maritbet girişmaritbet
Heracleion 1.200 yıldır efsaneydi, gerçek oldu!

Heracleion 1.200 yıldır efsaneydi, gerçek oldu!

Yüzyıllardır bir efsane olarak görülen antik şehir Heracleion, Mısır'da gün yüzüne çıkartıldı.

Herodot tarafından varlıklı olarak nitelendirilen, Truvalı Helen ve Paris tarafından ziyaret edildiği düşünülen şehrin su altında kaldığı ortaya çıktı. 

Heracleion şehrinin Mısır uygarlığının giriş kapısı olduğu ve gemilerin uygarlığa buradan giriş yaptığı düşünülüyor. 

Yunanlılar tarafından Thonis adıyla da bilinen şehir 1.200 yıl kadar önce gizemli bir şekilde yeryüzünden kaybolmuştu. Ve asırlardır kayıp olan Aboukir limanı civarında bulundu. 

Kayıp şehir Heracleion, işte böyle bulundu!

Kalıntılardan bulunanlar ise şöyle;

- Deniz tabanındaki çamur ve kum altından, 64'den fazla gemi kalıntısı,

- Altın sikkeler, bronz ve taştan yapılmış ölçüleme kütleleri, 5 metreye kadar yüksekliğe sahip olan heykeller, 

- Antik Yunan ve Antik Mısır dillerinde yazılmış levhalar,

- 700'den fazla gemi çapası.

Heracleion antik kenti, aynı kayıp kıt'a Atlantis gibi uzun yıllar bir efsane olarak kulaktan kulağa yayılıyordu. Fakat 12 yıl önce, denizaltı arkeologu Dr Franck Goddio, 18. yüzyıldaki Nil savaşında sulara gömülen Fransız gemilerini araştırmak için başlattığı çalışmasında şans eseri bir şekilde antik kentin hazineleri ile karşılaştı. Yön değiştiren çalışmalar sonucunda antik kentin kalıntıları üzerindeki kum ve çamur tabakası kaldırıldığında ise 1.200 sene önce Heracleion'da hayatın ne kadar zengin ve ihtişamlı olduğunu kanıtlayan ipuçlarına ulaşıldı.

1.200 yıl önce Akdeniz'in ticaret merkezi olduğu düşünülen şehirde arkeologların 64'ten fazla gemi kalıntısına ulaştığı kaydedildi. Bu sayının şimdiye kadar salt bir bölgede ulaşılan en fazla sayıdaki gemi olarak kayıtlara geçtiği belirtildi. Arkeolog grubunun ayrıca 700'den fazla gemi çapasıyla birlikte ticarette kullanılan bronz ve taş paralara da ulaştığı kaydedildi. Çalışmalarda ayrıca Kleopatra'ya Mısır'ı yönetmesi için güç verdiğine inanılan efsanevi Amun gareb tapınağının kalıntılarına ulaştığı da bildirildi.

Oxford Üniversitesi Deniz Arkeolojisi Direktörü Dr Damian Robinson, antik kentle ilgili olarak, 'Şaşırtıcı derecede iyi muhafaza edilmiş.' şeklinde konuştu. Dr Robinson ayrıca çalışmalar sonucunda antik kentin iktisadi özellikleri hakkında da birçok bilginin gün yüzüne çıktığını ifade etti. “Bu arada Yunan ve Fenikelilerden gelen birçok şey var” sözleriyle antik kentteki ticaretin çapına dikkat çeken Dr Robinson, yapılan çalışmaları 'heyecan verici' olarak nitelendirdi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Kayıp şehir Heracleion, işte böyle bulundu!
  • 13.03.2015 14:10

Kayıp şehir Heracleion, işte böyle bulundu!

Sayısız efsaneye konu olmuş kayıp şehir Heracleion, yakınlarda Akdeniz’de İskend ...

Heracleion 1.200 yıldır efsaneydi, gerçek oldu!
  • 13.03.2015 14:06

Heracleion 1.200 yıldır efsaneydi, gerçek oldu!

Yüzyıllardır bir efsane olarak görülen antik şehir Heracleion, Mısır'da gün yüzü ...