanacağız. Diğer taraftan İstanbul'u Kapıkuleye bağlayacağız hızlı trenle. Edirne'den Kars'a kadar bir hızlı tren ve yüksek hızlı tren hattına sahip olacağız. Bu, son derece önemli. Özellikle tarihi İpek Yolu'nun canlandırılması açısından önem arz ediyor ki bu çerçevede biliyorsunuz Kars, Tiflis, Bakü Demiryolu Projesi'ni başlattık. İnşallah, 2015 sonu itibari ile bu projemizde tamamlanacak ve Bakü'den Hazar üzerinden bir deniz işletmeciliği de düşünüyoruz ortak. Hazar üzerinden Türkmenistan'a, Kazakistan'a, Çin'e kadar uzanan bir hattı oluşturmuş olacağız. Bunla ilgili, Kazakistan'da Çin'de özellikle demiryolu altyapısına yönelik çalışmalar var. Hattı daha da kısaltmak için çalışmalar var.”

İHA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Banka kredilerinin yüzde 32.1’i ev almak için çekildi
  • 10.08.2021 10:21

Banka kredilerinin yüzde 32.1’i ev almak için çekildi

Vatandaş konut almaya devam ediyor. Yılın ilk çeyreği itibarıyla bankalardan 277 ...

Bakan Elvan faizsiz ev ve konut edindirme kampanyaları ile ilgili açıklama yaptı
  • 18.11.2020 09:07

Bakan Elvan faizsiz ev ve konut edindirme kampanyaları ile ilgili açıklama yaptı

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Bakanlığın ...

Şehir hastanesine Thyssenkrupp Asansör imzası
  • 21.01.2021 07:30

Şehir hastanesine Thyssenkrupp Asansör imzası

Thyssenkrupp Asansör, Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi’nin asansör ve y ...

İzmir için büyük tehlike! Tüm şehir yerle bir olabilir!
  • 10.12.2020 10:44

İzmir için büyük tehlike! Tüm şehir yerle bir olabilir!

İzmir depremi sonrasında yapılan araştırmada, şehir genelindeki çoğu binanın 199 ...

Türkiye, yatırımlarda yeni cazibe merkezi olacak!
  • 08.12.2020 11:08

Türkiye, yatırımlarda yeni cazibe merkezi olacak!

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Türkiye'nin yatırımlarda cazibe merkezi olm ...