maritbet girişmaritbet
Güneydoğu'da sulamada sıkıntı yaşanmayacak

Güneydoğu'da sulamada sıkıntı yaşanmayacak

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki barajlarda doluluk oranlarının iyi seviyelerde olduğu, bu yıl sulamada sıkıntı yaşanmayacağı bildirildi

DSİ 10. Bölge Müdürlüğü Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen 2013 Yılı Yatırım Performansı Bilgilendirme Toplantısı'nda konuşan DSİ 10. Bölge Müdürü Okan Bal, Karakaya Barajı'nda doluluk oranının yüzde 85, Kralkızı Barajı'nda yüzde 33, Dicle Barajı'nda yüzde 77, Batman Barajı'nda yüzde 40, Göksu Barajı'nda yüzde 42, Devegeçidi Barajı'nda yüzde 48, Derik Dumluca Barajı'nda ise yüzde 17 olduğunu söyledi. Bölgedeki barajlarda büyük oranlarda bir sıkıntı görülmediğini kaydeden Bal, bölgede yağışlı dönemin Ocak, Şubat ve Mart ayı olduğunu, yağışların henüz başlamadığını bildirdi. İstanbul ve Ankara gibi büyükşehirlerdeki barajlarda yüzde 34 civarında olan doluluk oranının bu mevsimde en az yüzde 40-50 olması gerektiğine dikkati çeken Bal, doluluk oranlarına bakarak bölgedeki barajların olumsuz bir sinyal vermediğini düşündüklerini kaydetti. Geçen yıl barajlardaki doluluk oranının aynı seviyelerde olduğunu belirterek Bal, "Barajlardaki doluluk oranı iyi. Yağışlı sezonun başlamadığını düşündüğümüzde önemli bir sıkıntı olacağını düşünmüyoruz. Derik Dumluca Barajı'ndaki doluluk oranı düşük görünebilir ancak karların erimesiyle bu rakam yüzde 70-80'lere çıkıyor. Geçen yıl sulamada sıkıntı yaşamadık bu yıl da sıkıntı olacağını düşünmüyoruz" dedi.

Bir gazetecinin Şırnak'ta bulunan barajlara ilişkin sorusu üzerine DSİ 10. Bölge Müdürü Bal, medyada güvenlik barajı olarak bilinen barajların su şişirme bendleri olduğunu, söz konusu 7 barajın Şırnak ve Silopi ilçesinde yer aldığını belirtti.

Bunlardan Şırnak ve Silopi Barajı'nın tamamlandığını diğer 5'inde çalışmaların sürdüğünü bildiren Bal, Uludere Barajı'nın geçen yıl en iyi çalışma yaptıkları projelerden biri olduğunu anlattı. Silopi Barajı'nın güvenlik amaçlı olarak bilinmesine rağmen barajdan ilçenin içme suyu ihtiyacının karşılandığını dile getiren Bal, "Bu barajlar sadece güvenlik maksatlı yapılan barajlar değil. Hepsinin altında HES'ler de olacak. Barajlar bittikçe HES'ler özel firmalar tarafından yapılacak. Her bir barajın maliyeti 30 ile 50 milyon lira arasında. Bu barajlar medyaya yansıdığı gibi güvenlik barajı değil. Belki başta o manada yapılmış ama fonksiyon ve işlevleri artırılmış, hidroelektrik enerji potansiyeline sahip barajlardır" diye konuştu.

Barajların yapımında bazı sosyal sıkıntılar yaşandığını aktaran Bal, yöredeki bazı vatandaşların baraj yapımında çalışmak için müteahhitleri sıkıştırdığını belirterek, "Vatandaşların talepleri karşılanmayınca çalışmalara engel oluyorlar. Silvan Barajı'nda yaşadığımız sosyal kaynaklı sıkıntı da budur" ifadelerini kullandı.

AA

 

   

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

DSİ geçen yıl 396 tesisi tamamlayarak hizmete sundu
  • 03.04.2023 11:39

DSİ geçen yıl 396 tesisi tamamlayarak hizmete sundu

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, geçen yıl 62'si baraj, 72'si sulama ve 1 ...

Doğu Anadolu'da kuraklık tehlikesi
  • 09.03.2023 16:26

Doğu Anadolu'da kuraklık tehlikesi

Meteoroloji Genel Müdürlüğünce hazırlanan 2022 kasım, aralık ve 2023 ocak ayları ...

Antalya Manavgat'taki Çardak Barajı bu yıl tamamlanacak
  • 18.01.2023 10:46

Antalya Manavgat'taki Çardak Barajı bu yıl tamamlanacak

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, bu yıl tamamlanacak Antal ...

Yusufeli Barajı ve HES'te su seviyesi 30 metreyi aştı!
  • 29.11.2022 16:42

Yusufeli Barajı ve HES'te su seviyesi 30 metreyi aştı!

Artvin'de, 22 Kasım'da su tutmaya başlayan Yusufeli Barajı ve HES'te su seviyesi ...

Çanakkale ve Konya'nın bazı yerlerinde arazi toplulaştırması yapılacak
  • 28.10.2022 10:14

Çanakkale ve Konya'nın bazı yerlerinde arazi toplulaştırması yapılacak

Çanakkale ve Konya'nın bazı yerlerinde arazi toplulaştırması ve tarla içi gelişt ...

DSİ, Sürmene'deki heyelanın izlerini kısa sürede sildi
  • 07.06.2022 10:38

DSİ, Sürmene'deki heyelanın izlerini kısa sürede sildi

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Prof. Dr. Lütfi Akca, Trabzon'un Sürmene ilç ...