maritbet girişmaritbet
Güneydoğu'da yatırım ve kalkınma hamlesi sevinci

Güneydoğu'da yatırım ve kalkınma hamlesi sevinci

Başbakan Yıldırım'ın açıkladığı Doğu ve Güneydoğu'ya yönelik başlatılan yatırım ve kalkınma hamlesini sivil toplum kuruluşları memnuniyetle karşıladı.

Başbakan Yıldırım'ın Diyarbakır'da açıkladığı, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine yönelik başlattıkları yatırım ve kalkınma hamlesi bölgedeki sivil toplum kuruluşlarınca memnuniyetle karşılandı.

Başbakan Yıldırım'ın Diyarbakır'da açıkladığı iki bölgeye yönelik gelecek 10 yıla kadar devam edecek, tarım, sağlık ve ekonomi alanında kalkınmayı sağlayacak yatırım hamlesi, terör saldırılarından rahatsızlık duyulan bölgede memnuniyet uyandırdı.

"Bu terörün, bataklığın kurutulması lazım"

MÜSİAD Batman Şube Başkanı Suat Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Başbakanın açıkladığı yatırım hamlesinin bir an önce hayata geçirilmesini beklediklerini söyledi. 

Gelecek 4 yılda hem özel sektör hem de kamunun yapacağı 140 milyar liralık yatırımların bölgeye çok büyük canlılık getireceğini vurgulayan Özdemir, "Bu terörün, bataklığın kurutulması lazım. Bu anlamda istihdama yönelinmesi gerekiyor. İnsanları terörden uzaklaştırmak için bu yatırımların bir an önce hayata geçirilmesi lazım. Anahtar teslim fabrikalara da bir an önce başlanması ve en kısa zamanda da bitirilmesi bölge açısından çok önemlidir. O yüzden de bu yatırım teşvik paketini önemsiyoruz." diye konuştu.

"Devlet bölgeyi terör örgütüne teslim etmeyecektir"

Uluslararası Stratejik Tahlil ve Araştırmalar Merkezi Derneği (USTAD) Başkanı Ahmet Akgül de Başbakan Yıldırım'ın göreve geldiği günden bu yana Diyarbakır'a ziyaretini sürdürdüğünü, bu ziyaretlerin kente verilen önemi gösterdiğini söyledi. Akgül, huzur ve refahın sağlanması adına ne gerekiyorsa yapacaklarını net bir dille ifade eden Başbakanın Doğu ve Güneydoğu'yu yeniden yapılandırmaya yönelik açıklamalarının umutsuzluğu umuda çevirdiğini belirtti.

Başbakanın, yatırımların yerini bulması için öncelikle terörün kökünü kazımaya söz vermesinin PKK ile mücadelenin kararlılıkla süreceğinin işareti olduğunu ifade eden Akgül, "Başbakanın Diyarbakır'da teröre karşı gösterdiği kararlılık ve yeniden yapılanmaya dair verdiği müjdeler göstermiştir ki; önümüzdeki dönem devletin şefkat ve kudretini bir arada göstereceği dönem olacaktır ki bölge insanı da bunu istemektedir." dedi. 

"Bölgesel siyaset yaptığını savunan bir parti ve partinin bağlantıları bölgede yıkımdan başka bir şey yapmadı. Kürtleri bölgede mağdur eden, bazı yerleri yaşanmaz hale getirenlerin Kürt haklarını savunmak bir yana bölgedeki Arapları dahi ciddi manada tedirgin ederek, bölgesel barış ve huzura dinamit attıkları görülmüştür." diyen Akgül, terörle mücadele sürecinde onlarca şehit verilmesine rağmen devletin bölge halkına yönelik sorumluluğunu aksatmadığını vurguladı.

Akgül, bölgede mağdur olan sivil vatandaşları aç ve açıkta bırakmadığına şahit oldukları devletin yerinden yurdundan göç edenlere istisnasız kira yardımı yaptığını bildiklerini aktardı.

Başbakanın terör örgütü PKK'ya katılan gençlerde azalma olduğuna dair veriyi paylaşmasının önemine de değinen Akgül, "Başbakan Yıldırım'ın sanayi, ulaşım, toplu konut ve tarım dahil birçok konuda verdiği müjdeler göstermiştir ki; devlet bölgeyi terör örgütüne ve sefalete teslim etmeyecektir." ifadelerini kullandı.

