maritbet girişmaritbet
Hindistan’dan 1 trilyon dolarlık yatırım daveti

Hindistan’dan 1 trilyon dolarlık yatırım daveti

Düzenlediği zirvelerle 55 bine yakın üyesini dünyaya açan TUSKON, İzmirli girişimcileri Hindistan’dan gelen işadamlarıyla bir araya getirdi

Hindistan Dışişleri Bakanlığı Türkiye-Avrupa Masası Şefi Rahul Chhabra, 5 yılda yapılacak 1 trilyon dolarlık altyapı yatırımlarına Türk müteahhitleri davet etti.

TUSKON, İzmirli girişimcileri Hindistanlı işadamlarıyla bir araya getirdi. İzmir Fuarı'na 70 firma ve 100 işadamı ile çıkarma yapan Hindistan heyeti, Türk işadamlarıyla ikili görüşmeler yaptı. Beş yıl içinde 1 trilyon dolarlık altyapı yatırımı yapacaklarını ifade eden Hindistan'ın  Türkiye-Avrupa Masası Şefi Rahul Chhabra, Türk müteahhitleri bundan pay almaya çağırdı.

83. İzmir Enternasyonal Fuarı'na (İEF) 70 firma ve 100 işadamı ile çıkarma yapan Hindistan heyeti, fuar öncesi İzmirli işadamları ile bir araya geldi. TUSKON, Hindistan Ticaret ve Sanayi Odaları Federasyonu (FICCİ) ve Türkiye-Hindistan Ticaret ve Sanayi Odası'nın organizasyonu ve Ege ve Batı Akdeniz Sanayici ve İşadamları Federasyonu'nun (ESİDEF) ev sahipliğinde düzenlenen Türkiye-Hindistan Ticaret Forumu ve İkili İş Görüşmeleri Programı'na Hindistan'dan 80, İzmir'den de 250 işadamı katıldı. İşadamları, program çerçevesinde ikili iş görüşmeleri yaptı. Programa katılan TUSKON Başkanı Meral, Hindistan'ın 500 milyar doları bulan ithalatıyla önemli fırsatlar sunduğuna işaret etti. Meral, “Hindistan, birçok güzelliği barındıran bir ülke. Çok sayıda insan, değişik yapı ve inançta, bir arada huzurlu ve büyük bir hoşgörüyle yaşıyor. Bu anlamda dünyaya çok büyük bir demokrasi örneği teşkil ediyor. Büyük bir ülke olmasına rağmen huzur ve güven hakim.” diye konuştu. İki ülke işadamları için birçok ortak yatırım fırsatları bulunduğuna işaret eden Meral, Türkiye'de, Hindistan'da ve üçüncü ülkelerde yatırım yapılabileceğini kaydetti. İki ülke arasındaki ticaret hacminin yeterli oranda olmadığını dile getiren Meral, şöyle konuştu: “Yılda 600 milyon dolar civarında mal satıyoruz, 6,3 milyar dolar civarında da mal alıyoruz. Yani bir satıp 10 alıyoruz. Burada da tabii bizim aleyhimize bir dengesizlik var. Bunu da beraber toplamamız lazım. Bunun için önce iş insanlarının bir araya gelmesi lazım. Bu toplantılar, o yüzden büyük önem taşıyor. Hindistan, bizim için çok kıymetli. Önümüzdeki yıllarda da Türk-Hint dostluğunun gelişmesine TUSKON olarak katkıda bulunmaya kararlıyız. İki ülke arasındaki en güçlü bağı eğitim oluşturuyor. Bu nedenle Hindistan'daki Türk okullarına çok önem veriyoruz. İlişkilerin daha da güçlenmesi için Hindistan'ın da Türkiye'de okullar açmasını istiyoruz.”

