maritbet girişmaritbet
Hazine ve kamu kurumları varlık kiralama şirketi kurabilecek

Hazine ve kamu kurumları varlık kiralama şirketi kurabilecek

Anayasa Mahkemesi, Hazine’nin kuracağı varlık kiralama şirketlerinin tescili-denetimi dâhil tümüyle TTK kapsamı dışında tutulmasına izin verdi

Anayasa Mahkemesi (AYM), Hazine Müsteşarlığı veya kamu sermayeli kurumlar tarafından Varlık Kiralama Şirketi adı altında kurulacak şirketlere ilgili; şirketin kuruluşu, tescili, denetlenmesi, sermayesi, tasfiyesi ve işleyişinin Türk Ticaret Kanunu (TTK) kapsamı dışında tutulmasına, ayrıca bu şirket tarafından yapılan tüm alım satım ve devir işlemlerinin ise mevzuattaki şekil kurallarına bağlı olmaksızın Bakan tarafından belirleneceğini öngören düzenlemeye olur verdi. CHP, varlık yönetim şirketleriyle ilgili hazineye ve onun bağlı olduğu bakana tanınan yetkilerin sınırsız bir yetki devri olduğunu ve bunun keyfilik içerdiğine dikkat çekmişti. AYM, CHP'nin bu düzenlemeye iptal istemini reddederken ret kararını şöyle gerekçelendirdi: Kanun şart değil: “Hazine Müsteşarlığı Varlık Kiralama Şirketi'nin (HMVKŞ) kuruluş, tescil, denetleme, sermaye, tasfiye ve işleyişinin kanunla düzenlenmesi zorunluluğu bulunmadığı gibi bunların 6102 sayılı Kanun'a tabi tutulmasını gerektiren herhangi bir anayasal hüküm de bulunmamaktadır. Bu nedenle, Hazine Müsteşarlığından sorumlu Bakan tarafından kurulması veya kamu sermayeli kurumlara kurdurulması öngörülen HMVKŞ'nin kuruluş, tescil, denetleme, sermaye, tasfiye ve işleyişi yönünden tabi olacağı kuralların belirlenmesinin düzenleyici işlemlere bırakılmasında Anayasa'ya aykırı bir yön bulunmamaktadır.

Bakana bu kadar yetki olur: HMVKŞ'nin kuruluşu, tescili, denetlenmesi ve sermayesi yönünden tabi olacağı kuralların genel çerçevesi kanunla saptandıktan sonra, idari ve teknik bir mesele olan tasfiye usulü ve işleyişine ilişkin usul ve esasları belirleme yetkisinin Bakan'a bırakılması, belirlilik ilkesine aykırılık oluşturmadığı gibi yasama yetkisinin devri anlamına da gelmez.

Hidroelektriğe var, nükleere yok
Bu arada AYM, aynı yasanın hidrolik kaynaklara dayalı elektrik üretim faaliyetinde bulunanlara (kamu kuruluşları hariç) bu faaliyetlerden elde ettikleri bir önceki yıl gayrisafi iş hâsılatı üzerinden binde on beş oranında harç ödeme mecburiyeti getiren, ancak nükleer enerji ve yenilenebilir enerji kaynaklarını bu harçtan muaf tutan düzenlemeye de onay verdi. AYM, CHP'nin aynı kanun kapsamında yer alan bu düzenlemeye iptal istemini de reddetti. Bu ret kararı da şöyle gerekçelendirildi: “Vergilendirme, devletin egemenlik hakkından kaynaklanan en önemli yetkilerinden biridir. Devlet, Anayasa'da öngörülen vergilendirme ilkelerine aykırı olmamak kaydıyla, uygun gördüğü kaynaklara vergi uygulanmasını öngörebilir. Kişilerin belli faaliyetlere başlarken bu faaliyet kapsamında herhangi bir vergi öngörülmemiş olması, Devletin sonradan ilgili faaliyeti veya bu faaliyet kapsamındaki bazı işlemleri vergilendirmesine engel değildir.”

Adnan Keskin/Taraf

Yorum Yaz

Benzer Haberler

AYM'den kamulaştırılan taşınmazlar için hak ihlali kararı!
  • 15.11.2021 17:09

AYM'den kamulaştırılan taşınmazlar için hak ihlali kararı!

AYM, toplu konut için kamulaştırılan taşınmazların amacına uygun kullanılmamasın ...

Hazine’den DASK’a 3.4 milyar liralık destek!
  • 06.11.2020 10:03

Hazine’den DASK’a 3.4 milyar liralık destek!

İzmir'de hasar tespit çalışmalarına başlayan DASK, evi hasar gören deprem sigort ...

AYM’den emsal nitelikli kamulaştırma kararı!
  • 19.12.2018 09:21

AYM’den emsal nitelikli kamulaştırma kararı!

Anayasa Mahkemesi (AYM) Genel Kurulu, mülkiyet hakkına ilişkin önemli bir karara ...

"Çiftçilerin yüzde 82'si Hazine arazilerine talip oldu"
  • 06.12.2018 15:03

"Çiftçilerin yüzde 82'si Hazine arazilerine talip oldu"

Hazineye ait tarım arazilerininin çiftçilere kiralanması yönündeki başvuru sürel ...

Hazineye ait bin 793 taşınmaz çiftçilere kiralandı
  • 19.11.2018 09:08

Hazineye ait bin 793 taşınmaz çiftçilere kiralandı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "Hazineye ait bin 793 taşınmazımızı çift ...

Yer altı kahramanlarına mobil ev
  • 14.09.2018 12:26

Yer altı kahramanlarına mobil ev

TTK tahlisiye ekibine, görevlendirildikleri yerlerde uyuma, dinlenme, banyo ve ...