maritbet girişmaritbet
Görüntü kirliliği oluşturan çanak antenler tarihe karışıyor!

Görüntü kirliliği oluşturan çanak antenler tarihe karışıyor!

Evlerde kullanılan ve görüntü kirliliği oluşturan çanak antenlerin boyutu küçültülerek estetik hale getirilecek.

Türksat Genel Müdürü Ensar Gül, çok  büyük ve montajı zor olan çanak antenlere oranla daha estetik ve küçük düz anten prototipi geliştirdiklerini, binaların ya da evlerin duvarlarına yerleştirilebilen, istenilen renge boyanabilen düz antenin, görüntü kirliliğini ortadan kaldıracağını bildirdi.

Gül, AA'ya yaptığı açıklamada, TÜBİTAK Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı'nın (TEYDEB) finansal desteğiyle Ar-Ge çalışması yaptıklarını vurgulayarak, prototipi ve testleri tamamlanan antenin ticarileştirilme çalışmalarına da geçileceğini söyledi. Televizyon yayınlarına yönelik geliştirilen düz anten prototipinin, 4'ü mühendis olmak üzere 6 kişilik bir ekipçe 1.5 yılda tamamlandığını anlatan Gül, prototip boyutunun 35x35 santimetre olduğunu, yeni bir versiyonun çalışmalarına da başladıklarını kaydetti.
Montajı kolay olacak

Mevcut çanak antenlerin çok büyük, montajının da zor olduğuna dikkat çeken Gül, geliştirmekte oldukları estetik ve küçük düz antende montaj sıkıntısı yaşanmayacağını belirtti. Gül, binaların ya da evlerin duvarlarına yerleştirilebilen, hatta istenilen renge de boyanabilen düz antenin görüntü kirliliğini ortadan kaldıracağını ifade etti.

Düz antenlerin, sinyal bakımından diğer antenlerden hiçbir farkının olmayacağına dikkati çeken Gül, “Çanak antenlerdeki performansın aynısını düz antende de görebileceğiz. Teknolojisi farklı olan düz antenin sadece yapısı değişik. Bu antende ileri teknoloji kullanıldı. Anten üzerinde 256 tane küçük antencik var. Bunlardan gelen sinyal noktaları birleştiriliyor” diye konuştu.

Dünyada düzlemsel antenlere doğru bir yönelme olduğunu belirten Gül, özellikle araç üzeri kullanımla ilgili anten ihtiyacının olduğunu, üretim maliyetinin düşmesiyle düz antene ilgide artış yaşanacağını söyledi.

Teknolojiyi verecek

Türksat'ın üretici bir firma olmadığını da dile getiren Gül, düz antenin üretimini yapacak firmalarla görüşmeler yapacaklarını anlattı. Gül, söz konusu antenin üretimiyle ilgilenen firmalarla anlaşıp, düz antenin lisans haklarını satacaklarını kaydetti.

Tasarım ve ticarileşme haklarının verileceği firmanın, düz antenin satış fiyatını da belirleyeceğini bildiren Gül, Ka-Bant uydu internet terminali için anten çalışmalarına başlayacaklarını sözlerine ekledi.  Türkiye'de çatı ve balkonlarda kurulu yaklaşık 17 milyon adet civarında çanak anten bulunduğu tahmin ediliyor.

Milliyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bursa'da cephe sağlıklaştırma çalışmaları sürüyor
  • 18.09.2017 10:17

Bursa'da cephe sağlıklaştırma çalışmaları sürüyor

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, binalarda cephe sağlıklaştırma ç ...

'Milli uydu' 2020'de uzaya gönderilecek
  • 28.12.2015 13:58

'Milli uydu' 2020'de uzaya gönderilecek

TÜRKSAT Genel Müdürü Gül, Mili Uydu Projesi'ne ilişkin önemli açıklamalarda bulu ...

Türksat’tan sabit telefon hizmeti!
  • 25.04.2015 13:33

Türksat’tan sabit telefon hizmeti!

Türksat Genel Müdürü Ensar Gül, evlere kablo üzerinden televizyon ve internet hi ...

Görüntü kirliliği oluşturan çanak antenler tarihe karışıyor!
  • 30.12.2014 10:38

Görüntü kirliliği oluşturan çanak antenler tarihe karışıyor!

Evlerde kullanılan ve görüntü kirliliği oluşturan çanak antenlerin boyutu küçült ...