KALICI DOSTLUKLAR GELİŞTİRİLMELİ

ESİDEF Başkanı Mustafa Özkara da, üyelerinin iş hacmini artırmak için yurtiçinde ve yurtdışında önemli organizasyonlar düzenlediğini kaydetti. Hızla büyüyen Hindistan'da Türk işadamlarının hızla yerini alması gerektiğini ifade eden Özkara, “Ticaretin tek taraflı gelişmesinden ziyade, karşılıklı fayda trendlerinde ilerlemesini arzulamaktayız. Bu bağlamda kalıcı dostlukların da buna katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Hem ülkemize hem de Hindistan'a katma değer sağlayacak bu organizasyonların artarak devam etmesini diliyorum.” diye konuştu.  

Hindistan Dışişleri Bakanlığı Türkiye-Avrupa Masası Şefi Rahul Chhabra da Türk işadamlarına, özellikle müteahhitlere önemli çağrıda bulundu. Hindistan'ın önümüzdeki beş yıl içinde altyapı yatırımlarına 1 trilyon dolar ayırdığını kaydeden Chhabra, Türk müteahhitlerini bundan pay almaya çağırdı. Türkiye ile Hindistan arasındaki ilişkilerin karşılıklı heyetlerin gelip gitmesiyle artmaya başladığını ifade eden Chhabra, “Türk işadamlarını, hem ihracat hem de yatırım için davet ediyoruz. Son iki yılda FİCCİ ile TUSKON işbirliğinde Türkiye'ye dokuz heyet geldi. 80'e yakın işadamının katıldığı bu organizasyon en büyüğü ama daha çok heyetlerin gelmesi lazım. Bu konuda hem FİCCİ'ye hem de TUSKON'a teşekkür ederim. Türkiye özellikle inşaatta çok güçlü. Türkiye'nin bu tecrübesinden yararlanılarak Orta Asya'ya açılabiliriz. Hindistan'da altyapı sektörü ve tünellerde çok büyük fırsatlar var. Hindistan hükümeti, gelecek beş yılda 1 trilyon dolar altyapı ihalesi yapacak. Bu ihalelere özellikle Türk inşaat firmalarını davet ediyoruz. Bu 1 trilyon dolar altyapı yatırımlarından Türk müteahhitleri de pay alsın.” şeklinde konuştu. FİCCİ Başkan Yardımcısı Jyotsna Suri de Türk işadamları ile eğitim ve sağlık sektörlerinde işbirliği yapabileceklerini belirterek, Hindistan'ın hastane yatırımı için cazip olduğunu söyledi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Hindistan'ın "ikiz kule"si patlayıcıyla yıkıldı
  • 02.09.2022 14:46

Hindistan'ın "ikiz kule"si patlayıcıyla yıkıldı

Hinidistan’ın başkenti Yeni Delhi'nin Noida bölgesinde imar planına aykırı olara ...

İşte Hindistan’ın en iyi oteli
  • 19.07.2015 09:47

İşte Hindistan’ın en iyi oteli

Dünyaca ünlü bir seyahat dergisinin okuyucularının mükemmellik ödülü verdiği Hin ...

MEDİNE’DE DEV PROJE
  • 19.01.2012 17:49

MEDİNE’DE DEV PROJE

Suudi Arabistan Medine’de dev bir şehir kurmaya hazırlanıyor. ...

İşte Hindistan'ın en büyüleyici oteli
  • 19.07.2015 09:51

İşte Hindistan'ın en büyüleyici oteli

Dünyaca ünlü bir seyahat dergisinin okuyucularının mükemmellik ödülü verdiği Hin ...

Taksilerde yeni dönem! Yolcular, şöfere puan verecek!
  • 04.08.2020 10:55

Taksilerde yeni dönem! Yolcular, şöfere puan verecek!

Müşteriler, taksinin şoförüne; kurallara uyma, nezaket, yolcu ve yol güvenliği g ...

"2020 yılında 1 milyon Hintli turist hedefimiz var"
  • 19.11.2018 14:48

"2020 yılında 1 milyon Hintli turist hedefimiz var"

TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı Firuz Bağlıkaya,"Türkiye'de yapılan Hint düğünleri ...