maritbet girişmaritbet
Havaalanı inşaatından etkilenen bitkilere koruma!

Havaalanı inşaatından etkilenen bitkilere koruma!

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 3. havaalanı sahasında, 138 binden fazla bitki tohum ve soğanı taşınarak koruma altına alındığını bildirdi.

Veysel Eroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Orman ve Su İşleri Bakanlığının, ülkenin sahip olduğu biyolojik çeşitliliğin devamı ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla ülke genelinde çalışmalarını titizlikle sürdürdüğünü belirtti.

Bakan Eroğlu, "Bu çalışmalardan birisini de İstanbul'da inşaatı devam eden 3. havaalanında yaptık. Bakanlık olarak bu çalışmalarımızla 138 binden fazla bitkinin tohum ve soğanlarını başka yerlere taşıyarak, bu türlerin devamlılığını garanti altına aldık" ifadesini kullandı.

Nakli yapılan türler

İstanbul 3. havaalanı sahası içerisinde yapılan çalışmalar çerçevesinde Kardelen Soğanı, Türk Zambağı ya da İstanbul Zambağı, Sicilya Bal Zambağı, Peygamber Çiçeği ve Çokbaşlı Köygöçüren türleri tespit edildi ve bu türler koruma altına alınarak nakilleri yapıldı.

Tespiti yapılan soğanlı türler arasında yer alan ve endemik olan Kardelen Soğanı türünden 89 bin soğan, türün devamlılığı için saha dışına taşındı. Ayrıca bilimsel olarak türlerin korunumu için faaliyet gösteren İstanbul Atatürk Arboretum'a ve İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi bahçesine de toplam 10 bin kardelen soğanı dikilerek türün devamlılığı garanti altına alındı.

15 bin 300 soğan taşındı

Kardelen Soğanı ile benzer ekosisteme sahip olan ve hassas kategoride yer alan İstanbul Zambağı ile nadir kategoride yer alan Sicilya Bal Zambağı türlerinden de 13 bin 200 soğan, Tayakadın Rüzgar Enerji Santralleri'nin bulunduğu orman arazisine taşındı. Ayrıca bu türlerden 2 bin 100'ü de yine İstanbul Atatürk Arboretum'a taşınarak dikildi. Böylece bu iki türden toplam 15 bin 300 soğan taşınmış oldu.

Sahil sarmaşığı havaalanının peyzajında kullanılacak

Yine saha çalışmalarında tespit edilmiş olan Peygamber Çiçeği ve Çokbaşlı Köygöçüren türleri tohumları toplanarak koruma altına alındı. Peygamber Çiçeği türü için 3 bin 350 tohum Ankara Tohum Gen Bankası'na, 150 tohum ise İstanbul Atatürk Arboretum'a teslim edildi. Çokbaşlı Köygöçüren türünden de 15 bin tohum Ankara Tohum Gen Bankası'na, 750 tohum da İstanbul Atatürk Arboretum'a türlerin korunumu için gönderildi.

Proje sahasının kuzeyindeki sahilin kumsal bölümünde yaklaşık 500 metrekarelik bir alanda varlık gösteren ve nadir kategorisinde yer alan Sahil Sarmaşığı türü ise diğer etmenlerin verebileceği zararları en aza indirmek üzere etrafı tel çitle çevrilerek koruma altına alındı. Koruma altına alınan 5 bin sahil sarmaşığının daha sonra havalimanı sahasının peyzaj çalışmasında kullanılarak korunması planlanıyor.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

TBMM'ye sunulacak! Yapı polisliği kuruluyor!
  • 06.12.2021 10:44

TBMM'ye sunulacak! Yapı polisliği kuruluyor!

Orman ve Su İşleri eski Bakanı Veysel Eroğlu, yapı polisinin kurulmasından ...

Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı ve HES projesi açılıyor!
  • 06.11.2021 10:18

Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı ve HES projesi açılıyor!

Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı ve HES" Mardin ve Şırnak sınırları içerisin ...

"Hükümetimiz herkesi ev sahibi yapmak için büyük gayret gösteriyor"
  • 21.06.2018 10:43

"Hükümetimiz herkesi ev sahibi yapmak için büyük gayret gösteriyor"

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, ''Hükümetimiz herkesi ev sahibi yapmak ...

'TOKİ'nin yaptığı evler nerdeyse 1 milyona yaklaştı'
  • 21.06.2018 09:43

'TOKİ'nin yaptığı evler nerdeyse 1 milyona yaklaştı'

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Afyonkarahisar kent merkezindeki 1. Küç ...

Kanal Edirne projesinde sona yaklaşıldı
  • 14.06.2018 14:53

Kanal Edirne projesinde sona yaklaşıldı

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun talimatıyla başlatılan Kanal Edirne’ ...

Kanal Edirne'nin yüzde 95'i tamamlandı
  • 29.04.2018 13:40

Kanal Edirne'nin yüzde 95'i tamamlandı

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, Kanal Edirne'nin yüzde 95'inin bittiğini, bir ...