"Bu yatırımların daha ötesi yok"

Siirt Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Nedim Kuzu, Başbakan Yıldırım'ın bölgeye huzurun geleceğinin sözünü verdiğini söyledi.

Kuzu, açıklanan yatırım programını son derece olumlu bulduklarını dile getiren Kuzu, "Tabii bu yatırımların hayata geçirilmesinin başında da huzur geliyor ki; Başbakan onun da sözünü vererek, bölgeye huzurun geleceğini belirtti. Bu yatırımların daha ötesi yok. Eğer fabrikayı devlet yapıyorsa, yeri veriyorsa, üretimin de pazar yönünden alım garantisini veriyorsa o zaman yatırımcıların da artık gönül rahatlığıyla gelip bölgeye yatırım yapmasının tam zamanıdır. Devletin yapmış olduğu yardımlar için alım bundan sonra sadece Batı'dan değil Doğu'dan da yapılacakmış." değerlendirmesinde bulundu.

"Terör örgütü PKK'nın ne istediğini biz halen anlamadık." diyen Kuzu, bölge insanı olarak huzur istediklerini dile getirdi.

Kuzu, bölgedeki iş adamları olarak yatırımcılara Başbakanın yaptığı gibi yatırım çağrısında bulunduklarını kaydederek, açıklanan yatırım ve kalkınma hamlesini desteklediklerini vurguladı.

"İşsizlik sorunu büyük ölçüde çözülecektir"

Hak Sanayici ve İş Adamları Derneği (HAKSİAD) Başkanı Ramazan Azboy, Başbakan'ın açıkladığı teşvik paketinin bölgenin kalkınmasına önemli katkı sağlayacağını söyledi.

Özellikle yatırım ve devletin alım garantisiyle ilgili konuları olumlu bulduklarını aktaran Azboy, bu yatırımların oluşması için öncelikle terör olayların son bulması gerektiğini belirtti.

Azboy, "Başbakanın açıkladığı hususlar bölgemizde olumlu ve güzel neticeler doğuracak. İnşallah bu gelişmeleri sahada da göreceğiz. Açıklama sahaya yansıdığı takdirde işsizlik sorunu büyük ölçüde çözülecektir." dedi.

"Bu paket bölge turizmini şahlandıracak" 

Güneydoğu Turizmciler ve Otelciler Birliği (GATOB) Başkanı Hüseyin Aslan, Başbakanın açıkladığı yatırım hamlesinin turizmcileri de heyecanlandırdığını belirtti."Açıklanan yatırım destek paketi bölge insanını sevindirirken, terör örgütlerini, terör destekçilerini ise üzmüştür." ifadesini kullanan Aslan, terör örgütlerinin adeta yakıp yıkarak kaosa sürüklemek istediği bölgenin bu paketle eski günlerine kavuşacağına inandıklarını kaydetti.Aslan, "Bu paket bölge turizmini şahlandıracaktır, özlemini duyduğumuz turistlerin bölgeye akın etmesine vesile olacaktır. Bu paket huzuru, refahı, kardeşliği pekiştirecektir." ifadelerini kullandı.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bilişim Vadisi İzmir'in temeli atıldı
  • 29.03.2022 16:22

Bilişim Vadisi İzmir'in temeli atıldı

Betacons'un yüklenicisi olduğu, Türkiye'nin sivil teknolojiler, mobilite ve giri ...

Bakan Kurum, Ortahisar Millet Bahçesi'ni ziyaret etti
  • 03.09.2021 17:36

Bakan Kurum, Ortahisar Millet Bahçesi'ni ziyaret etti

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yı ...

"7 tepeli İstanbul'a 7'nci vaadimizi gerçekleştiriyoruz"
  • 26.06.2021 16:35

"7 tepeli İstanbul'a 7'nci vaadimizi gerçekleştiriyoruz"

AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, “Kanal İstanbul Sazlıdere Köprüsü T ...

"Üsküdar-Çekmeköy metrosu Ağustos ayında açılıyor"
  • 18.06.2018 10:47

"Üsküdar-Çekmeköy metrosu Ağustos ayında açılıyor"

Başbakan Binali Yıldırım, Çekmeköy'de vatandaşlara hitap etti. ...

"İmar barışı büyük bir reformdur"
  • 11.06.2018 16:20

"İmar barışı büyük bir reformdur"

AK Parti Genel Başkanvekili ve Başbakan Binali Yıldırım, partisince Selimiye Mey ...