maritbet girişmaritbet
Güllüce: "İmar Kanunu yamalı bohça gibi"

Güllüce: "İmar Kanunu yamalı bohça gibi"

Bakan Güllüce "Sıfır kilometrelik bir İmar Kanunu hazırlayacağız. Çünkü İmar Kanunumuz biraz yamalı bohçaya dönmüş ve eksikleri var"

 

ESD - Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, İmar Kanunu'nun yamalı bohçaya döndüğünü ve eksikleri bulunduğunu belirterek, bu nedenle sıfır kilometrelik bir İmar Kanunu hazırlayıp toplumun huzuruna sunacaklarını söyledi.

Güllüce, The Green Park Hotel'de düzenlenen Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü faaliyetleri açılış toplantısında yaptığı konuşmada, yaşanabilir ve marka şehirler kavramlarının günümüzde çok sık kullanıldığını belirtti.

Herkesin bu kavramlar için farklı bir şeyler söylediğini dile getiren Güllüce, "Yaşanabilir şehir nedir? Güneş enerjisi olmazsa o şehir yaşanabilir olmuyor mu? Ne olursa yaşanabilir ya da marka oluyor? Mimarlarımız nasıl binalar yapmalı ki o binalar da yaşanabilir olsun? Sadece deprem riski ve güvenlik değil, insanın ergonomisine uygun, içinde huzur duyduğu ve stresin olmadığı şehir ve ev nasıl olmalı?" soruları üzerinde düşünülmesi gerektiğini aktardı.

Güllüce, Üsküdar'da büyüdüğünü ve meslek lisesi kökenli olduğuna işaret ederek, şöyle konuştu:

"Sultantepe diye bir yer vardır. Denizin karşısında. Sanat okulunda okurken, evlere ampul değiştirmeye ya da elektrik tamiratına giderdim. O binalardan kalanlar var şimdi. İçine girdiğiniz zaman bütün dünya yorgunluğunu üzerinizden atarsınız. Asabınız bozuksa azalır, farklı hale gelirsiniz. Niye şu anda yapılan binaların çoğunda onu hissetmezsiniz? 'Boğazı görünce' diyebilirsiniz. Bir odada, denizi menizi görmeyen bir odasında böyle hissedersiniz. Makedonya'nın Ohri diye bir yeri var. Orada Osmanlı döneminden kalma ahşap evler vardır. İçine girdiğinizde kendinizi farklı hissedersiniz. Moraliniz düzelir. Pozitif bir şey vardır. Öyle bir mimari ve şehircilik anlayışı oluşturmalıyız ki insanla örtüşsün. Sadece fiziksel kısımlara kafa yorar, enerji verimliliği... Katiyen bunları yadsımıyorum. Gerekli ama insan ruhunu, gönlünü, hayat biçimini, huzurunu, mutluluğunu işin içine katmadığınız takdirde ne kentsel dönüşümü ne şehirciliği ne de mutlu insanı oluşturabilirsiniz. Bana göre böyle."

Yamalı bohça benzetmesi 

İmar Yönetmeliği de değinen Güllüce, "Herkesi memnun etmenin mümkün olmadığını bilerek söylüyorum. Ortalama herkesin evet diyebileceği çalıştaylar düzenlenerek bir İmar Yönetmeliği ve sıfır kilometrelik bir İmar Kanunu hazırlayıp, inşallah toplumun huzuruna sunacağız. Çünkü İmar Kanunumuz biraz yamalı bohçaya dönmüş ve eksikleri var" değerlendirmesinde bulundu.

-"Şu konuştuğum kürsüyü yapacak marangozluğum bile vardır"

Güllüce, meslek lisesinde okuduğunu anımsatarak, inşaat işleriyle ilgili cam kesme hariç çoğu şeyi bildiğini kaydetti. 

"Şu konuştuğum kürsüyü yapacak marangozluğum bile vardır, hatta daha kalitelisini yaparım" diyen Güllüce, iş gücü kalitesinin önemini anlattı.

Güllüce, kalite yakalanamadığı sürece yurtdışında rekabet şartının kalmayacağını vurgulayarak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Dünyanın diye başlayan her cümle beni çılgınca mutlu eder, sevindirir. Dünyanın en büyük havalimanı, dünyanın beşinci laboratuvarı... Kelime ağızdan kolay çıkıyor da altına indiğiniz zaman deve dişi gibi ülkeler var, ne ekonomiler var, ne teknolojiler var. Onları aşmışsınız, dünyanın inşaat sektöründe ikincisi olmuşsunuz. İnşaat sektörünün dünyanın ikincisi oluşu kim sayesinde olmuştur? Mimarımızın, mühendisimizin, müteahhidimizin ve nitelikli iş gücümüz sayesinde olmuştur. Hatta neden birinci olamıyoruz? Amerika'yı geçmişiz, Çin'i niye geçemeyelim?"

 

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Güllüce: "İmar Kanunu yamalı bohça gibi"
  • 01.04.2015 01:25

Güllüce: "İmar Kanunu yamalı bohça gibi"

Bakan Güllüce "Sıfır kilometrelik bir İmar Kanunu hazırlayacağız. Çünkü İmar Kan ...